Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a capturat arme trimise de SUA Ucrainei! Acestea au fost trimise în Iran pentru a fi analizate
Lumea la zi

Rusia a capturat arme trimise de SUA Ucrainei! Acestea au fost trimise în Iran pentru a fi analizate

Arme - sursa foto - aktual24.ro
sursa foto - aktual24.ro

Rusia a capturat o parte din armele și echipamentele furnizate de SUA și NATO rămase pe câmpul de luptă din Ucraina și le-a trimis în Iran, unde SUA consideră că Teheranul va încerca să facă inginerie inversă a sistemelor, au declarat patru surse familiare cu acest subiect pentru CNN.

În ultimul an, SUA, NATO și alți oficiali occidentali au văzut mai multe cazuri în care forțele rusești au confiscat echipamente de armament mai mici, cu focuri de umăr, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger, pe care forțele ucrainene au fost uneori nevoite să le lase pe câmpul de luptă, au declarat sursele pentru CNN.

În multe dintre aceste cazuri, Rusia a transportat apoi echipamentele cu avionul în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze propria versiune a armelor, au precizat sursele. Rusia consideră că dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru războiul Rusiei din Ucraina, au precizat sursele.

Oficialii americani nu cred că problema este răspândită sau sistematică, iar armata ucraineană și-a făcut un obicei, încă de la începutul războiului, să raporteze Pentagonului orice pierderi de echipamente furnizate de SUA în favoarea forțelor rusești, au declarat oficialii. Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că problema este dificil de urmărit.

Inginerie inversă

Nu este clar dacă Iranul a reușit să facă inginerie inversă pentru orice armament american luat în Ucraina, dar Teheranul s-a dovedit foarte priceput în dezvoltarea de sisteme de armament pe baza echipamentelor americane confiscate în trecut. O armă cheie din inventarul Iranului, racheta ghidată antitanc Toophan, a fost reproiectată după racheta americană BGM-71 TOW în anii 1970. Iranienii au interceptat, de asemenea, o dronă fabricată de SUA în 2011, o Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel”, și au făcut inginerie inversă pentru a crea o nouă dronă care a traversat spațiul aerian israelian în 2018 înainte de a fi doborâtă.
„Iranul a demonstrat în trecut capacitatea de a face inginerie inversă pentru arme americane”, a declarat Jonathan Lord, cercetător senior și director al programului de securitate în Orientul Mijlociu la Center for a New American Security. „Au făcut inginerie inversă pentru racheta ghidată antitanc TOW, creând o replică aproape perfectă pe care au numit-o Toophan, iar de atunci au proliferat-o către Houthis și Hezbollah. Iranul ar putea face același lucru cu un Stinger, care ar putea amenința atât aviația civilă, cât și cea militară din întreaga regiune. Un Javelin cu inginerie inversă ar putea fi folosit de Hamas sau Hezbollah pentru a amenința un tanc israelian Merkava. În mâinile reprezentanților Iranului, aceste arme reprezintă o amenințare reală la adresa forțelor militare convenționale ale Israelului.”

Coordonarea este încă un exemplu al parteneriatului de apărare din ce în ce mai mare dintre Moscova și Teheran, care s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce Rusia a devenit tot mai disperată după sprijin militar extern pentru războiul său împotriva Ucrainei. Parteneriatul nu numai că destabilizează și mai mult Ucraina, dar ar putea amenința și vecinii Iranului din Orientul Mijlociu, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Implicarea Iranului pe câmpul de luptă

CNN a contactat ambasada Rusiei la Washington și misiunea iraniană la ONU pentru comentarii.

SUA a avertizat în legătură cu amenințările reprezentate de Iran
Oficiali militari americani de rang înalt, inclusiv președintele Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au fost amândoi în Orientul Mijlociu în această lună pentru discuții cu omologii lor de acolo care s-au axat pe amenințările reprezentate de Iran, a declarat Pentagonul.

„În ultimul an, cooperarea militară a Rusiei cu Iranul s-a adâncit. iar acest lucru reprezintă o provocare serioasă pentru această regiune și pentru siguranța cetățenilor dumneavoastră”, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, joi, la Tel Aviv.

„Iranul dobândește o expertiză și o experiență importantă pe câmpul de luptă în Ucraina, pe care o va transfera în cele din urmă către proxizii săi periculoși din Orientul Mijlociu”, a spus Austin. „În schimbul sprijinului iranian în Ucraina, Rusia a oferit Iranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește rachetele și apărarea aeriană.” Pierderile uriașe și neanticipate de echipamente și sancțiunile occidentale dure au făcut ca Rusiei să-i fie dificil să continue să producă armele și munițiile de care are nevoie pentru a-și menține ofensiva în Ucraina. Drept urmare, Rusia a cerut și a primit sute de drone din Iran, precum și rachete de artilerie și tancuri, pe care forțele rusești le-au folosit cu efect devastator împotriva civililor și infrastructurii ucrainene. În schimb, potrivit Casei Albe, Iranul a cerut Rusiei echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de luptă, sisteme radar și elicoptere.

La sfârșitul anului trecut, Pentagonul și-a extins eforturile de urmărire a armelor americane furnizate Ucrainei, inclusiv prin inspecții la fața locului efectuate de personalul militar american staționat la ambasada SUA din Kiev.