Infofinanciar > Lumea la zi > Vine inflația, crește grâul! India dorește să se asigure de propria securitate alimentară, neglijând aprovizionarea altor țări
Lumea la zi

Vine inflația, crește grâul! India dorește să se asigure de propria securitate alimentară, neglijând aprovizionarea altor țări

Agricultura in Ucraina
Sursa: capital.ro

Cotația la grâu a ajuns luni, la momentul deschiderii piețelor europene, la un nou prag istoric de 435 de euro pe tonă. Acest indice crește în mod coninuu de când războiul dintre Rusia și Ucraina a început, iar, conform AFP, India spus că a adopat o măsură de embargo pentru exporturile de cereale.

Analistul de la compania de consultanță Agritel, Gautier Le Molgat, a spus că : „Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India.”.

În același timp, la Bursa de la Chicago cotele de tip futures au înregistrat creșteri de 5,9% în dimineața zilei de luni. Altfel spus, au ajuns la valoarea de 12,475 pe bushel (o unitate de măsură pentru volum în America). De pe 1 ianuarie 2022 și până în momentul de față, prețul pentru grâu a crescut cu circa 60%, majorând costurile unui număr mare de produse, de la tăiței până la pâine.

India, care este pe locul doi în topul celor mai mari producători de grâu, a făcut sâmbătă anunțul conform căruia va interzice exporturile de grâu, fără a avea o autorizație din partea Guvernului. Lipsa acestei aprobări speciale este motivată de scăderea producției cauzată de valurile de căldură extremă.

India, înapoi la grâu, înainte la controverse

Chiar dacă deja s-a angajat să aprovizioneze cu grâu țările care sunt dependente de Rusia, India, prin autoritățile sale, au explicat că vor întâi să se asigure în privința securității alimentare pentru toți locuitorii țării. Este vorba, mai precis, despre 1,4 miliarde de locuitori.

Această alegere a cauzat un val de critici din partea minștrilor Agriculturii din formațiunea G7, ei adăugând faptul că această măsura nu va face nimic altceva decât să accentueze criza cu care planeta se confruntă în acest moment.

Recordul precedent, la nivel european, este din 13 mai, când cota la grâu a ajuns la pragul de 422 de euro pe tonă. Noile prognoze indică faptul că în perioada 2022-2023, producția de grâu a statului ucrainean o să fie cu o treime mai mică decât valoarea preconizată anterior.

Situația României în plan agro-alimentar

Pe plan european, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că : „(…) La nivel european România deține 6,5% din suprafața de grâu, 24% din suprafața de porumb, 35% din suprafața de floarea soarelui, 4,8% rapiță, 14,5% soia, iar la cartofi 4,6%.”.

Tot conform președintelui LAPAR, situația României la nivel european în ceea ce privește proteina provenită de la animale, nu este deloc la fel de bună. Nicu Vasile spune că există un deficit de 3 miliarde din importul de produse de tip agro-alimentare. Echivalentul importului de legume și fructe, în bani, este de 1,4 miliarde de euro. Pentru carne și alimente derivate, valoarea importului este de 870 de milioane de euro.