Lumea la zi

Gata cu dependența de Occident! Ucraina își dezvoltă industria de apărare, inclusiv o „armată de drone”

zelenski armata time.com
sursa foto time.com

Ucraina intenționează să își construiască o industrie militară și de apărare puternică, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participații private în companii strategice face parte din acest demers, a declarat ministrul ucrainean al apărării.

Oleksii Reznikov a declarat pentru Reuters că Ucraina are în vedere fabricarea de artilerie ucraineană de calibru NATO și că trebuie să producă capacități de bruiaj al dronelor și propriile drone aeriene, submarine și terestre, pe care le-a numit „viitorul războiului pe planetă”.
Ucraina, a spus el, se află deja în procesul de fabricare a unei „armate de drone” pentru a rezista invaziei Rusiei, în cadrul căreia Moscova a declanșat valuri de drone „kamikaze” de fabricație iraniană pentru a lovi infrastructura vitală ucraineană în ultimele săptămâni.

„Încercăm să fim ca Israelul – mai independenți în următorii ani”, a declarat el într-un interviu acordat în cartierul guvernamental puternic păzit din centrul Kievului la 10 noiembrie.

„Cred că cel mai bun răspuns (poate fi văzut) în Israel … dezvoltându-și industria națională pentru forțele lor armate. Asta i-a făcut independenți”. Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemele avansate de armament occidentale pe parcursul invaziei rusești care a început în februarie și a folosit lansatoare multiple de rachete precum HIMARS pentru a face ravagii în liniile de aprovizionare și posturile de comandă rusești din sud.

Fosta republică sovietică de 41 de milioane de locuitori, care și-a declarat independența în 1991, a depus anul acesta o cerere de aderare la NATO, dar încă dispune de o serie de arme de artilerie din epoca sovietică, care au un calibru diferit de standardul NATO. Moscova, care a acuzat Occidentul că „pompează” în mod periculos Ucraina cu arme, este sigur că va fi profund ostilă acestor planuri. Dar acestea semnalează, de asemenea, modul în care invazia rusă a galvanizat Ucraina pentru a-și întări radical poziția de securitate, scrie Reuters.

„Am înțeles că (prin) utilizarea sistemelor de armament sovietice… nu suntem independenți. Și este mai bine să avem sisteme noi, cu muniție nouă, de un standard NATO”, a declarat Reznikov.

„Avem ideea de a avea și sisteme ucrainene de 155 mm”, a spus Reznikov, referindu-se la un calibru standard al artileriei NATO.

Legea marțială

Ucraina a declarat luni că a invocat legile din timpul războiului pentru a prelua controlul asupra participațiilor la producătorul de motoare de top Motor Sich, la doi producători de petrol Ukrnafta și Ukrtatnafta, la producătorul de camioane AvtoKrAZ și la Zaporizhtransformator, care produce transformatoare.

Participațiile au fost luate de la unii dintre cei mai bogați oameni din țară pentru nevoile de apărare, a declarat guvernul, fiind pentru prima dată când a aplicat legea marțială în acest mod.

Ucraina a deținut un vast sector militar-industrial în perioada sovietică, dar acesta a intrat în declin pe fondul tulburărilor economice din anii 1990, după independență.

Mulți dintre cei mai mari producători și-au pierdut apoi cei mai mari clienți, firmele rusești din domeniul apărării, după ce relațiile dintre Kiev și Moscova au devenit în mod deschis ostile după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

În interviul său, Reznikov a declarat că preluarea de participații în companii strategice cheie face parte din impulsul mai larg al Kievului în domeniul apărării. El a sugerat crearea de societăți mixte, privatizări sau corporații.

„Suntem absolut deschiși la orice sugestie din partea partenerilor în care avem încredere. Cred că în următoarea etapă a acestei dezvoltări (vor fi) oaspeți din partea celor mai mari companii din lume în Ucraina, iar acestea vor construi noi fabrici în Ucraina.”

El a adăugat că Ucraina este deja efectiv o parte esențială a apărării NATO pe flancul estic al alianței occidentale și că Ucraina discută cu partenerii străini despre cum să dezvolte sisteme și întreprinderi comune.

„Nu contează când vom deveni membru de jure al alianței NATO. Am devenit un partener NATO de facto chiar acum. De aceea, trebuie să ne dezvoltăm împreună industria militară”, a spus el.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a promovat vineri o campanie națională de crowdfunding pentru a strânge fonduri pentru ceea ce el a spus că este prima flotă de drone navale din lume.

Navele de război rusești domină Marea Neagră, unde flota navală a Moscovei operează din extremitatea sudică a peninsulei ucrainene anexate Crimeea.