Lumea la zi

REUTERS: Explozie a industriei de armament în Europa de Est, pe fondul cursei înarmării pentru Ucraina

arme de foc, sursa foto Economica.net
sursa foto economica.net

Industria de armament din Europa de Est produce armament într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele naționale conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. De la începutul invaziei ruse din Ucraina, aliații și vecinii săi au aprovizionat Kievul cu arme și echipamente militare, epuizându-și chiar propriile stocuri pe parcurs.

Statele Unite și Marea Britanie au angajat cel mai mult ajutor militar direct pentru Ucraina între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Polonia fiind pe locul trei, iar Republica Cehă pe locul nouă.

În continuare temătoare față de Rusia, stăpânul lor din epoca sovietică, unele țări din fostul Pact de la Varșovia consideră că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de securitate regională. Mai mulți oficiali guvernamentali, conducători de companii și analiști care au vorbit cu Reuters au declarat că conflictul prezintă, de asemenea, noi oportunități pentru industria de armament din regiune.

„Ținând cont de realitățile războiului în curs de desfășurare din Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din exporturi în anii următori”, a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ din Polonia.

Mașinăria de război merge ca unsă

Compania de stat PGZ controlează peste 50 de companii producătoare de arme și muniții, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot sau drone, și deține participații în alte zeci de companii.

Acum intenționează să investească până la 8 miliarde de zloți (1,8 miliarde de dolari)în următorul deceniu, mai mult decât dublu față de obiectivul de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters. Aceasta include noi instalații situate mai departe de granița cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el.

Și alți producători își măresc capacitatea de producție și se grăbesc să angajeze muncitori, au declarat companii și oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia și Republica Cehă.

Imediat după atacul Rusiei, unele forțe militare și producători din Europa de Est au început să își golească depozitele de arme și muniții din epoca sovietică, cu care ucrainenii erau familiarizați, în timp ce Kievul aștepta echipamente la standarde NATO din partea Occidentului.

Pe măsură ce aceste stocuri s-au diminuat, producătorii de arme au accelerat producția atât de echipamente mai vechi, cât și de echipamente moderne, pentru a menține aprovizionarea. Fluxul de arme a ajutat Ucraina să respingă forțele rusești și să recupereze porțiuni de teritoriul ocupat.

Chwalek a declarat că PGZ va produce acum 1.000 de sisteme portabile de apărare antiaeriană Piorun manpad în 2023 , față de 600 în 2022 și 300-350 în anii anteriori, dar acestea nu vor ajunge doar în Ucraina.

Compania, despre care a spus că a livrat, de asemenea, sisteme de artilerie și mortiere, obuziere, veste antiglonț, arme de calibru mic și muniție pentru Ucraina, va depăși probabil o țintă de venituri de 6,74 miliarde de zloți pentru 2022, stabilită înainte de război.

Istoria industriei de armament în Europa de Est

Industria de armament din Europa de Est datează din secolul al XIX-lea, când cehul Emil Skoda a început să producă arme pentru Imperiul Austro-Ungar.

În timpul comunismului, fabricile uriașe din Cehoslovacia, al doilea mare producător de armament al Pactului de la Varșovia, din Polonia și din alte părți ale regiunii au menținut oamenii angajați, producând arme pentru conflictele din Războiul Rece, pe care Moscova le-a alimentat în întreaga lume.

„Republica Cehă a fost una dintre centralele exportatorilor de arme și avem personalul, baza materială și liniile de producție necesare pentru a crește capacitatea”, a declarat ambasadorul său la NATO, Jakub Landovsky.

„Aceasta este o mare șansă pentru cehi de a crește ceea ce avem nevoie după ce au dat ucrainenilor vechile stocuri din epoca sovietică. Acest lucru poate arăta altor țări că putem fi un partener de încredere în industria de armament”, a adăugat acesta.

Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și expansiunea NATO în regiune au împins companiile să se modernizeze, dar „ele încă pot produce rapid lucruri precum muniția care se potrivește sistemelor sovietice”, a declarat Siemon Wezeman, de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Livrările către Ucraina au inclus muniții de artilerie de calibru „estic”, cum ar fi obuze de 152 mm și rachete de 122 mm care nu sunt produse de companiile occidentale, au declarat oficiali și companii. Aceștia susțin că Ucraina a achiziționat arme și echipamente prin donații din partea guvernelor și prin contracte comerciale directe între Kiev și producători.

Mai mult decât o afacere profitabilă

„Țările est-europene sprijină substanțial Ucraina”, a declarat Christoph Trebesch, profesor la Institutul Kiel. „În același timp, este o oportunitate pentru ele de a-și dezvolta industria de producție militară”.

Ucraina a primit arme și echipamente în valoare de aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al apărării ceh Tomas Kopecny. Exporturile cehe de arme din acest an vor fi cele mai mari din 1989 încoace, a spus el, multe companii din acest sector adăugând locuri de muncă și capacități.

„Pentru industria cehă de apărare, conflictul din Ucraina și asistența pe care o oferă este în mod clar un impuls pe care nu l-am mai văzut în ultimii 30 de ani”, a declarat Kopecny.

David Hac, directorul executiv al grupului ceh STV, a prezentat pentru Reuters planurile de a adăuga noi linii de producție pentru muniție de calibru mic și a declarat că ia în considerare extinderea capacității sale de calibru mare. Pe o piață a forței de muncă restrânsă, compania încearcă să atragă lucrători din industria auto care se află în scădere, a spus el.

Vânzările din domeniul apărării au ajutat grupul cehoslovac, care deține companii precum Excalibur Army, Tatra Trucks și Tatra Defence, să își dubleze aproape de două ori veniturile din primul semestru față de anul precedent, ajungând la 13,8 miliarde de coroane.

Compania își mărește producția de cartușe NATO de 155 mm și de 152 mm de calibru estic și recondiționează vehiculele de luptă ale infanteriei și tancurile T-72 din epoca sovietică, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt Andrej Cirtek. El a spus că aprovizionarea Ucrainei a fost mai mult decât o afacere bună.

„După ce a început agresiunea rusă, livrările noastre pentru armata ucraineană s-au înmulțit”, a spus Cirtek. „Majoritatea populației cehe încă își amintește de vremurile în care țara noastră a fost ocupată de ruși înainte de 1990 și nu vrem să avem trupe rusești mai aproape de granițele noastre”.