Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Erdogan acuză opoziția că lucrează cu Biden! Îl ajută SUA pe Kilicdaroglu să câștige alegerile?
Lumea la zi

Reuters: Erdogan acuză opoziția că lucrează cu Biden! Îl ajută SUA pe Kilicdaroglu să câștige alegerile?

biden-kılıçdaroğlu sursă foto: duvarenglish.com
sursă foto: duvarenglish.com

Președintele turc Tayyip Erdogan a ținut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul în care a acuzat opoziția că lucrează cu președintele american Joe Biden pentru a-l da jos de putere, în timp ce făcea un ultim apel înainte de cea mai mare provocare la adresa guvernării sale de 20 de ani.

Sondajele de opinie arată că Erdogan se află în urma principalului candidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu o zi înainte de una dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă a Turciei. Cu toate acestea, în cazul în care niciunul dintre ei nu obține mai mult de 50% din voturi și nu va avea o victorie categorică, se va trece la un tur de scrutin pe data de 28 mai.

Alegerile din Turcia, un punct de cotitură

Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou Parlament, probabil din nou o cursă strânsă între Alianța Populară, formată din Partidul AKP (AKP), conservator, al lui Erdogan, și MHP, naționalist, și Alianța Națiunii, a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului (CHP), secularist, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 8:00 și se vor închide la ora 17:00. Până duminică seara târziu s-ar putea ști deja, în mod oficial, dacă va fi organizat un tur de scrutin pentru președinție.

Avantajele lui Erdogan

Campania lui Erdogan din ultima lună s-a axat pe realizările guvernului său în industria de apărare și pe proiectele de infrastructură, precum și pe afirmația sa că opoziția ar anula aceste evoluții. De asemenea, Erdogan l-a criticat pe Kilicdaroglu pentru comentariile sale privind Rusia, numind Moscova un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în ceea ce privește produsele agricole”, a spus el.

Aliații occidentali ai Turciei au fost iritați de legăturile dintre Ankara și Moscova sub Erdogan. Turcia este membră a NATO, care a susținut cu tărie Kievul de când Moscova și-a invadat vecinul anul trecut, dar nu a impus sancțiuni Rusiei. Kilicdaroglu a declarat vineri, 12 mai, pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete privind responsabilitatea Rusiei pentru difuzarea de conținut online „profund fals” înainte de alegerile de duminică, 14 mai. El nu a prezentat dovezile, iar Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Dar el a adăugat că, dacă va câștiga președinția, va menține bunele legături ale Ankarei cu Moscova.

Rezultatele sunt incerte

Anticiparea și entuziasmul sunt la cote ridicate în rândul turcilor în perioada premergătoare votului, unii fiind îngrijorați de creșterea tensiunilor, chiar și de violențe, atunci când se vor afla rezultatele. Deși au existat îngrijorări cu privire la modul în care Erdogan ar putea reacționa în cazul în care va pierde, președintele a declarat vineri, într-un interviu televizat, că va accepta rezultatul alegerilor, indiferent care va fi acesta.

Kilicdaroglu, un fost funcționar public în vârstă de 74 de ani, nu a organizat un miting sâmbătă, dar a vizitat mausoleul lui Ataturk din Ankara. El a fost însoțit de o mulțime de susținători ai săi, fiecare purtând câte o singură garoafă pentru a o depune pe mormânt.

Rivalul lui Erdogan, prieten cu kurzii?

Eforturile de realegere ale președintelui s-au bazat în mare măsură pe acuzarea opoziției de cooperare cu militanții kurzi și cu cei pe care Ankara îi consideră responsabili de tentativa de lovitură de stat din 2016. Kilicdaroglu este un „separatist”, a declarat ulterior Erdogan în Kasimpasa, un bastion al Partidului AK, locul unde a crescut.

Kilicdaroglu a negat aceste acuzații până în prezent.

Tensiunea a crescut în zilele premergătoare alegerilor, Kilicdaroglu purtând vineri o vestă antiglonț la mitingurile sale, ca răspuns la informațiile primite de partidul său cu privire la un atac.