Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii se tem de drona americană de 40 de milioane de euro. Ce va face SUA
Lumea la zi

Rușii se tem de drona americană de 40 de milioane de euro. Ce va face SUA

mq-9-reaper-drones, sursa foto newsweek
sursa foto newsweek

MQ-9 Reaper este o dronă militară americană folosită de Forțele Aeriene Americane pentru misiuni de supraveghere și intervenții militare. Drona MQ-9, cunoscută sub denumire de Predator B, este un vehicul aerian fără pilot dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI). MQ-9 este primul UAV conceput atât pentru conflicte militare, cât și pentru supraveghere de lungă durată, de la o altitudine mare.

Drona militară a avut un succes neașteptat, lucru care a dus la vânzarea acestui model de vehicul aerian și către alte țări. Această invenție tehnologică se află la mijlocul unui scandal, care are în prim plan sabotarea unei drone de acest tip de către un avion de vânătoare rusesc.

MQ-9 Reaper, prăbușit în Marea Neagră

Drona militară de tip MQ-9 Reaper are o autonomie de până la 40 de ore de zbor și poate supraveghea evenimente desfășurate la peste 100 de  kilometri distanță. În această direcție, s-a iscat un scandal de intensitate majoră între Rusia și America, pentru acțiunile care au dus la prăbușirea vehiculului aerian fără pilot în Marea Neagră. Avionul de vânătoare rusesc SU-27 a forțat prăbușirea dronei americane, care se afla în spațiul aerian internațional din aproprierea Crimeei. Ambele părți ale conflictului își susțin cu argumente clare dreptatea în legătură cu evenimentele întâmplate.

Americanii susțin că dreptatea se află de partea lor. Potrivit argumentelor prezentate de aceștia, drona se afla în spațiul aerian internațional și în apele internaționale, acest spațiu fiind fără restricții și deschis pentru efectuarea zborurilor, inclusiv pentru avioanele de recunoaștere. Astfel, drona Reaper decolată din România nu încălca nicio regulă și nu ar fi trebuit să fie interceptată de avioanele rusești.

Drona MQ-9 Reaper, care a fost doborâtă de ruși decolase din România, conform unor oficiali americani. Misiunea dronei era aceea de a survola Marea Neagră. Oficialii americani au trebuit să privească cum vehiculul aerian este hărțuit de avioanele de luptă rusești, în final ajungând să se prăbușească forțat în Mare.

„ Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (Câmpia Turzii) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore”, a transmis New York Times. Conform acestora, drona nu era înarmată și nu reprezenta niciun pericol. Aceasta a fost interceptată de avioane rusești Su-27 la 120 de kilometri sud-vest de Crimeea.

Un posibil conflict între NATO și Rusia

„Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional, o misiune obișnuită”, au mai transmis oficialii. Avioanele rusești sunt mai rapide decât drona MQ-9și au încercat să o doboare aruncând cu combustibil pe aceasta. Mai mulți oficiali se tem că un astfel de incident deasupra Mării Negre poate duce la o confruntare armată între Rusia și NATO. Momentan situația nu a evoluat.

Inițial, Moscova a contrazis aceste declarații, afirmând că nu a existat un contact între avionul Su-27 și drona Reaper. În urma apariție unor imagini, Rusia a confirmat faptul că a avut loc un contact între avioanele lor și drona americană, însă prăbușirea acesteia s-a datorat unor manevre bruște și neașteptate ale aparatului de zbor american fără pilot. Experții susțin că acest scenariu este puțin probabil. Avioanele de luptă Su-27 sunt proiectate să fie mai agile ca o dronă, care este mai lentă la nivel de mișcare și executare de manevre. În concluzia acestor explicații, conflictul ar fi putut avea loc doar dacă avionul rus s-ar fi apropiat prea mult de dronă, conform Fanatik.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.