Infofinanciar > Lumea la zi > SUA și UE doresc un armistițiu climatic și un front unit împotriva Chinei! Tainele întâlnirii între Joe Biden și Ursula von der Leyen
Lumea la zi

SUA și UE doresc un armistițiu climatic și un front unit împotriva Chinei! Tainele întâlnirii între Joe Biden și Ursula von der Leyen

Joe Biden și Ursula von der Leyen, sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

O întâlnire la Casa Albă, între președintele Joe Biden și Ursula von der Leyen a dus la promisiuni de cooperare în ceea ce privește mineralele pure și transparența subvențiilor.

Europa și SUA încearcă încă să își dea seama dacă sunt prieteni sau rivali în cursa de trilioane de dolari a superputerilor mondiale pentru energie curată. Președintele Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit vineri asupra unei serii de măsuri pentru a detensiona conflictul comercial.

Armistițiu între marile puteri

Joe Biden și Ursula von der Leyen au emis o declarație comună după întâlnirea de la Casa Albă, în care au afirmat că guvernele vor începe imediat discuțiile pentru a consolida lanțurile de aprovizionare cu minerale esențiale între cei doi aliați. Acest lucru are ca scop permiterea companiilor din UE să profite de creditele fiscale pentru vehiculele electrice prevăzute de legea americană privind clima.

Guvernele se vor angaja, de asemenea, într-un „dialog privind transparența subvențiilor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Aceasta a adăugat că vor stabili un termen limită pentru finalizarea negocierilor privind standardele de promovare a oțelului și aluminiului fabricate cu mai puține emisii de carbon.

După o iarnă în timpul căreia UE a aruncat constant cu ironii la adresa SUA în legătură cu legea privind clima semnată de Biden și cu stimulentele verzi în valoare de 369 de miliarde de dolari, mulți oameni speră că această vizită semnalează începutul unui dezgheț de primăvară. Mesajul transmis de Biden și von der Leyen a fost acela că, indiferent de dificultățile pe care le mai au în încercarea de a-și favoriza propriile industrii de energie curată, atât SUA, cât și Europa trebuie să limiteze aceeași amenințare – China, liderul mondial al industriei.

Cooperare împotriva liderului moldial al industriei, China

În declarația lor, Joe Biden și Ursula von der Leyen au vorbit despre cooperare, o schimbare față de anxietatea economică și comercială care a dominat relațiile din ultimele luni. Aceștia au subliniat „politicile și practicile non-piață” ale Chinei, anunțând un dialog în acest sens privind energia curată.

Dialogul va „coordona programele noastre respective de stimulare, astfel încât acestea să se consolideze reciproc”, au spus ei. „Ambele părți vor lua măsuri pentru a evita orice perturbări ale comerțului transatlantic și ale fluxurilor de investiții care ar putea apărea din cauza stimulentelor lor respective”.

Într-o declarație comună, liderii SUA și UE au afirmat că „își vor aprofunda cooperarea în ceea ce privește diversificarea lanțurilor de aprovizionare cu minerale pure și baterii”, menționând că dialogul oficial dintre cele două a luat în calcul Legea privind reducerea inflației „a făcut pași înainte în mod practic în ceea ce privește provocările identificate pentru a ne alinia abordările”.

Ambele partide își vor alinia, de asemenea, interesele pentru a respinge Rusia din invazia sa în Ucraina, von der Leyen spunându-i lui Biden că SUA „ne-a ajutat enorm atunci când am vrut să scăpăm de dependența de combustibilii fosili rusești – ne-ați ajutat enorm livrând mai mult [gaz natural lichefiat], ne-ați ajutat să trecem prin criza energetică”, a declarat aceasta.

Ea a spus că este „minunat că există o investiție atât de masivă în tehnologii noi și curate” și a afirmat că UE dorește „să o egaleze” cu planul său Green Deal, potrivit raportului de presă.

„Salutăm Legea privind reducerea inflației, deoarece este o investiție masivă în tranziția ecologică care se îndreaptă spre o economie netă zero”, a adăugat ea ulterior în comentariile făcute presei după întâlnirea cu Biden.

O nouă era a energiei

Dar, în timp ce von der Leyen și Biden vorbeau despre cooperare, ei au continuat să se învârtă în jurul problemelor proprii. Ramura executivă a UE a lui Von der Leyen se pregătește să propună săptămâna viitoare noi obiective pentru ponderea industriei sale de tehnologie curată, care trebuie să fie acoperită cu produse fabricate pe plan intern, precum și cantitatea de minerale de importanță strategică pe care o exploatează.

UE a dat peste cap zeci de ani de gestionare atentă a subvențiilor de stat, stabilind noi excepții uriașe pentru tehnologia curată. Aceste măsuri i-au determinat pe directorul grupului de reflecție Bruegel, Jeromin Zettelmeyer, și pe mai mulți colegi să califice abordarea Bruxelles-ului drept „protecționism brut și dirijism”.

Legea americană privind clima este „în primul rând un strigăt de luptă în competiția dintre regiunile economice. Cine este cel mai puternic în aducerea în față a tehnologiilor verzi?”. a declarat joi ministrul german al economiei, Robert Habeck. „Dacă nu o abordăm și nu o aprobăm, vom pierde și din punct de vedere economic.”

Atât liderii UE, cât și cei ai SUA știu că sunt în curs de recuperare a decalajelor față de China – de unde și nevoia de a-și impulsiona industriile naționale.

„Lumea intră într-o nouă eră industrială: era producției de tehnologii energetice curate… În prezent, există o țară [care] face progrese majore, majore. Este China”, a declarat joi șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, în fața unei comisii din Parlamentul European.

Concurență sau alianță

Dar, în timp ce dorința de concurență totală cu China este în creștere, americanii și europenii încă încearcă să stabilească unde sunt în competiție și unde pot face echipă. Mesajul transmis de Biden și von der Leyen a fost că acest lucru mai mult îi unește decât îi desparte. Divergențele privind metodele lor respective de stimulare a energiei curate au întunecat pentru scurt timp realitatea că, pe termen lung, ambele guverne au avut același obiectiv final de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a reduce controlul Chinei asupra industriilor, materialelor și lanțurilor de aprovizionare cheie.

Totuși, cei doi aliați au făcut un pas în această direcție prin acordul lor privind mineralele. Europa a ajuns mai greu să accepte viziunea americană conform căreia cooperarea economică nu va influența China în alte domenii cheie, a declarat Jake Schmidt, director strategic senior pentru climă internațională în cadrul Natural Resources Defense Council. Națiunile europene, precum Germania, au fost mai rezistente la închiderea acestei uși din cauza dependenței lor de exporturi pe fondul unei piețe interne mai mici, a spus Schmidt. Dar acesta a semnalat că factori din afara spațiului climatic, cum ar fi luptele privind rețelele 5G și posibilitatea conform căreia China va înarma trupele rusești în războiul său din Ucraina, au accelerat pesimismul UE față de Beijing.

Aceeași obsesie de a găsi parteneri comerciali de peste mări explică parțial răspunsul inițial puternic al UE legat de legea lui Biden privind clima, Legea privind reducerea inflației. Statele Unite nu aveau de gând să adopte un preț național al carbonului,  pentru a se scuza de sistemul de tarife la frontieră al UE privind gazele cu efect de seră, conceput la rândul său pentru a susține companiile europene care plătesc prețuri mai mari în cadrul sistemului de plafonare și comercializare al UE. Atunci când SUA a răspuns anul trecut către IRA, guvernele europene au fost zguduite, îngrijorate de faptul că anumiți campioni ai lor naționali în domeniul producției vor traversa Atlanticul, lăsând în urmă vechea țară.

„Este ca și cum ar fi etapele durerii”, a declarat Joseph Majkut, director al programului de securitate energetică și climă de la centrul de reflecție Center for Strategic and International Studies. „Acum am depășit șocul inițial”.

Opoziția argumentelor a dus la o răcire a armistișiului. O negociere paralelă între SUA și UE pentru a finaliza un acord până în octombrie vizează crearea unor standarde care să lase deoparte tarifele pentru importurile de oțel și aluminiu fabricate cu mai puține emisii de carbon. Aceste discuții au intrat în pauză.

Conceptul a fost conceput inițial în 2021 ca o modalitate de a promova oțelul mai curat și supracapacitatea globală, deși obiectivul neoficial al SUA este de a stoarce Beijingului de resurse, în ceea ce privește oțelul chinezesc, care este fabricat cu mult mai multă energie pe bază de cărbune. Dar UE s-a răcit în această privință după IRA, a declarat Philip Bell, președintele Asociației producătorilor de oțel, un grup comercial cu sediul în SUA. Când Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA a elaborat o propunere detaliată în decembrie, UE a criticat planul în timpul negocierilor private, a declarat Bell.

„Este într-un loc dificil(discuția), dar încă mai avem destul timp”, a spus Bell, menționând că biroul reprezentantului comercial și Departamentul Comerțului au informat organizația sa luna trecută. „Cred că temperatura se va răci”.

Administrația Biden a încercat să gestioneze relația, mai întâi cu un dialog cu oficialii UE pentru a prezenta oportunități de cooperare în cadrul IRA. Iar acum face unele eforturi mai mari pentru a aborda alte variante, unde mai poate să croiască culoare pentru ca UE și să profite de IRA. Departamentul de Trezorerie, de exemplu, concepe o soluție pentru a rezolva problema creditului fiscal de 3.750 de dolari pentru vehiculele electrice prevăzut de lege. Acest lucru se adresează mineralelor din baterii provenite din țări care au încheiat un acord de liber schimb cu SUA, ceea ce UE nu deține.

Dar nu este clar că ramura executivă poate acorda unilateral o astfel de marjă de manevră UE, a declarat Emily Benson, un cercetător senior CSIS care se concentrează pe comerț.

„Lucrul cel mai ușor de obținut este ca UE să recunoască faptul că creditul fiscal pentru vehiculele electrice nu este atât de zdruncinător pentru alianță pe cât au făcut să pară”, a spus ea. „Acest lucru va clarifica într-adevăr calea pentru negocieri mai intense în altă parte”.

Analizele recente au sugerat că efectele comerciale ale IRA vor fi mai atenuate decât s-a presupus. Firma de cercetare în domeniul climei Rhodium Group a declarat că între 7% și 11% din finanțarea legii sprijină direct producția americană care concurează cu firmele europene. Acesta a declarat că bonusurile pentru produsele fabricate și obținute pe plan intern acoperă între 9 și 15 procente din cheltuielile legii, deși a recunoscut că stimulentele pentru vehiculele electrice au creat o anumită distorsiune.

În același timp, guvernele europene au auzit de la companii că acestea sunt mulțumite de tot ceea ce le poate oferi IRA, a declarat Max Gruenig, consilier politic principal la grupul de reflecție în domeniul mediului E3G. Acest lucru este puțin reconfortant pentru guvernele care ar prefera să aibă investiții și locuri de muncă în interiorul propriilor granițe, dar companiile nu se gândesc la aceste granițe, a spus el.

Statele Unite și UE „trebuie să accepte și faptul că cealaltă parte procedează diferit”, a spus el. „Nu sunt țări sau blocuri mici, așa că nu se vor plia și vor spune „OK””.

Gabriel Rinaldi și Barbara Moens au contribuit la acest reportaj, sursă Politico