Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză Reuters: Încetinirea inflației în SUA permite reducerea prețurilor de consum, însă investitorii sunt sceptici
Lumea la zi

Analiză Reuters: Încetinirea inflației în SUA permite reducerea prețurilor de consum, însă investitorii sunt sceptici

Inflatie Sursa foto Economedia
Sursa foto: Economedia

Încetinirea inflației din Statele Unite ale Americii consemnată luna trecută ar putea permite Rezervei Federale de Stat (Fed) să reducă prețurile de consum fără a afecta grav creșterea economică. Investitorii rămân însă pesimiști, estimând că rata dobânzii de politică monetară ar putea atinge un nivel maxim de sub 5% în iunie, urmând să scadă în a doua jumătate a anului.

Prețurile la bunurile de consum din Statele Unite au scăzut în mod neașteptat luna trecută pentru prima dată în mai mult de doi ani și jumătate, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta, sugerând că inflația s-a aflat pe o tendință de scădere susținută, în ciuda creșterii relativ robuste a altor indicatori economici, cum ar fi ocuparea forței de muncă.

Teoretic, scenariul ar putea susține argumentele pentru ca banca centrală a SUA să atenueze mai devreme decât se preconizează creșterile de rate care afectează piața, evitând astfel o recesiune prognozată pe scară largă, de care mulți se tem că ar afecta și mai mult piața bursieră după declinul abrupt de anul trecut.

Prețurile de pe piață îi fac pe investitori pesimiști

„Inflația mai slabă și (piața puternică a locurilor de muncă) susțin un scenariu de tip Goldilocks, ceea ce va face cu siguranță ca discuția despre creșterea ratei să fie mai aprinsă în sânul FOMC (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă)”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Fed a dat puține indicii că intenționează să se abată de la traiectoria trasată de factorii de decizie politică anul trecut. Aceștia au estimat că rata dobânzii cheie de politică monetară va ajunge la un nivel maxim cuprins între 5,00% și 5,25% în acest an, față de nivelul actual de 4,25%-4,50%.

Prețurile de pe piață indică faptul că investitorii rămân adepții unei viziuni mai pesimiste, rata dobânzii de politică monetară urmând să atingă un nivel maxim sub 5% în jurul jumătății lunii iunie, înainte de a scădea în a doua jumătate a anului.

Vești bune despre inflație

Pe termen scurt, datele de sătămâna aceasta au consolidat așteptările că Fed va reduce din nou ritmul de creștere a ratei dobânzii la ședința de politică monetară din 31 ianuarie-1 februarie.

Investitorii estimează acum că există aproximativ 90% șanse ca banca centrală să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, până la un interval cuprins între 4,50% și 4,75%, față de aproximativ 75% șanse estimate miercuri și 35% șanse așteptate în urmă cu o lună, potrivit instrumentului FedWatch al CME Group. Fed a majorat ratele cu trei sferturi de punct procentual în patru ședințe consecutive începând cu iunie 2022, înainte de a încetini la o creștere de jumătate de punct procentual la ședința de luna trecută.

„Cred că acum este clar că mișcările agresive de la o singură ședință au rămas în urmă”, a declarat Rick Rieder, director de investiții pentru venituri fixe globale la BlackRock, referindu-se la valul de creșteri de 50 și 75 de puncte de bază pe care Fed le-a efectuat anul trecut.

Rieder crede că factorii de decizie vor majora ratele cu 25 de puncte de bază la următoarele două ședințe, fiind posibile alte creșteri de 25 de puncte de bază, în funcție de date, pentru a ține sub control inflația.

Mișcările acțiunilor au fost mai atenuate joi, în comparație cu oscilațiile mari înregistrate în ultimele luni la datele de publicare a datelor privind prețurile de consum. Indicele S&P 500 (.SPX) a crescut cu aproximativ 0,3%, în timp ce randamentul titlului de referință al Trezoreriei pe 10 ani a scăzut cu aproximativ 11 puncte de bază, la aproximativ 3,44%.

Acțiunile sunt în creștere

Investitorii în opțiuni pe termen scurt au estimat o mișcare mult mai puternică, de aproximativ 2%, înainte de publicarea IPC de joi, potrivit datelor producătorului de piață Optiver. În zilele în care au fost publicate ultimele șapte date privind IPC, S&P 500 s-a mișcat în medie cu 2,7% în ambele direcții, mai mult decât dublu față de o mișcare zilnică medie de aproximativ 1,2% în aceeași perioadă.

„Acesta a fost primul tiraj al IPC în linie de mult timp și primul tiraj din ultimele șase luni în care nu a fost profitabil să fii ‘long volatility'”, a declarat Hugo Bernaldo, senior cross-asset trader la producătorul de piață Optiver, la Amsterdam. „Acest lucru ar putea determina piața să regândească aceste lucruri în viitor”.

Acțiunile sunt în creștere cu 3% de la începutul lunii până în prezent, ceea ce ar fi putut contribui la reacția atenuată a sesiunii, a declarat Charlie McElligott, strateg pentru instrumente derivate pe acțiuni la Nomura.

Este probabil ca Fed să mai majoreze de două ori ratele

„A fost o posibilitate de creștere, dar noi am tranzacționat în sus anticipând-o și asta a comprimat tranzacția reală de după eveniment”, a spus McElligott.

Tiffany Wilding, economistul PIMCO pentru America de Nord, crede că Fed va mai crește probabil ratele doar de două ori în acest an înainte de a face o pauză.

Aceștia „trebuie să mențină în continuare politica la niveluri restrictive, dar în ceea ce privește probabilitatea de a fi nevoie să crească mult mai mult de aici încolo, cred că aceasta scade cu siguranță pe zi ce trece, pe măsură ce primim mai multe vești bune privind datele referitoare la inflație”, a precizat Tiffany Wilding, citată de Reuters.