Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia fierbe în aceste zile. Îl vor mai vota victimele cutremurelor pe Recep Erdogan la alegerile prezidențiale?
Lumea la zi

Turcia fierbe în aceste zile. Îl vor mai vota victimele cutremurelor pe Recep Erdogan la alegerile prezidențiale?

ERDOGAN
SURSA: JURNALUL.RO

Alegerile prezidențiale din Turcia au loc la doar trei luni de la cutremurele cu magnitudinea de 7,8 grade care au lovit sudul țării, provocând moartea a peste 50.000 de persoane și lăsând milioane de oameni fără adăpost și locuind în case temporare.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a ocupat funcția de prim-ministru și apoi de președinte al țării din 2003 încoace, se confruntă cu cele mai dificile alegeri din cariera sa.

Guvernul său a fost acuzat că a pregătit terenul pentru numărul catastrofal de morți și pagube provocate de cutremur prin aplicarea laxă a codurilor de construcție. Mulți din regiunea afectată de cutremur au declarat că răspunsul de urgență la dezastru a fost dureros de lent.

Erdogan și-a axat campania de realegere pe reconstrucția zonei afectate de cutremur. El s-a angajat să construiască 319.000 de locuințe până la sfârșitul anului și a încercat să convingă alegătorii că numai el poate ghida Turcia printr-o redresare de succes.

Milioane de turci din zonele afectate de cutremure nici nu vor să voteze

Locuitorii din cel mai grav afectat oraș turc, Antakya, încă încearcă să se pună pe picioare. Din cele aproximativ trei milioane de persoane care au părăsit zona afectată de cutremur, doar 133.000 s-au înregistrat pentru a vota în noile lor locații, au declarat oficialii.

Partidele politice și organizațiile neguvernamentale plănuiesc să transporte cu autobuzul alegătorii înapoi în orașele lor de origine pentru a le permite să voteze, ceea ce nu este o sarcină ușoară. Mehmet, un proprietar de magazin din Antakya, care a încercat să își relanseze afacerea în bazarul din centrul orașului, a declarat pentru Euronews Serbia că nu este interesat de viitoarele alegeri. „Supraviețuim cât putem de bine, guvernul ne ajută, dar nu este suficient”, a spus el. „Nu sunt într-un oraș de corturi, există o lipsă a acestora, locuiesc în duba mea și aștept un tomberon”.

Emina, care administrează o cafenea, a fost mai norocoasă decât alții, deoarece casa ei se afla în partea veche a orașului și a fost mai puțin afectată. „Votul este dreptul meu, îl voi folosi. Oamenii care conduc țara fac o treabă foarte bună. De ce să votez pentru alții, voi vota pentru Erdogan”, a declarat ea.

Mulți oameni trăiesc acum în așa-numitele orașe de corturi sau în containere puse la dispoziție de stat. Unii au cumpărat singuri corturile și locuiesc în afara taberelor de stat. „Dacă nu ar fi fost prietenul meu, nu aș fi putut ieși afară, am stat în pijamale timp de patru zile, iar rudele mele din Adana ne-au trimis mâncare”, a declarat Sadet Guven, rezident în Antakya.

„Vreau doar o casă sau un container. Dați vina pe guvern sau nu, este clar că nu ne-a ajutat. oamenii sunt fără adăpost. Nimeni nu ne întreabă nimic. Îl voi vota pe Kılıçdaroğlu, să îi dăm o șansă.”

Campania opoziției, ghidată de Kılıçdaroğlu

Pe lângă faptul că s-a concentrat pe efectele cutremurului, opoziția, condusă de Kemal Kılıçdaroğlu, a făcut campanie pe teme interne, cum ar fi inflația galopantă, conducerea tot mai autocratică a lui Erdogan și drepturile civile.

Cei care își petrec zilele ajutându-i pe oamenii care trăiesc în corturi sau containere au declarat că prăpastia se adâncește. „După cutremurul din februarie, acesta este cel mai afectat oraș, conform cercetărilor noastre, alegerile greșite ale guvernului vor afecta votul”, a declarat Mursel Četin, lucrător umanitar.

„Timp de 21 de ani de guvernare a partidului AKP, oamenii au fost divizați, este și mai rău acum, înainte de alegeri.” Locuitorii care au rămas în Antakya vor vota în școlile care servesc drept secții de votare în cartierele părăsite, a declarat Akin Parlakyildiz, un oficial local al partidului de opoziție.

În timp ce partidul de guvernământ promite case într-un an, care vor avea un termen lung de rambursare, opoziția propune ca aceștia să le primească pe gratis. Sediile partidelor politice au fost mutate în containere, iar cele pentru vot vor fi, de asemenea, livrate, scrie Euronews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.