Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin către Xi Jinping: „Dragă prietene, te rog să accepți sincere felicitări”. Votul din China, pe placul Rusiei
Lumea la zi

Vladimir Putin către Xi Jinping: „Dragă prietene, te rog să accepți sincere felicitări”. Votul din China, pe placul Rusiei

Putin și Xi Jinping, Sursă foto: CNBC
Credit imagine: CNBC

Xi Jinping a obținut un al treilea mandat prezidențial, într-un vot istoric din partea parlamentului chinez. În octombrie, președintele Chinei a obținut și o prelungire de cinci ani ca lider al Partidului Comunist Chinez (PCC). El se află de asemenea în fruntea comisiei militare, având o ascensiune fulminantă, chiar și comparativ cu alți șefi de stat de la Beijing.

Xi Jinping a fost unicul candidat al scrutinului. Acest lucru nu l-a oprit pe Vladimir Putin din a-și felicita omologul chinez. Chiar dacă Republica Populară Chineză se declară neutră față de războiul dintre Rusia și Ucraina, abținându-se inclusiv în consiliile ONU, relațiile dintre cei doi șefi de stat sunt unele privilegiate.

Mao Ning, un purtător de cuvânt chinez, a declarat: „Poziția Chinei cu privire la criza din Ucraina este consecventă și clară. Am menținut comunicarea cu toate părțile implicate, inclusiv cu Ucraina”.

Ce i-a transmis Vladimir Putin lui Xi Jinping

„Dragă prietene, te rog să accepți sincere felicitări. Rusia apreciază foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea legăturilor (…) și a cooperării strategice dintre națiunile noastre”, a spus Putin. Declarația acestuia a fost publicată de Kremlin și citată de AFP, conform realitatea.net.

Menționăm că relațiile comerciale dintre Rusia și China se află în creștere. În 2022, anul care a marcat invazia armatei ruse în Ucraina, schimburile ruso-chineze din comerț au cunoscut o creștere de peste 34%. În plus, Xi Jinping s-a întâlnit personal de mai multe ori cu Vladimir Putin, deși nu a făcut acest lucru niciodată cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Când vorbim despre atitudinea Chinei față de Rusia, vorbim ca și cum ar fi o decizie foarte pragmatică și dură din partea Chinei de a se încadra în subiectul Ucrainei, de a încerca să aibă o semineutralitate în privința Ucrainei, sprijinindu-i în același timp într-o oarecare măsură pe ruși”, a spus Dennis Wilder, un fost analist veteran al CIA.

Amenințarea chineză

Xi Jinping a căpătat funcția prezidențială în urmă cu zece ani. Din acel moment, politicile sale au distanțat semnificativ China de Occident, în special de Statele Unite. Principalul punct de disensiune între Beijing și Washington este statutul Taiwanului, pe care Republica Populară Chineză nu îl recunoaște ca fiind stat independent.

Un război în Taiwan pare iminent, mai ales deoarece China consideră această țară teritoriu chinez. De asemenea, știri recente arată că Republica Populară se înarmează, existând îngrijorări conform cărora va începe un atac armat asupra Taiwanului. O altă sursă de aprehensiune este apropierea dintre Putin și Xi Jinping, neutralitatea Chinei față de războiul ruso-ucrainean părând să fie doar declarativă în momentul de față. Pe de altă parte, situația economică a Chinei nu este una favorabilă: sporul ei economic este cel mai lent din ultimii ani.

Deși tensiunile dintre SUA și China sunt mari, Joe Biden speră la o restabilire a relațiilor cu Beijingul. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil pe măsură ce instituțiile ruse învinuiesc Statele Unite ale Americii pentru conflictele pe care le au de peste un an cu statul ucrainean.