Infofinanciar > Info > Românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America! Senatul SUA dezbate admiterea în programul Visa Waiver
Info

Românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America! Senatul SUA dezbate admiterea în programul Visa Waiver

pasaport SUA, visa SUA, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Doi senatori democrați, Richard Durbin și Jeanne Shaheen, lideri importanți ai partidului, au introdus miercuri, 15 martie, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, anunță Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

România este cu un pas mai aproape de admiterea în programul Visa Waiver ce presupune primirea românilor în Statele Unite ale Americii, fără viză, timp de o perioadă de 90 de zile. Doi senatori americani, Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, alături de Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus acest proiect de lege în dezbatere în Senatul american.

România, mai aproape de ridicarea vizelor în SUA

„România a ieşit din cenuşa tiraniei sovietice pentru a deveni un membru prosper al comunității transatlantice a democraţiilor, NATO şi UE”, a afirmat Richard Durbin, unul dintre iniţiatori”, conform News.ro.

Cei doi senatori au făcut o vizită luna trecută în România, iar conform Ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, proiectul de lege este „cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar”.

Conform unui comunicat postat pe pagina Senatului american, Guvernul României este încurajat să întreprindă toate demersurile necesare pentru a pregăti țara noastră pentru participarea la programul Visa Waiver.

Ce condiții trebuie să îndeplinească România

„Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securităţii Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În acelaşi timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmare a vizitei în România la finalul lunii februarie şi a discuţiilor purtate cu prim ministrul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin şi Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane”, precizează Ambasada României în SUA.