Esential

EXCLUSIV! Cătălin Harnagea, despre controversa rachetei din Polonia: ,,Eu așteptam scuze de la Kiev!”

EXCLUSIV! Cătălin Harnagea, despre controversa rachetei din Polonia: ,,Eu așteptam scuze de la Kiev!”
Sursa foto - Evz Play

Ionuț Cristache i-a avut invitați pe Mirel Curea, Robert Turcescu, Cătălin Harnagea în cadrul podcastului de la EVZ Play. Aceștia au avut pe masa discuțiilor informațiile despre farsa telefonică la care a fost supus președintele Poloniei, dar au luat în calcul și controversa recentă a rachetei din țara lui Andrzej Duda.

Fostul șef SIE, Cătălin Harnagea a precizat că racheta din Polonia, indiferent de proveniență, a fost cauzată de războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta a transmis că nu găsește explicații pentru situația curentă, însă precizează că sistemul de protecție terestră NATO nu a funcționat corespunzător.

,,Este inexplicabil cum s-a ajuns aici, mai ales că poate puțini știu că NATO are un sistem de securitate și observație pe toate statele membre, care se traduce într-un sistem integrat antiaerian și de protecție terestră pentru toate statele NATO, existând radare în toate țările europene, inclusiv Polonia sau România. Acest sistem integrat a avertizat în mod clar asupra traiectoriei rachetei. Problema s-a pus în privința intercepției. Polonia a cerut de foarte multe ori câteva baterii de artileriere Patriot, capabile să intercepteze rachete de rază medie de acțiune. Această baterie, singura pe care o au polonezii, era situată în sudul Poloniei, la 160-170 km de zona pe unde racheta a trecut granița dinspre Ucraina spre Polonia. Polonia a cerut câteva baterii Patriot suplimentare. A apărut o știre că Germania va trimite baterii de rachete Patriot ca să securizeze teritoriul NATO. Se pare că tot sistemul mega complicat, mega complex, tehnologizat, nu a putut intercepta racheta care a fost vizibilă!”, a transmis Cătălin Harnagea.

Ce reacție au avut liderii din Polonia la atacul cu rachetă?

Fostul șef SIE a precizat că Polonia nu a cerut nici explicații, nici scuze. Deși au fost atacați, ca primă reacție ei au invocate articolele 4 și 5, susținând că racheta a fost trimisă de către ruși.

,,Prima reacție a fost să activeze articolele 4 și 5 că racheta a fost trimisă de ruși! Cum au avut comicii telefonul președintelui Poloniei? Nu cred că l-a sunat pe mobil! S-au prezentat într-un anumit fel. Dacă au păcălit, au păcălit și biroul președintelui! Secretară, șef de cabinet, cine e în birou! Polonezilor le-a căzut o rachetă în cap, dar nu le cer explicații sau chiar scuze! Dacă ne uităm direct la tratate, până la urmă o țară non-NATO a efectuat o acțiune militară împotriva unei țări NATO. Vorbim de articole și ne cad rachete în cap! Eu aș vrea să dați ca prezentare a acestui AMB. Să vedeți ce prezentare! Zici că e Războiul Stelelor. Sistem care trebuia să funcționeze! E o țară NATO care a fost atacată accidental de o rachetă”, a semnalat fostul șef SIE.

Racheta este un rezultat al războiului

Cătălin Harnagea a spus că președinția Poloniei întâmpină tot mai multe probleme. El face o paralelă între declarațiile lui Duda și cele ale ministrului Agriculturii, Petre Daea. Fostul șef SIE critică faptul că nu a fost desfășurată o anchetă completă cu privire la atacul cu rachetă din Polonia.

,,Problema lor penibilă arată incapacitatea și alte adjective pe care le puteți pune în ceea ce se întâmplă la președinția Poloniei. Eu așteptam scuze de la Kiev pentru racheta aia beată! Racheta a venit din cauza războiului! De aceea trebuie să-și ceară scuze. Apropo de povestea asta, seamănă cu declarația ministrului Agriculturii de la noi. El zicea că rachetele antigrindină cad pentru că sunt în stadiul de cercetare. Ce comicărie mai mare poate să fie după asemenea declarații? Racheta a fost detectată de radare, de aici Joe Biden și media poloneze au spus că e o rachetă ucraineană, dar sistemul de interceptare nu a funcționat. El trebuia să fie pe teritoriul Poloniei. Nu a funcționat! Au murit doi oameni nevinovați. Putea să cadă undeva într-un oraș mai populat, nu pe un hangar! Nu se aude nimic cu ancheta”, a precizat Cătălin Harnagea.

Farsa jucată președintelui Poloniei

Cătălin Harnagea a precizat că nu deține multe informații despre farsa care l-a avut ca țintă pe președintele Poloniei, însă a transmis că este o situație complet inadmisibilă.

,,Să suni direct pe telefonul unui secretariat sau cabinet al unui președinte nu e foarte ușor pentru că nu știi telefoanele. Nu poți să suni la centrală. Cel care răspunde și ți-l dă pe președinte trebuie să fie 100% convins că esti persoana care te prezinți. Nu poți pune președintele în situații penibile. Nu știu dacă în cazul președintelui Poloniei au aflat mobilul. Este o penibilitate! N-am auzit până acum – și nu vorbesc de țări NATO sau de țări care țin partea unei țări la fel ca Polonia cu Ucraina – să se întâmple asta.  Este siderant ce s-a întâmplat acolo! Convorbirile în țările NATO au niște telefoane speciale. Suni de pe telefoane și răspunzi pe un telefon cu chei de descifrare. Dacă președintele Poloniei folosește telefoane la întâmplare, e treaba lui. Se vede unde a ajuns. Dar nu este un lucru pe care să-l accept! Comicii au sunat de pe un telefon fix sau mobil. Ei au trecut prin toate filtrele care trebuiau să fie puse! Au trecut ca prin brânză. Eu nu știu stilul și procedurile de la președinția Poloniei. Oamenii sunt foarte relaxați”, a semnalat Harnagea.

În continuare, invitat la podcastul EVZ Play, Mirel Curea a precizat că președintele Poloniei a fost păcălit mult prea ușor și a furnizat informații care pot avea consecințe grave.

,,Este foarte grav pentru că un înalt demnitar într-o țară membră NATO spune niște lucruri de te doare capul! Nu știe cu cine vorbește, nu este sigur, dar îi zice ce crede el, că nu prea știe! Îi spune ce are de gând Biden să facă! Este o chestie de o gravitate excepțională! Dacă asta se întâmpla într-o multinațională și un director de bancă vorbea la telefon cu Romică Țociu și spunea secrete, ăla ar fi fost dat afară! Mâine-poimâine îl mai sună pe Duda niște ruși, chinezi și ăsta spune care-s amplasamentele americane, ce-au găsit în Marea Nordului. Polonia are o poziție foarte fermă, poate cea mai fermă! Istoria lor cu rușii este una foarte încărcată. Ei pot fi doar fermi! Au un președinte care nu știe de capul lui”, a transmis Curea, în legătura cu farsa jucată lui Duda.