Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei din energie! Cine sunt brokerii de gaz ai lui Putin și cum încearcă Occidentul să-și asigure viitorul energetic
Lumea la zi

Revista presei din energie! Cine sunt brokerii de gaz ai lui Putin și cum încearcă Occidentul să-și asigure viitorul energetic

revista presei energetice cleanenergywire.org
sursă foto cleanenergywire.org

China și Turcia își asumă rolul de brokeri energetici pentru resursele lui Putin, Ungaria primește o scutire a plafonului planificat al prețului gazului în UE, planul Spaniei pentru un „coridor de energie verde” prin Marea Mediterană și investițiile de zeci de miliarde din hidrogen se află printre cele mai importante titluri ale revistei presei energetice.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a declarat la summitul Uniunii Europene de vineri de la Bruxelles faptul că s-a ajuns la un acord conform căruia orice plafon al blocului asupra prețului gazului nu se va aplica acordurilor pe termen lung de furnizare. Astfel, Ungaria își asigură relația contractuală pe 15 ani pe care o are cu Gazprom.

„Am primit o scutire de la plafonul prețului la gaz, astfel încât, să nu pericliteze securitatea aprovizionării cu gaz a Ungariei”, a scris Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, pe pagina sa de Facebook. Totodată, el a precizat și faptul că în cazul unei achiziții comune de gaze în Europa „nu va fi obligatorie pentru Ucraina”.

China și Turcia, brokerii de gaz ai lui Putin

Sursă foto Sputnik

Conform China Focus, Beijingul cumpără gaz rusesc într-un mod „agresiv” de la începutul anului, mai precis peste 2,35 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL). Valoarea sa este de aproximativ 2,16 miliarde de dolari, reprezentând o creștere a importurilor cu 28%, Rusia devenind cel de-al patrulea cel mai mare furnizor al Chinei de GNL.

Ca urmare a sancțiunilor europene și americane împotriva importurilor rusești de energie, țările europene se vor confrunta cu o iarnă grea, cu creșterea prețurilor la energie care va provoca probleme politice semnificative în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. UE are din ce în ce mai mult nevoie de energie, iar din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, statele membre UE achiziționează GNL chinezesc, care a fost importat tot din Rusia.

GNL din Rusia nu este utilizat în principal pentru cererea internă în China, deoarece opririle și contracțiile economice au limitat nevoia de GNL. Dar, pe măsură ce datele devin din ce în ce mai disponibile, este din ce în ce mai clar că China revinde GNL rusesc înapoi în Europa pentru o sumă semnificativă. În cele din urmă, Europa cumpără în continuare GNL rusesc, dar plătește Chinei un preț premium pentru el.

Importurile de GNL din Europa au crescut cu 60% în primele șase luni ale anului 2022. Multe cazuri sugerează că această revânzare a GNL rusesc prin China către Europa a devenit oarecum obișnuită. Grupul JOVO din China, un comerciant de GNL, a dezvăluit că compania a revândut mărfurile cu GNL cumpărătorilor europeni. Comercianții din Shanghai au sugerat că profiturile din astfel de tranzacții ar putea fi de zeci de milioane de dolari, chiar și de până la o sută de milioane de dolari.

Rapoartele din presa locală au sugerat că singur Sinopec a vândut 45 de transporturi de GNL, sau aproximativ 3,15 milioane de tone. Cantitatea totală de GNL din China care a fost revândută este probabil de peste 4 milioane de tone, echivalentul a șapte procente din importurile de gaze din Europa în prima jumătate a anului.

Ca urmare a surplusului de GNL chinezesc, care a fost cumpărat de la ruși, Europa poate reumple depozitele și rezervele pentru a se pregăti pentru iarna grea. În realitate, singurul scop al sancțiunilor este acela de a marginaliza Moscova. Indiferent de toate sancțiunile europene, GNL rusesc încă își face drum spre Europa prin comerțul chinez.

Erdogan acceptă ca Turcia să devină hub de gaz rusescu

Putin si Erdogan Sursa foto Realitatea.md

Putin si Erdogan Sursa foto Realitatea.md

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a aderat la planul președintelui rus Vladimir Putin de a transforma Turcia într-un hub rusesc al gazelor naturale.

Erdogan, adresându-se miercuri deputaților săi parlamentari, a declarat că Turcia și-a asigurat o oportunitate vitală acceptând planul lui Putin.

„Țările europene caută în prezent să găsească de unde să se aprovizioneze cu gaze naturale”, a spus el. „Mulțumesc lui Dumnezeu că Turcia nu are o astfel de problemă. Sperăm că în curând vom deveni un hub pentru gaze naturale.”

Săptămâna trecută, Putin a spus că gazul va fi redirecționat prin Turcia de la conductele Nord Stream de sub Marea Baltică, care au fost avariate de explozii luna trecută.

Rusia furnizează deja gazoductul Turciei TurkStream sub Marea Neagră. Dar Kremlinul a recunoscut că conducta are o capacitate suplimentară limitată. Până când va fi creată o nouă capacitate, a spus profesorul de relații internaționale Senem Aydin-Duzgit de la Universitatea Sabanci din Istanbul, aprovizionarea în Europa va fi asigurată probabil din surse alternative.

„Vreau să spun, cine va cumpăra acea energie?” a spus el, „Vreau să spun, realist vorbind, dacă europenii refuză să cumpere acel gaz, cine o va cumpăra? Deci, pentru cine va fi Turcia un hub? Care va fi destinația acelui gaz? De asta pur și simplu nu sunt convins.”

Propunerea de hub a lui Putin vine în timp ce Ankara încearcă să se poziționeze ca o alternativă la energia rusă pentru Europa, așa cum a subliniat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin.

Kalin a spus: „Oferta lui Putin este foarte importantă. Dar dacă Europa caută alternative de la gazul rusesc, există două locuri în care o poate găsi: printr-o conductă din Azerbaidjan care trece prin Turcia și posibil gaz iranian în viitor, din nou folosind conducte turcești”.

Investițiile în hidrogen verde de peste 70 de miliarde de dolari

Investiția continuă rapidă în hidrogenul verde în următorii câțiva ani ar putea însemna că costul de producție va scădea sub 2 USD/kg până în 2030, de la o medie de 3,80 USD-5,80 USD/kg înainte de războiul din Ucraina.

Prețurile ridicate ale gazelor naturale au făcut ca hidrogenul produs din combustibili fosili să devină din ce în ce mai neeconomic și a stimulat investiții noi de peste 70 de miliarde de dolari în hidrogen din surse regenerabile de când a izbucnit războiul în Ucraina, se arată într-un raport joi.

Hidrogenul verde sau curat este produs folosind electrolizoare alimentate cu energie regenerabilă pentru a separa apa de oxigen, în timp ce hidrogenul albastru este produs din gaze naturale cu tehnologie de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon produse.

Hidrogenul gri extrage hidrogenul din cărbune sau gaz folosind reformarea metanului cu abur și este în prezent procesul standard al industriei.

Hidrogenul verde a fost promovat ca fiind cheia pentru decarbonizarea industriilor care se bazează pe cărbune, gaz și petrol – cum ar fi oțelul și produsele chimice. Dar costurile de producție au fost în mod tradițional mult mai mari decât alte forme de hidrogen.

Hidrogenul verde va concura cu GNL într-un deceniu

Având în vedere că prețurile gazelor au crescut cu peste 70% pe piețele internaționale de la începutul războiului din Ucraina în februarie, costul producerii hidrogenului din combustibili fosili a devenit mai scump decât hidrogenul verde, se arată în raport.

În Europa, proprietarii de active pe bază de hidrogen pe bază de combustibili fosili își vor vedea costurile de producție crescând cu aproximativ 50% mai mult decât costurile medii ale hidrogenului verde, la 7,60 USD/kg, în timp ce noul hidrogen albastru din Asia costă cu 35% mai mult la 6,40 USD/kg și hidrogenul gri este cu 29% mai scump decât hidrogenul verde.

Investiția continuă rapidă în hidrogenul verde în următorii câțiva ani ar putea însemna că costul de producție scade sub 2 USD/kg până în 2030, de la o medie de 3,80 USD-5,80 USD/kg înainte de războiul din Ucraina.

Acest lucru expune activele existente de hidrogen fosil în valoare de peste 100 de miliarde de dolari în pericol de a deveni active blocate până în 2030, se arată în raport.

Implementarea surselor regenerabile a crescut în acest an, pe măsură ce țările încearcă să renunțe la gazul rusesc, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în această săptămână.

Carbon Tracker estimează că 25 de țări au angajat 73 de miliarde de dolari din fonduri publice și private pentru producerea de hidrogen verde de la începutul conflictului din Ucraina, Germania, Maroc și SUA promițând cel mai mult.

Conducta de gaze naturale Barcelona – Marseille

Spania, Portugalia și Franța au declarat joi că vor construi o conductă maritimă pentru a transporta hidrogen și gaze naturale între Barcelona și Marsilia, înlocuind planurile de extindere a așa-numitului gazoduct MidCat peste Pirinei, la care Franța s-a opus, relatează Reuters.

Ruta, denumită BarMar, va fi folosită în principal pentru a pompa hidrogen verde și alte gaze regenerabile, dar va permite, de asemenea, transportarea temporară a unei „cantități limitate” de gaze naturale pentru a contribui la atenuarea crizei energetice din Europa, a declarat premierul portughez Antonio Costa.

Gazoductul „este un răspuns la apelurile la solidaritate ale partenerilor noștri europeni în fața șantajului [președintelui rus Vladimir] Putin”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez în fața presei la Bruxelles, unde cei trei lideri s-au întâlnit joi.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „imperativ ca Europa să rămână unită”.

BarMar rezolvă un impas între Spania și Portugalia, care doreau să extindă conducta MidCat, astfel încât să poată vinde gaze naturale către Europa Centrală, și Franța, care a susținut că construcția conductei ar dura prea mult timp pentru a rezolva problemele de aprovizionare pe termen scurt.

„Este o veste bună, unul dintre cele mai vechi blocaje din Europa a fost depășit”, a declarat Costa.

Spania și Franța au convenit, de asemenea, să accelereze o interconectare electrică prin Golful Biscaya și să identifice și să lucreze la alte conexiuni între cele două rețele naționale, potrivit unei declarații comune. Liderii celor trei țări au convenit să se întâlnească din nou la Alicante, în Spania, pe 9 decembrie, pentru a decide un calendar de construcție și modul în care va fi finanțată.

Oprirea gazoductului MidCat peste Pirinei, o „dezamăgire” pentru Germania

Anunțul din partea Spaniei, Portugaliei și Franței de a opri proiectul gazoductului MidCat peste Pirinei vine ca o „dezamăgire” pentru guvernul Germaniei, care sperase să deblocheze o nouă sursă de gaz cu conducta preconizată pentru a conecta gazul din Peninsula Iberică. grilă cu restul Europei, a raportat Süddeutsche Zeitung. Înainte de summitul UE aflat în curs de desfășurare, axat pe criza energetică, guvernul spaniol, portughez și francez au declarat că au renunțat la conducta din Pirinei și, în schimb, urmăresc să construiască un „coridor de energie verde” prin Marea Mediterană, între Barcelona și Marsilia, care ar putea, de asemenea, să transporte hidrogenul ca alternativă mai ecologică la gazul natural. Președintele Spaniei Pedro Sanchez și cancelarul german Olaf Scholz au susținut recent proiectul MidCat, dar președintele francez Emmanuel Macron a respins apelurile pentru noua legătură de gaz, argumentând că construcția ar dura prea mult și ar duce la investiții eșuate în infrastructura combustibililor fosili.

Proiectul conductei a fost inițiat în 2013, dar a fost abandonat în 2019, când prețurile gazelor erau scăzute și Comisia Europeană și-a exprimat îndoielile cu privire la profitabilitatea acestuia. La începutul acestei săptămâni, compania spaniolă de gaze Enagas a declarat că conexiunea MidCat ar putea fi finalizată în termen de un an de la obținerea licențelor și, astfel, ar fi fost capabilă să ajute rapid situația tensionată a aprovizionării cu gaze din Europa.