Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia încearcă să recupereze fragmente ale dronei americane. Ce vor face oficialii de la Washington
Lumea la zi

Rusia încearcă să recupereze fragmente ale dronei americane. Ce vor face oficialii de la Washington

Drona NQ9 Reaper Sursa Wikipedia
Sursa Wikipedia

Înaltul general al Washingtonului a declarat că prăbușirea unei drone de supraveghere americană, în urma interceptării de către avioanele rusești, a arătat comportamentul „din ce în ce mai agresiv” al Moscovei. În același timp, Rusia a avertizat Statele Unite că zborul dronelor în apropierea Crimeei riscă o escaladare.

La o zi după ce drona americană s-a prăbușit deasupra Mării Negre, miniștrii Apărării și șefii militari din SUA și Rusia au purtat conversații telefonice, în condițiile în care relațiile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că zborurile dronelor americane pe coasta Crimeei „au avut un caracter provocator” și ar putea duce la o escaladare a conflictului în zona Mării Negre”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Rusia va încerca să recupereze fragmente ale dronei americane

Rusia a adăugat în comunicat faptul că „nu are niciun interes într-o astfel de evoluție, dar va reacționa în viitor în proporțiile cuvenite”, iar cele două țări ar trebui „să acționeze cu un maxim de responsabilitate”, inclusiv prin existența unor linii de comunicare militare în caz de criză.

Lloyd Austin a refuzat să ofere detalii despre convorbire. Dar acesta a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că SUA intenționează să continue să zboare acolo unde dreptul internațional permite și a cerut ca avioanele militare rusești să opereze în siguranță și cu profesionalism. Acesta a apărut în fața reporterilor la Pentagon, alături de generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, care a avut o convorbire separată cu șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, Valery Gerasimov.

Anterior, autoritățile ruse au declarat că vor încerca să recupereze fragmentele dronei de supraveghere americane, care s-a prăbușit în Marea Neagră după o întâlnire cu avioane de luptă rusești. Generalul James Hecker, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a calificat incidentul, în care potrivit SUA, un avion de vânătoare rusesc SU-27 a tăiat elicea uneia dintre dronele sale Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească, drept un „act nesigur și neprofesionist din partea rușilor”. Rusia a negat aceste acuzații, sugerând că aceasta s-a prăbușit din cauza unor „manevre bruște”. Secretarul Consiliului de Securitate de la Kremlin, Nikolai Patrușev, a declarat că Rusia va trebui să înceapă să lucreze la un efort de recuperare. „Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să facem acest lucru și ne vom ocupa de acest lucru”, a declarat Patrushev.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că este posibil ca drona de supraveghere MQ-9 să nu poată fi recuperată niciodată, având în vedere adâncimea Mării Negre în care s-a scufundat. „Nu sunt sigur că vom putea să o recuperăm. Unde a căzut în Marea Neagră este o apă foarte, foarte adâncă. Așa că încă evaluăm dacă se poate face vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe”, a declarat dl Kirby.

Generalul Milley a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă, că este probabil ca drona să se fi rupt în momentul impactului în Marea Neagră, la 1.219-1.524 de metri adâncime, și că va fi dificil de recuperat. „Probabil că nu sunt prea multe de recuperat, sincer, în ceea ce privește pierderea a ceva de informații sensibile, etcetera. În mod normal, am lua, și am luat, măsuri de atenuare. Așa că suntem destul de încrezători că tot ceea ce a fost de valoare nu mai este de valoare”, a declarat generalul Milley.

Relațiile cu SUA sunt într-o stare de tensiune

Generalul Milley a declarat că doborârea dronei americane face parte dintr-un model de comportament militar al Rusiei, care devine din ce în ce mai agresiv. „Există un model de comportament recent în care există un model de comportament în care se desfășoară acțiuni puțin mai agresive din partea rușilor. Credem că nu am finalizat analiza noastră cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Și nu ne-a implicat doar pe noi. Au existat câteva incidente mai devreme cu britanicii și cu alte câteva națiuni, de asemenea”, a spus acesta.

În timp ce Washingtonul a rămas ferm pe această temă, la fel a făcut și Kremlinul, care și-a menținut poziția conform căreia incidentul a fost din vina SUA, dar a declarat că, în ciuda înrăutățirii relațiilor, este deschis la dialog cu Statele Unite. Secretarul Consiliului de Securitate de la Kremlin, Nikolai Patrușev, a declarat că prezența dronei deasupra Mării Negre a fost „cea mai recentă confirmare că SUA participă direct la războiul din Ucraina.” Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, a declarat reporterului rus Pavel Zarubin că Statele Unite sunt „foarte active în recunoașterea spațială, vizuală și radio în regiune.”

„Cunoaștem și înțelegem în detaliu obiectivele de informare ale Statelor Unite, care folosește mijloace tehnologice și încercăm să identificăm obiectele care prezintă cel mai mare interes pentru acestea”, a declarat Zarubin într-un videoclip postat online. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat niciun contact la nivel înalt cu Washingtonul și că relațiile bilaterale sunt „la cel mai scăzut nivel, într-o stare foarte lamentabilă”, dar că „Rusia nu a refuzat niciodată un dialog constructiv și nu refuză nici acum”, conform ABC.net .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.