Infofinanciar > Lumea la zi > Economia europeană dă semne că își revine! Inflația din zona euro scade la 9,2%
Lumea la zi

Economia europeană dă semne că își revine! Inflația din zona euro scade la 9,2%

capital.ro
FOTO:capital.ro

Programele guvernamentale de limitare a creșterilor prețurilor la gaze, precum și scăderea costurilor energiei și un euro mai puternic au contribuit la scăderea inflației globale.  Inflația în zona euro a scăzut sub două cifre la sfârșitul anului trecut, oferind o oarecare ușurare, deși limitată, celor din regiuni care se luptă cu costul vieții.

Potrivit datelor preliminare ale Eurostat publicate vineri, inflația a scăzut la 9,2% în decembrie, semnificativ mai mică decât cea de 10,1% din noiembrie și decât așteptările analiștilor înainte ca datele naționale privind inflația să indice un declin puternic.

Programele guvernamentale de limitare a creșterii prețurilor la gaze, precum și scăderea costurilor energiei și un euro mai puternic au contribuit la scăderea inflației globale. Potrivit datelor, scăderea inflației globale a fost determinată de încetinirea inflației prețurilor la energie, care s-a situat la 25,7% în decembrie, față de 34,9% în noiembrie.

Inflația de bază crește

În schimb, inflația de bază, care filtrează componentele volatile, cum ar fi energia și alimentele și care este astfel considerată un indicator al tendințelor viitoare ale inflației, a continuat să crească până la un nou record de 5,2% în decembrie, de la 5,0% în noiembrie.

Creșterea inflației de bază ar trebui să confirme planurile Băncii Centrale Europene de a continua să majoreze ratele dobânzilor în pași îndrăzneți de 50 de puncte de bază în cadrul următoarelor reuniuni pentru a lupta împotriva celei mai grave inflații din istoria euro.

Factorii de decizie politică sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că inflația ridicată din ultima perioadă riscă să ancoreze așteptările inflaționiste și ar putea duce la spirale dăunătoare ale prețurilor și salariilor, mai ales că inflația continuă să fie cu mult peste media zonei euro în unele țări membre.

Țările baltice suferă cel mai mult din cauza inflației foarte ridicate, Letonia și Lituania înregistrând rate de aproximativ 20%. Cele mai scăzute rate ale inflației au fost înregistrate în Spania, cu 5,6%.

Inflația în Europa a scăzut în decembrie pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor preliminare comunicate vineri de Eurostat, agenția europeană de statistică. Inflația anuală din zona euro a scăzut luna trecută la 9,2% față de luna precedentă, de la 10,1% în noiembrie, coborând în cele din urmă de pe tărâmul cifrelor de două cifre atinse pentru prima dată în octombrie, când a urcat la maximul ultimilor 41 de ani, de 11,1%.

Deși noile date sunt, fără îndoială, pozitive, inflația în Europa rămâne mult mai mare decât obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE) de a menține zona euro sub 2%. Impulsionată de energie și alimente, inflația din zona euro atinsese un maxim istoric începând cu luna noiembrie 2021 în fiecare lună. Situația se înrăutățise din primăvară, odată cu perturbările de pe piață legate de războiul din Ucraina.

Cea mai accentuată scădere a inflației a fost înregistrată în Estonia

Dar temperaturile neobișnuit de ridicate de la începutul toamnei și iernii au determinat prețurile la energie să revină la nivelurile de dinainte de război. Țările baltice continuă să fie cele mai afectate. Letonia, în special, se confruntă cu cele mai ridicate niveluri de inflație din zona euro, de 20,7% în decembrie (în scădere de la 21,7% în noiembrie), față de 7,4% în urmă cu un an.

Cea mai accentuată scădere a inflației a fost înregistrată în Estonia, una dintre țările în care prețurile au crescut cel mai mult în ultimele luni, unde inflația a scăzut la 17,5% în decembrie, față de 21,4% în octombrie, potrivit politico.eu.

Urmând exemplul omologilor săi din alte părți ale lumii, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat în luna iulie ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, cu o sumă mai mare decât se aștepta, pentru că vizează o inflație încăpățânat de ridicată. Aceasta a fost urmată de o altă majorare record a ratelor în septembrie, ridicând noi întrebări dacă graba de a scumpi creditele și de a ține inflația sub control nu va arunca economiile majore în recesiune.

La 27 octombrie, BCE a majorat din nou ratele dobânzilor, crescând rata dobânzii la depozite cu încă 75 de puncte de bază, până la 1,5%, cea mai ridicată rată din ultimii peste zece ani. La 29 noiembrie, președintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că inflația în zona euro nu a atins vârful și că riscă să crească chiar mai mult decât se preconiza, alimentând așteptările privind noi majorări ale ratelor.

„Suntem pregătiți să ne ajustăm toate instrumentele din cadrul mandatului nostru pentru a ne asigura că inflația revine la ținta noastră de inflație pe termen mediu”, a declarat Christine Lagarde.