Lumea la zi

Ministrul Apărării din Republica Moldova crede că țara sa nu este pregătită să facă parte din NATO! „Trebuie să faci față”

Republica Moldova
Sursă foto: Capital

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nsatîi, a anunțat marți că Republica Moldova nu este încă pregătită pentru a adera în cadrul Organizației Nord-Atlantice (NATO). Oficialul a mai susținut că polemicile apărute în spațiul public vizavi de acest subiect fac parte dintr-un război hibrid.

Reprezentantul Guvernului de la Chișinău a mai apreciat că o eventuală decizie de a adera la NATO trebuie luată după ce are loc un amplu proces de consultare cu cetăţenii moldoveni. În prezent, majoritatea locuitorilor din Republica Moldova nu sprijină integrarea țării lor în această organizație militară internațională.

N-au investit în propria armată

De asemenea, Nosatîi a subliniat faptul că armata Republicii Moldova, care, potrivit estimărilor, are în jur de 6.500 de militari profesioniști, nu a primit atenția cuvenită din partea oficialilor de la Chișinău, scrie EFE, citat de Digi24.

„Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală”, a susținut Anatolie Nosatîi.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că, în acest moment, la Chișinău, au loc mai multe discuţii serioase, dacă țara sa își poate asigura securitatea în mod independent sau este nevoie de apartenenţa la o alianţă mai mare, de tip NATO.

Prin urmare, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că renunțarea la neutralitate a Republicii Moldova trebuie să coincidă cu dorinţa poporului de a face sau nu parte dintr-un bloc militar.

„Revizuirea statutului de neutralitate trebuie s-o facă politicienii şi trebuie s-o facă luând în considerare opinia cetăţenilor. Acest subiect trebuie supus dezbaterilor, analizelor, este un proces democratic care trebuie să aibă loc în conformitate cu toate prevederile”, a mai adăugat acesta într-o intervenție la RliveTV.

Nu sunt în grafic

În discursul său de marți, Anatolie Nosatîi a mai subliniat faptul că Republica Moldova nu îndeplinește nici pe departe standardele ţărilor deja membre NATO.

„Toţi vehiculează ideea cu NATO, dar doamna preşedinte n-a menţionat NATO, ci o alianţă. Iar alianţele sunt diferite, exista alianţe locale, regionale. Dar toţi cei care doresc să manipuleze acest subiect au invocat NATO.

NATO este o alianţă politico-militară foarte puternică, iar dorinţa de a deveni membru nu este suficientă. Trebuie să faci faţă, să fii acceptat, să implementezi standarde în sistemul de pregătire, dotare. În primul rând, nici nu se discută acest lucru acum, dar noi nici nu suntem pregătiţi. Este o discuţie doar pentru a crea polemici în societate, pentru a distrage atenţia de la alte probleme. În primul rând, trebuie să vedem ce doresc cetăţenii Republicii Moldova”, a explicat ministrul Apărării din Republica Moldova.

Au deranjat Rusia

Anunțul făcut de președinta Maia Sandu, conform căruia Republica Moldova ar dori să adere în blocul NATO a generat reacții nervoase și critici din partea mai multor politicieni de la Chișinău, dar și din partea oficialilor ruși. Cele două tabere au acuzat guvernul moldovean că vor să împingă țara într-un război direct cu Federația Rusă.

„Nu comentez ceea ce spun cei care-şi doresc ca Republica Moldova să fie o ţară slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, rezilienţă. Ei îşi doresc ca noi să nu avem capacitatea de a răspunde provocărilor. Toate aceste discuţii sunt parte componentă a unui război hibrid care este dus împotriva guvernării şi statalităţii Republicii Moldova”, a mai completat Anatolie Nosatîi.

„Evoluţiile din Ucraina ne obligă să ne regândim strategia şi să ne pregătim pentru provocările de securitate”, a declarat ministrul în emisiunea de la postul Rlive.