Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni între Joe Biden și republicani! Bugetul le dă bătăi de cap oficialilor americani
Lumea la zi

Tensiuni între Joe Biden și republicani! Bugetul le dă bătăi de cap oficialilor americani

joe biden, președintele statelor unite ale americii (sursă foto: commondreams.org)
Credit imagine: commondreams.com

Marea întrebare după ce președintele Joe Biden și-a prezentat joi, 9 martie,  noul buget nu este ce conține proiectul, sau cum și-a descris lista de dorințe de investiții sau valorile sale. Nici măcar faptul că nu va deveni lege. Adevărata întrebare este ce se va întâmpla în continuare.

Biden, vorbind în Philadelphia, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, pentru a discuta despre finanțarea guvernului în anul fiscal care începe în toamna acestui an, „în orice moment… dacă are bugetul său”. Aceasta este  o înțepătură la adresa republicanilor din Camera Reprezentanților, care nu au ajuns la un consens în privința revendicărilor bugetare. Președintele, Joe Biden, a declarat ulterior reporterilor: „Sunt gata să mă întâlnesc cu el mâine, dacă îmi arată bugetul”.

Joi, președintele Camerei Deputaților a respins documentul președintelui ca fiind „complet neserios”.

Biden și democrații vor să vadă un buget al republicanilor în detaliu. Vor de asemenea să-i vadă pe republicanii din Camera Reprezentanților adoptând unul. Cu o majoritate mică, acest lucru va fi dificil. Dacă președintele și conferința sa nu pot adopta o rezoluție bugetară în această primăvară, democrații vor avea mai multe pârghii.

Riscurile acestor tensiuni

Bătălia dintre Biden și președintele Camerei Deputaților prezintă riscuri reale dacă impasul lor rămâne nerezolvat timp de luni de zile. Republicanii din Camera Reprezentanților se agață de o grenadă – mizând pe nevoia Congresului de a ridica limita de îndatorare pentru a plăti angajamentele SUA și a evita intrarea în incapacitate de plată. Refuzul de a aproba mai multe împrumuturi ar putea da peste cap economia americană. McCarthy a susținut o strategie dură, dublată de asigurări că republicanii nu doresc intrarea în incapacitate de plată.

Imperativele politice pentru fiecare partid sugerează dramatism și dezacorduri până în toamnă. Matematica este problematică pentru ambele părți. Parlamentarii din Camera Reprezentanților și din Senat au declarat că reducerile profunde de cheltuieli pe care le favorizează pentru a reduce datoria în creștere nu vor atinge Securitatea Socială, asigurările medicale, și nici nu vor diminua cheltuielile pentru apărare.

În cazul în care McCarthy și membrii GOP vizează reduceri de cheltuieli de 200 de miliarde de dolari în anul fiscal 2024, așa cum au sugerat, excluderea drepturilor și a cheltuielilor de apărare de la masa negocierilor, așa cum au promis unii, complică întrebările cu privire la locul unde vor ajunge banii. Aproximativ 59% din întregul buget este alocat Securității Sociale, programelor de asigurări de sănătate, inclusiv Medicare, și apărării, ceea ce lasă mai puțin loc pentru reducerea cheltuielilor.

Următorul pas este ca legislatorii să își făurească propriile bugete. Republicanii din Camera Reprezentanților au început să pună bazele unei alternative conservatoare la propunerile lui Biden. Republicanii se concentrează pe Medicaid, bonurile de masă, ajutorul extern și alte elemente ale cheltuielilor interne, inclusiv inițiativele privind clima pe care le numesc „ferite”, pe care democrații și Casa Albă le vor apăra, conform publicației The Hill.

Principalii doi parlamentari din Comisia pentru credite a Senatului, senatoarea Patty Murray (democrată), președinta, și senatoarea Susan Collins (republicană de Maine), membrul principal, au declarat că proiectul lui Biden deschide ușa pentru a începe să scrie proiectele de lege privind cheltuielile necesare pentru a finanța guvernul în anul fiscal care începe la 1 octombrie.

Situația delicată în care se află SUA

Datoria americană înghite producția economiei și ar putea ajunge la 133% din PIB în acest an, potrivit unor estimări.

„Putem asigura serviciul acestei datorii. Nu asta este problema. Problema este că ne aflăm pe o traiectorie în care datoria crește substanțial mai repede decât economia, iar acest lucru este oarecum, prin definiție, nesustenabil pe termen lung”, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, în timpul unei audieri în fața senatorilor.

Powell a declarat că soluțiile depind de Congres și de Casa Albă.

Administrația preconizează că economia va crește în acest an cu doar 0,6%, după ajustarea pentru inflație, un ritm slab care este în linie cu așteptările externe, notează The New York Times. Casa Albă preconizează o creștere substanțială a ratei șomajului – la 4,3%, față de 3,4% în ianuarie. Biden prevede o creștere a datoriei naționale brute cu aproximativ 18.000 de miliarde de dolari până în 2033, ajungând la puțin peste 50.000 de miliarde de dolari. Dar bugetul său sugerează că această creștere a datoriei nu va amenința economia. „Povara economică a datoriei ar rămâne scăzută și în conformitate cu experiența istorică recentă în următorul deceniu”, se arată în documentul bugetar.