Infofinanciar > Lumea la zi > Scăderi la prețurile gazelor naturale! Depozitele din Uniunea Europeană se vor umple înainte de termenul stabilit
Lumea la zi

Scăderi la prețurile gazelor naturale! Depozitele din Uniunea Europeană se vor umple înainte de termenul stabilit

Depozit-de-gaze-naturale-Foto-msnews.ro
Foto: msnews.ro

Începând cu ziua de luni, prețurile la gazele naturale au început să scadă. Cel mai mare importator de gaze, Germania, își va umple depozitele mult mai repede decât anunțase inițial.

Obiectivul principal al Uniunii Europene este acela de a alimenta depozitele de gaze cu aproximativ două luni înainte de termenul anunțat.

Iarna aceasta s-ar putea să fie una destul de grea și există posibilitatea ca Rusia să își oprească livrările cu scopul de a pune mai multă presiune pe blocul comunitar. Depozitarea gazului ajută la absorbția șocurilor de aprovizionare și asigură aproximativ de la 25% până la 30% din combustibilul consumat în timpul iernii.

Pe 27 august, 79,4% din capacitatea depozitelor din UE era ocupată. Până pe data de 1 noiembrie a acestui an Uniunea Europeană își dorește să atingă nivelul de 80%. Această decizie de a stocare a venit în urma scăderii nivelurilor de stocare înregistrate iarna trecută. Siturile germane controlate de exporturile din Rusia din cadrul companiei rusești Gazprom  a reprezentat un factor care a dus la creșterea prețurilor din domeniul energiei.

Prețurile gazelor naturale în scădere

Scăderile prețurilor la gazele naturale de luni au atins nivelul cel mai redus din luna martie a acestui an și până în prezent. Vestea adusă de Guvernul german în care anunța că depozitele țării sale vor fi umplute mult mai repede decât trebuia, a venit ca un motiv de relaxare după drastica  creștere a prețurilor din ultimele luni.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat luni că blocul comunitar va lua măsuri pentru a interveni pe termen scurt pe piețele de electricitate cu scopul de atenua creșterea costurilor energiei electrice.

Depozitele de gaz din Europa

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck a declarat că depozitele de gaz din țara vor ajunge să fie umplute luna viitoare în prporție de 85%. Președintele agenției Federale de Rețele germane, Klaus Mueller, a transmis că indiferent dacă statul german reușește să alimenteze aceste depozite tot este posibil să se confrunte cu probleme dacă Rusia oprește livrările de gaz.

În Polonia, pe data de 27 august, depozitele erau umplute până aproape de 100% din capacitate.

Italia declara că a reușit să umple 81% din totalul depozitelor. Ungaria a atins un nivel de 62%, iar Bulgaria 60%.

Țara care s-a descurcat cel mai bine în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale este Franța, aceasta reușind să ajungă la procentul de 90%, potrivit Libertatea.ro.