Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Ursula von der Leyen nu reușește să ajungă la un acord între Berlin și Bruxelles privind interzicerea motoarelor auto
Lumea la zi

Politico: Ursula von der Leyen nu reușește să ajungă la un acord între Berlin și Bruxelles privind interzicerea motoarelor auto

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Sursa foto British Vogue
Sursa foto British Vogue

Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen,  s-a întâlnit cu guvernul german pentru a permite o evoluție în ceea ce privește o lege a UE care să pună capăt vânzării de autoturisme și camionete cu emisii poluante până în 2035.

Eforturile președintelui Comisiei Europene  de a ridica blocajul german în ceea ce privește legislația UE care ar urma să interzică vânzarea de autoturisme și camionete noi cu emisii de CO2 începând din 2035, au eșuat în ciuda unei întâlniri cu înalți oficiali ai guvernului german, duminică, 5 martie.

UE, în impas

Călătoria președintelui Comisiei la palatul guvernamental Meseberg, situat la periferia Berlinului, a fost umbrită de duritatea neașteptată a Germaniei cu privire la legislația din 2035.

Ursula von der Leyen nu a obținut un acord, dar a obținut un angajament că cele două părți vor continua să discute. „Suntem într-un dialog constructiv”, a declarat ea după discuțiile cu cancelarul Olaf Scholz și miniștrii de rang înalt. Scholz a declarat: „Este o sarcină atât de ușor de rezolvat încât suntem cu toții foarte încrezători.” Dar, deocamdată, impasul rămâne.

Liberalii din Partidul Liber-Democraților (FDP) – cel mai mic partid din coaliția tripartită a lui Scholz – au blocat aprobarea finală a măsurii 2035, făcând presiuni pentru o portiță de scăpare pentru vehiculele care funcționează cu e-carburanți – o alternativă sintetică la benzină.

Argumentul este că e-combustibilii vor permite constructorilor auto să continue să producă mașini cu motoare cu combustie, în loc să fie forțați să treacă la baterii sau hidrogen – crucial pentru marii producători auto. Germania are sprijinul Italiei, Poloniei și Bulgariei – iar cele patru au suficientă greutate pentru a împiedica adoptarea finală a legii.

Argumentele Germaniei

Disputa cu Berlinul a determinat președinția suedeză a Consiliului să amâne votul final al miniștrilor UE, care fusese stabilit pentru marți, 7 martie.

Von der Leyen, fost ministru german, nu a fost conflictuală. Ea a declarat că susține pe deplin „principiul deschiderii tehnologice”, făcând ecoul poziției ministrului Transporturilor din FDP, Volker Wissing, care susține că blocul ar trebui să fie atent la impunerea de soluții industriei.

Cu toate acestea, von der Leyen a adăugat că acest lucru nu poate afecta obiectivele politicii UE în domeniul climei, care solicită o reducere radicală a emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi pentru a atinge obiectivul blocului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

„Încă lucrăm la acest aspect, dar discuția a fost foarte bună și constructivă”, a declarat von der Leyen, adăugând că trebuie găsită rapid o soluție pentru a da timp industriei auto să planifice renunțarea treptată la prețioasa sa tehnologie a motoarelor cu combustie.

Anul trecut, ministrul de finanțe și șeful FDP, Christian Lindner, a declarat pentru POLITICO că Scholz a ajuns la o înțelegere de culise cu von der Leyen pentru a se asigura că e-combustibilii vor fi permiși în cadrul standardelor UE privind emisiile.

Germania a reușit să strecoare o mențiune privind combustibilii electronici în concluziile Consiliului din iunie, dar într-o adăugire fără caracter obligatoriu și nu în textul principal.

Wissing dorește ca Comisia să înainteze o propunere privind modul în care se poate face loc pentru e-carburanți în legislația finală.

„Mingea se află acum undeva între Berlin și Bruxelles”, a declarat un oficial guvernamental german care lucrează la acest dosar, scrie Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.