Infofinanciar > Lumea la zi > Danemarca luptă pentru supraviețuirea planetei. Cum va reduce Guvernul de la Copengaha emisiile de carbon
Lumea la zi

Danemarca luptă pentru supraviețuirea planetei. Cum va reduce Guvernul de la Copengaha emisiile de carbon

Încălzire globală sursa foto afaceri.news
Credit imagine: afaceri.news

Danemarca demarează o nouă inițiativă de reducere a emisiilor dăunătoare. Tocmai a inaugurat un depozit care stochează dioxid de carbon. Acesta se află la o adâncime de 1.800 de metri, în Marea Nordului. De asemenea, este primul proiect de acest tip care depozitează dioxid de carbon importat din străinătate.

Deși, tehnologia de stocare de CO2 se află încă la început, aceasta este considerată crucială pentru conservarea mediului, în special după accelerarea încălzirii globale din ultimii ani.

Funcționarea noii tehnologii din Danemarca

Acest spațiu de depozitare a CO2 se află în locul unui fost zăcământ de petrol. Este bine știut că aceste zăcăminte au un rol important în declanșarea efectului de seră, deci, faptul că acum ajută la combaterea schimbărilor climatice este aproape paradoxal. Proiectul, care a fost inaugurat de prințul moștenitor Frederik al Danemarcei, este administrat de compania germană Ineos și de grupul Winterhsall Dea, de asemenea originar din Germania.

La nivel mondial, există 200 de astfel de proiecte în dezvoltare sau execuție. Cel de pe teritoriul danez este deocamdată singurul care stochează și carbon importat. Astfel, în rezervor vor fi aduse gaze din țările învecinate cu Danemarca, îndeosebi de pe teritoriu norvegian.

„Întrucât subsolul nostru are un potenţial de stocare mult mai mare decât propriile emisii, suntem în măsură să stocăm şi carbonul provenit din alte ţări”, a explicat Lars Aaagard, Ministrul pentru Climă și Energie din Danemarca.

Avantaje și dezavantaje

Universitatea Tehnologică din Danemarca își oferă susținerea față de această inițiativă. Directorul Centrului de Tehnologii Offshore din cadrul acestei universități, Morten Jeppesen, a afirmat următoarele:

„Zăcămintele epuizate de petrol şi de gaz prezintă numeroase avantaje, pentru că ele sunt bine documentate şi există deja infrastructuri care pot, foarte probabil, să fie reutilizate”.

Chiar și cu aceste puncte pro, există anumite probleme. În primul rând, costurile de execuție sunt foarte mari deocamdată. De asemenea, cantitatea de CO2 este considerabil mai mică decât cea emisă în atmosferă. Totuși, numărul mare de inițiative similare ar putea echilibra situația în favoarea celor care vor să stocheze dioxidul de carbon. Chiar lângă Greensand va fi demarat un proiect similar, administrat de francezii de la TotalEnergie. Ei vor să se folosească și de potențialul de stocare de care se bucură Marea Nordului în general și Norvegia în particular.

Opiniile sunt împărțite

„CCS nu trebuie să fie utilizat pentru a menţine nivelul actual al producţiei de CO2, ci este necesar pentru a limita CO2-ul din atmosferă. Costul generat de stocarea carbonului trebuie redus şi mai mult pentru ca CCS să devină o soluţie durabilă de atenuare, pe măsură ce industria de profil va deveni mai matură”, a mai declarat Morten Jeppesen, pentru a face o analiză nuanțată cu privire la inițiativă. Opinia lui a fost citată de digi24.ro.

Organizațiile pentru protecția mediului consideră la rândul lor că există probleme cu aceste proiecte.

„Ea nu reglează problema şi prelungeşte structurile care sunt dăunătoare”, a spus critic Helene Hagel, directoarea departamentului pentru energie din organizația Greenpeace, filiala Danemarca. „Metoda nu schimbă obiceiurile noastre mortale. Dacă Danemarca vrea cu adevărat să îşi reducă emisiile, atunci trebuie să se concentreze pe sectoarele care produc cantităţi mari, precum agricultura şi transporturile”, a adăugat ea.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.