Lumea la zi

Negocieri „aprinse” pentru gaz! Qatar afirmă că discuțiile cu Germania privind contractele de GNL sunt în curs de desfășurare

Olaf Scholz, Sursă foto: TFI Global
Sursă foto: TFI Global

Qatar și Germania continuă să discute despre aprovizionarea cu gaze naturale, în timp ce Europa încearcă să își reducă dependența de Rusia pentru acest combustibil. Qatar este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate din lume. Cererea și prețurile au crescut vertiginos de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie, iar Moscova a ripostat la sancțiuni prin reducerea fluxurilor de gaze prin conducte către Europa.

„Au loc negocieri între Qatar Energy și entități comerciale din Germania„, a declarat ministrul de externe din Qatar, Mohammed Bin Abdulrahaman, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg din New York. Nu este încă clar când Qatar Energy, controlată de stat, și companiile germane vor semna contractele, a spus el.

Cancelarul german Olaf Scholz are programată o călătorie în Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în acest weekend. El va discuta cu liderii din aceste țări despre livrările de gaz și hidrogen.

Qatar și companii energetice internaționale, printre care Shell Plc și Exxon Mobil Corp., investesc miliarde de dolari pentru a crește capacitatea GNL a statului din Golful Persic cu aproape 65%. Dar, proiectele nu vor fi finalizate decât în 2027, iar în prezent Qatar este aproape la limita maximă a producției, scrie Bloomberg.

Scholz din Germania urmărește contractele energetice în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu

Companiile germane de utilități RWE AG și Uniper SE fac progrese în negocierile cu Qatar, a raportat Reuters în această săptămână. Bloomberg a relatat anterior că discuțiile dintre cele două părți s-au complicat, deoarece Qatar-ul își dorește să semneze acorduri pe termen mai lung decât Germania, în timp ce nemții își doresc să renunțe în cele din urmă la gaz și la alte surse fosile ca parte a tranziției energetice.

În ceea ce privește negocierile privind acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale, în cadrul cărora Qatar a încercat să medieze, Abdulrahaman a declarat că discuțiile recente nu au adus prea mult optimism.

„În ultimele două săptămâni auzim unele declarații care nu sunt atât de optimiste în ceea ce privește încheierea unui acord”, a spus el.

Dar Qatar s-a angajat cu toate părțile implicate în negocieri în ultimele zile și „am auzit intenții pozitive din partea lor”, a spus el. „Cred că, atunci când părțile se vor reuni și vor găsi un teren comun pentru aceste domenii de dezacord, vor putea ajunge la un acord”, a mai completat acesta.

Germania caută disperată să facă rost de gaze

Autoritățile din Germania au anunțat că sunt pe cale să naționalizeze Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al Germaniei. Astfel, Guvernul are de gând să cumpere 78% din acțiunile deținute de Fortum în Uniper și, totodată, să investească alte 8 miliarde de euro în grupul energetic.

Reprezentanții Uniper au declarat că aceștia se află în discuții avansate atât cu guvernul, cât și cu Fortum pentru a modifica pachetul de sprijin acordat din iulie, care a fost  în valoare de 15 miliarde de euro, Însă, acesta s-a dovedit a fi inefficient, ținând cont de creșterea prețurilor la gaze.

„Drept urmare, Guvernul Federal va obține un pachet majoritar semnificativ de acțiuni la Uniper”, a transmis compania.

„Avem nevoie de stat ca acționar principal pentru a supraviețui crizei gazelor și pentru a stăpâni tranziția energetică pe termen lung”, a declarat șeful consiliului de întreprindere al Uniper, Harald Seegatz, pentru Rheinische Post.