Infofinanciar > Info > România stă pe o „comoară” de 46 de miliarde de euro de la UE. Planul cel mare va fi lansat în data de 16 mai
Info

România stă pe o „comoară” de 46 de miliarde de euro de la UE. Planul cel mare va fi lansat în data de 16 mai

fonduri-europene, sursa foto pressalert
sursa foto: pressalert

Politica de coeziune este strategia Uniunii Europene de a promova și sprijini „dezvoltarea armonioasă generală” a statelor sale membre și a regiunilor sale. Politica de coeziune a UE urmărește să consolideze statele din punct de vedere economic și social. Reprezintă o investiție în programe naționale și regionale, care vizează creșterea economică, crearea locurilor de muncă și integrarea socială.

Din data de 16 mai, o nouă platformă „MySMIS” va facilita atragerea celor 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune 2021-2027. Acest sistem informatic, MySMIS2021, acoperă toate etapele necesare unui proiect: definirea apelului, elaborarea și depunerea proiectului sau formularea cererii de finanțare, evaluarea, contracararea, achizițiile, implementarea și monitorizarea.

MySMIS2021 va aduce o investiție de 46 de miliarde de euro

În această perioadă, sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ este în proces de finalizare. Conform calendarului, începând cu data de 16 mai, proiecte aferente de programare 2021-2027 vor putea fi depune cu ajutorul unei variante optimizate a aplicației.

„Dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021 este unul dintre elementele – cheie în absorbția celor 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune 2021-2027, pentru că ea răspunde acelei cerințe de digitalizare care facilitează accesul la finanțare pentru beneficiari. Totodată, eficientizează activitățile Autorităților de Management, de la definirea apelului și până la implementarea proiectului. Anul acesta avem 534 de apeluri, așteptate cu mare interes de către beneficiari, iar măsurile de debirocratizare și de simplificare vor face ca rezultatele să se vadă mai curând în economie și în viața comunităților. ” a declarat Marcel Boloș, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Aplicația MySMIS2021 acoperă toate etapele ciclului de viață al unui proiect, prin module dedicate. Însă, între modulele aplicației există o interdependență. Informațiile pot fi, pe de o parte, asociate codului unic al proiectului, și pe de altă parte, agregate la diferite niveluri ale programului operațional.

Cadrul legal al sistemului unic de management al informației privind fondurile externe nerambursabile, aferente perioadei de programare 2021-2027, a fost adoptat de Guvern prin OUG nr. 172. Actul normativ prevede că Serviciul de Telecomunicații Speciale va asigura dezvoltarea aplicațiilor, administrarea tehnică a acestora și a sistemului informatic MySMIS2021/ SMIS2021+, în timp ce MIPE va asigura administrarea operațională.

Sistemul folosit de această aplicație va bifa toate cerințele necesare de securitate, integritate și confidențialitate cu privire la schimbul electronic de date între autoritățile responsabile de programe și beneficiar. De asemenea, va sigura disponibilitatea și funcționarea în timpul și în afara programului de lucru standard, cu excepția perioadelor de întreținere tehnică.

În momentul de față, MIPE are în consultare un proiect care cuprinde un număr dublu de programe și introducea în sistemul de management și control, atât autorități din cadrul administrației publice centrale, precum și autorități de management instituite în cadrul agențiilor de dezvoltare regională.

Investiții în spitale, transport, infrastructură

România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat și a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027. Acest lucru aduce țării noastre o investiție de 46 de miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru investiții strategice în spitale mai sigure, noi rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, și de asemenea, sprijin pentru mediul de afaceri.

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune cuprind domenii precum ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate și servicii sociale. Investițiile sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional., conform site-ului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.