Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina a rămas fără rachete în sistemele de apărare! Avioanele de vânătoare rusești, „gata să domine” cerul
Lumea la zi

Ucraina a rămas fără rachete în sistemele de apărare! Avioanele de vânătoare rusești, „gata să domine” cerul

Avioane MIG-29, Sursă: Defenseromania.ro
Sursă: Defenseromania.ro

Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei se confruntă cu o provocare critică, deoarece documentele divulgate de Pentagon sugerează că aceasta ar putea fi incapabilă să contracareze amenințarea reprezentată de avioanele de război rusești în viitorul apropiat.  

Documentele dezvăluie că rezervele de armament ale Ucrainei se epuizează rapid, ceea ce ar putea face ca sistemul său de apărare aeriană să fie vulnerabil la atacurile rusești. Această evoluție subliniază necesitatea urgentă ca Ucraina să își consolideze capacitățile de apărare pentru a-și proteja infrastructura critică.  

Acest lucru intervine într-un moment în care Polonia a primit permisiunea din partea Germaniei de a trimite cinci avioane de luptă Mikoyan MiG-29 în Ucraina.  

Ucraina primește ajutor pentru a continua războiul 

În data de 13 aprilie, Germania a aprobat cererea Poloniei de a trimite cinci avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina. Polonia a achiziționat 22 de avioane MiG-29 de la Germania în 2003, care au făcut parte inițial din armata est-germană.  

Însă, transferul acestor avioane de vânătoare către orice terță parte necesită aprobarea prealabilă a Germaniei, care a fost acordată în acest caz pentru a sprijini capacitățile de apărare ale Ucrainei. 

Polonia și Slovacia au fost de acord să livreze aproximativ două duzini de MiG-29 Kievului. În martie, autoritățile ucrainene au raportat că primele avioane slovace au intrat deja în luptă în zona Harkov. 

Deși sosirea avioanelor de vânătoare Mikoyan MiG-29 din Polonia va oferi Ucrainei o putere aeriană suplimentară, este puțin probabil să modifice rezultatul conflictului aerian în curs cu Rusia. 

Se pare că Ucraina și aliații săi se luptă să obțină mai multă muniție pentru armamentul ucrainean de apărare aeriană, care a fost esențial pentru a împiedica avioanele și rachetele rusești să poată ataca. 

Datorită faptului că sistemele de apărare aeriană ale fiecărei părți o împiedică pe cealaltă să obțină superioritatea aeriană, utilizarea avioanelor cu reacție rusești și ucrainene pe câmpul de luptă este încă oarecum limitată. 

În timpul unui eveniment găzduit de Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale la 22 martie, generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, a declarat că apărarea integrată aeriană și antirachetă a forțelor ruse și ucrainene funcționează eficient. El a adăugat că acestea ar putea chiar să-și doboare reciproc avioanele.  

El a explicat că, având mai multe avioane, ar permite Ucrainei să se apropie de câmpul de luptă din direcții diferite, ceea ce ar reprezenta o provocare mai mare pentru Rusia. 

Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar putea rămâne fără rachete 

Potrivit unor documente clasificate recent divulgate de Departamentul de Apărare al SUA, autoritățile americane se tem că Kievul va rămâne fără echipamente de apărare aeriană și muniție până la sfârșitul primăverii sau începutul verii.  

Unul dintre documentele scurse, marcat ca fiind strict secret și datat 23 februarie, conține un rezumat în care se afirmă că strategia de apărare aeriană existentă a Ucrainei are ca scop alocarea resurselor sale limitate pentru a proteja infrastructura națională critică, centrele de populație, trupele din prima linie și alte bunuri esențiale. 

Se raportează că sistemele Buk și S-300 de concepție sovietică cuprind 89% din sistemele de apărare ale Ucrainei împotriva țintelor aflate la peste 20.000 de picioare.  

Documentul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații indică faptul că, pe baza ritmului de cheltuieli de la acea vreme, sistemele de apărare aeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai. Nu este clar dacă rata de utilizare s-a schimbat de atunci.

Sisteme precum SA-3 învechite din epoca sovietică sau NASAM-urile furnizate de țările occidentale sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ și incapabile să facă față intensității atacurilor. 

Rachetele Stinger și tunurile Gepard, două dintre sistemele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune furnizate de Occident, pot reduce la minimum nevoia de rachete sol-aer suplimentare, dar sunt mai puțin eficiente în ceea ce privește oprirea avioanelor rusești. 

Colonelul Iuriy Ihnat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a refuzat să comenteze cu privire la specificul materialului din documente. Dar el a declarat pentru The Wall Street Journal că Ucraina se confruntă cu dificultăți semnificative în a achiziționa muniția de concepție sovietică pentru bateriile sale vitale S-300 și Buk. 

El a declarat ziarului că repercusiunile ar fi grave dacă Ucraina ar fi învinsă în bătălia pentru controlul cerului. De asemenea, el i-a îndemnat pe aliații occidentali să își accelereze sprijinul, declarând că nu mai este timp de amânare, potrivit EurAsian Times.

Avioanele de luptă rusești ar avea mai multă libertate de acțiune pentru a ataca siturile ucrainene și pentru a-și întări forțele dacă rachetele interceptoare nu ar fi o preocupare.  

De asemenea, ar permite armatei ruse să folosească rachete cu rază lungă de acțiune mai precise fără a se sustrage apărării aeriene. Acest lucru, la rândul său, le-ar permite să extindă tipurile de muniții pe care le folosesc și să desfășoare o gamă mai largă de operațiuni aeriene, ceea ce ar îngreuna sarcina Ucrainei de a aduna forțe pentru a lansa contraatacuri.