Educație financiară

Șoc financiar în Europa: 780 de miliarde de euro au dispărut de pe cea mai mare bursă de pe continent în 2022

euronext sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Piața bursieră continuă să funcționeze într-un mediu de mare incertitudine, în condițiile în care majoritatea economiilor se străduiesc să rămână pe linia de plutire, pe fondul inflației galopante și al încetinirii ulterioare a cheltuielilor de consum. În consecință, entități precum Euronext conturează un tablou al pierderii susținute de capital, deoarece investitorii rămân sceptici în ceea ce privește perspectivele economice generale.

În special, datele achiziționate de Finbold indică faptul că, până în octombrie 2022, cea mai mare bursă de valori din Europa, Euronext, a pierdut 780 de miliarde de euro în capital în acest an, ajungând la 4,87 trilioane de euro. Valoarea reprezintă o scădere de 13,8% față de capitalizarea de piață de 5.650 de miliarde de euro înregistrată în 2021, cea mai mare evaluare din ultimii opt ani. În special, evaluarea de anul trecut a reprezentat o creștere de 28,12% față de cea din 2020, de 4,41 trilioane de euro.

Cele mai puternice companii din Europa

În altă ordine de idei, LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) rămâne compania cu cea mai mare evaluare de pe Euronext, cu o valoare de piață de 321,58 miliarde de euro în octombrie 2022. Merck and Co ocupă locul al doilea, cu 237,24 miliarde de euro, urmată de gigantul petrolier Shell, cu 200,64 miliarde de euro. ASML Holding ocupă locul al patrulea, cu o capitalizare de piață de 194,29 miliarde de euro, în timp ce Caterpillar ocupă locul al cincilea, cu 176,02 miliarde de euro, informează Finbold.

Pierderea de capital a bursei Euronext poate fi atribuită incertitudinii economice predominante, caracterizată de tensiuni geopolitice prelungite și de volatilitatea pieței bursiere, alături de inflația galopantă și de amenințarea creșterii ratelor dobânzilor. Pe această linie, factorii au dus la o teamă de recesiune, investitorii rămânând pe margine în așteptarea unor posibile schimbări.

În special, incertitudinea continuă și panica investitorilor au declanșat ieșiri de pe piața de capital într-o perioadă în care cheltuielile de consum sunt majorate pe fondul creșterii costurilor de trai, a prețurilor la energie și a șomajului.

Într-adevăr, directorul general al Euronext, Stephane Boujnah, avertizase că volatilitatea pieței înseamnă că investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru o călătorie „cu accidente”.

În general, economia europeană s-a zbătut în perioada post-pandemică, asociată cu un cocktail de riscuri care amenință să inverseze creșterea, iar piața bursieră se află la coadă pentru a face față impactului negativ. Pe lângă inflație, regiunea se luptă cu incertitudinea unei crize energetice, alături de efectele schimbărilor climatice.

Este demn de remarcat faptul că bursa a fost, de asemenea, afectată de decizia luată de anumite jurisdicții în încercarea de a limita căderea liberă a economiei. De exemplu, majoritatea acțiunilor europene încă se recuperează de pe urma impactului negativ în urma unui plan anterior al Băncii Angliei de a cumpăra obligațiuni cu scadență lungă pentru a calma temporar haosul de pe piață.

Activitatea de oferte publice inițiale rămâne scăzută

În plus, companiile s-au confruntat cu preocupări legate de lichidități, în timp ce încearcă să obțină fonduri. Cu toate acestea, majoritatea au fost reținute de apetitul redus al investitorilor de a-și asuma riscuri legate de acțiuni.

Interesant este faptul că prăbușirea evaluării Euronext poate fi legată și de activitatea redusă în jurul ofertelor publice inițiale (IPO, companii nou listate la bursă). În special, în 2021, o parte din capitalizarea de piață record a bursei ar putea fi atribuită activității de IPO în plină ascensiune după scăderea din 2020.

În același timp, bursa nu a reușit nici să atragă frenezia din jurul societăților de achiziție cu scop special (SPAC). Acest lucru vine în contextul în care autoritățile europene de reglementare au avertizat că această abordare este asociată cu riscuri de diluare, conflicte de interese și incertitudine.

Este demn de remarcat faptul că raportul nostru anterior a indicat că, printre principalele burse globale, Euronext a adăugat doar trei companii în acest an, până în septembrie 2022.

În general, majoritatea companiilor care plănuiesc să facă oferte publice în acest an au făcut un pas înapoi pentru a evalua piețele și a găsi modalități de adaptare la condițiile existente.

Pe de altă parte, Euronext se confruntă, de asemenea, cu o serie de retrageri de la tranzacționare, pe măsură ce piața se conturează, companiile căutând mijloace de economisire a costurilor în concordanță cu abordarea turbulențelor economice actuale. De exemplu, firma de foraj petrolier Tullow Oil, alături de Holcim, se numără printre entitățile de profil care și-au anunțat ieșirea.