Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile prezidențiale din Turcia. Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, promite pace și democrație
Lumea la zi

Alegerile prezidențiale din Turcia. Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, promite pace și democrație

Recep Erdogan, actualul președinte al Turciei, Sursa foto Reuters
Sursa foto Reuters

Pornind de la începuturi umile, Recep Tayyip Erdogan a devenit un gigant politic, conducând Turcia timp de 20 de ani și remodelându-și țara mai mult decât orice alt lider de la Mustafa Kemal Ataturk, veneratul părinte al republicii moderne. Acum, acesta se confruntă cu unul dintre cele mai mari teste ale carierei sale politice, alegerile prezidențiale ale Turciei.

Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, susținut de o alianță de opoziție formată din șase partide, spune că, dacă va câștiga, va aduce libertatea și democrația în Turcia, indiferent de costuri. „Tinerii vor democrație. Ei nu vor ca poliția să vină la ușile lor dis-de-dimineață devreme doar pentru că au scris pe Twitter” a declarat Kilicdaroglu.

Alegerile prezidențiale din Turcia

Kemal Kilicdaroglu este principalul rival al liderului islamist, Erdogan, în alegerile prezidențiale din 14 mai și are un avans strâns în sondajele de opinie. Se așteaptă ca această cursă să ajungă la un al doilea tur, două săptămâni mai târziu. În prezent, turcii pot merge la închisoare pentru „insultarea președintelui”. Mulți au făcut-o. „Le spun tinerilor că pot să mă critice liber. Mă voi asigura că vor avea acest drept”, a declarat bărbatul de 74 de ani, care conduce principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Unii dintre susținătorii lui Kilicdaroglu se tem pentru siguranța sa, dar acesta spune că acest lucru vine odată cu teritoriul. „A fi în politică în Turcia înseamnă să alegi o viață cu riscuri. Voi merge pe drumul meu indiferent ce vor face Erdogan și aliații săi. Ei nu mă pot îndepărta. Nu mă pot speria. Am făcut o promisiune acestei națiuni” a declarat Kilicdaroglu. Președintele Erdogan, în vârstă de 69 de ani, și-a ironizat rivalul în trecut, spunând că acesta „nu ar putea nici măcar să păzească o oaie”. Dar acum este mai greu de respins. La sosirea în cadrul unui miting în orașul portuar Izmir, un bastion al opoziției, candidatul opoziției este întâmpinat de o mare de susținători care flutură steaguri. Se scandează „Kilicdaroglu este speranța poporului”. Mulți dintre cei din mulțime sunt tineri. Cinci milioane de turci vor vota pentru prima dată la aceste alegeri.

La 15 ani, Oguz este prea tânăr pentru a merge la urne, dar nu a putut sta departe de miting. „Este o persoană bună și vede viitorul în mod pozitiv. Dacă va deveni președinte, economia noastră va crește și noi ne vom ridica.” Kilicdaroglu a spus înainte de miting că va reorienta Turcia și va da prioritate relațiilor cu Occidentul, nu cu Kremlinul. „Vrem să devenim o parte a lumii civilizate. Vrem o presă liberă și o independență judiciară completă. Erdogan nu gândește în acest fel. El vrea să fie mai autoritarist. Diferența dintre noi și Erdogan este diferența dintre alb și negru.” a explicat tânărul.

Politicile economice ale lui Erdogan

Dar va pleca Recep Tayyip Erdogan liniștit dacă va fi învins după 20 de ani la putere, mai întâi ca prim-ministru și acum ca președinte atotputernic? „Îl vom retrage și îl vom trimite la colțul lui. Se va retrage în liniște. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îngrijorare în legătură cu el” a declarat Kilicdaroglu. Alții nu sunt atât de siguri. Există indicii că liderul turc s-ar putea pregăti să conteste rezultatul dacă va pierde. Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a avertizat că votul va fi „o tentativă de lovitură de stat din partea Occidentului”. Kilicdaroglu a declarat că opoziția combinată va fi vigilentă, neavând încredere nici în președinte, „nici în Consiliul său electoral suprem și nici în judecătorii săi”.

„Prin prezența a mai mult de un observator în toate secțiile de votare, vrem să ne asigurăm că voturile sunt exprimate corect, în siguranță, iar numărarea se face în mod corespunzător. Ne-am luat măsuri de precauție pentru a realiza acest lucru, muncind din greu timp de un an și jumătate” a declarat rivalul lui Erdogan.  În multe privințe, el este anti-Erdogan. A înregistrat videoclipuri de campanie la masa sa modestă din bucătărie, cu prosoape atârnând frumos în fundal. Arătând că se pricepe la gătit, rivalul său a apărut într-un videoclip, avertizând că prețurile la alimente vor continua să crească dacă Erdogan rămâne la putere. „Acum, un kilogram de ceapă costă 30 de lire. Dacă el rămâne, va fi 100 de lire” a explicat Kilicdaroglu.

Politicile economice ale președintelui sunt acuzate pe scară largă pentru inflația galopantă de aici. Oricine va câștiga, va moșteni o economie distrusă și o națiune divizată, nu există un remediu magic pentru niciuna dintre ele. Pe scenă, flancat de alți lideri ai opoziției, Kilicdaroglu face emoji-ul său caracteristic de inimă pentru mulțime, spunând: „Totul va fi frumos. Credeți în asta”. Dar mitingul său de pe malul mării din Izmir a avut loc la doar o zi după ce președintele a atras propria sa adunare de oameni, care a fost segregată. Mulți conservatori religioși vor rămâne alături de el. Erdogan vorbește limba lor. Și și-a consolidat sprijinul cu cheltuieli preelectorale, inclusiv cu creșteri salariale. Pe măsură ce se apropie ziua votului, există un curent de tensiune. Multe conversații sunt presărate cu discuții despre alegeri și temeri, iar Turcia se confruntă cu o alegere dură între două viziuni concurente. Un nou sondaj de opinie sugerează că Kilicdaroglu va câștiga președinția, dar că alianța președintelui este în avantaj în cursa pentru parlament. În condițiile în care alegerile sunt pe muchie de cuțit, nimeni nu poate fi sigur că următoarele săptămâni vor trece în mod pașnic, conform BBC.