Infofinanciar > Lumea la zi > Republicanii îl susțin în continuare pe Donald Trump! Ron DeSantis, rivalul principal al fostului președinte SUA
Lumea la zi

Republicanii îl susțin în continuare pe Donald Trump! Ron DeSantis, rivalul principal al fostului președinte SUA

Donald Trump și Ron DeSantins, sursa foto cnn
sursa foto cnn

Republicanii avertizează cetățenii americani să nu renunțe la candidatura fostului președinte Donald Trump la Casa Albă în 2024, susținând că acesta este încă principalul candidat al partidului, în ciuda semnelor că unii membri ai Partidului Republican sunt gata să treacă mai departe și să aleagă un alt reprezentant pentru președinție.

Strategii și oficialii au început să denunțe cariera politică a lui Donald Trump după alegerile semestriale ale anului trecut, în timp ce problemele juridice tot mai mari ale fostului președinte și consecințele continue ale revoltei din data 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Trump de a continua ca lider de facto al Partidului Republican.

În afara Floridei, conservatorii îl susțin în continuare pe Donald Trump

Dar agenții republicani spun că este prea devreme pentru a-l desconsidera pe fostul președinte, chiar și în condițiile în care potențialii săi rivali din 2024, în special guvernatorul Floridei, Ron DeSantis (Republican), atrag o parte tot mai mare din atenția publicului.

„Când ești în Florida la aceste întâlniri de bază, da, auzi “Ron DeSantis, Ron DeSantis, Ron DeSantis, Ron DeSantis'”, a declarat Ford O’Connell, un strateg republican. „Dar, în afara Floridei, este încă Donald Trump”.

„Cred că o mulțime de oameni s-au grăbit prea mult să-l anuleze pe Donald Trump, de la mass-media la donatori și comentatori”, a adăugat el. „Trebuie să vă amintiți că este vorba de un fost președinte american care știe foarte bine ce trebuie făcut la Washington și este extrem de popular în rândul bazei.”

Trump a primit, de asemenea, o aparentă grațiere de la acuzațiile potrivit cărora ar fi gestionat greșit documente clasificate guvernamentale, după ce au fost găsite materiale clasificate în reședința din Delaware a președintelui Joe Biden și într-un birou din Washington, D.C. Deși ambele chestiuni sunt investigate de consilieri speciali, iar observatorii se grăbesc să sublinieze diferențele dintre cele două cazuri, republicanii spun că ultimele dezvăluiri îl ajută pe Trump.

„Îl scutește de o mare presiune, deoarece alegătorii republicani încep să își amintească faptul că, indiferent de ce îl acuză democrații pe Trump, democrații fac ei înșiși același lucru”, a declarat un fost consilier de campanie al lui Trump. „Pentru alegătorii primari republicani, acesta este un lucru important”.

Criticile republicanilor aduse la adresa lui Donald Trump

Alți republicani se grăbesc să susțină că Trump are o rezistență politică de neegalat. Fostul președinte s-a confruntat cu un control aproape constant de când și-a lansat prima campanie prezidențială în 2015, așa că a-l socoti eliminat acum ar fi prematur, spun ei.

„Să subestimezi candidatura lui Trump în 2024 sau să-i scrii necrologul politic este o misiune nebunească, el suportă persecuția și se sustrage urmăririi penale ca nicio altă figură publică”, a scris Kellyanne Conway, fost consilier de top al lui Trump, într-un eseu publicat săptămâna trecută de The New York Times. „Acest lucru s-ar putea schimba, desigur, cu toate că pisica are nouă vieți”.

Desigur, asta nu înseamnă că Trump nu se confruntă cu provocări semnificative în timp ce încearcă să recupereze Casa Albă după pierderea acesteia în 2020 în fața președintelui Biden; Conway însăși a remarcat că „ar fi, de asemenea, o prostie să presupunem că drumul lui Trump către o altă președinție va fi lin și sigur”.

O serie de înfrângeri ale candidaților susținuți de Trump în alegerile semestriale de anul trecut i-a determinat pe mulți republicani să pună la îndoială influența și instinctele sale politice. De asemenea, el se confruntă cu o serie de probleme juridice, de la ancheta consilierului special privind modul în care a gestionat documentele clasificate până la presupusele sale eforturi de a anula rezultatele alegerilor din 2020 în Georgia.

Mai mulți republicani au descris, de asemenea, campania sa prezidențială din 2024, în curs de dezvoltare, ca fiind anemică și neinspirată. „Dacă candidezi la președinție, îți faci anunțul, te duci în Iowa și faci un miting. Te duci în New Hampshire”, a declarat un strateg republican veteran. „Pur și simplu nu pare să aibă asta planificat. Nu a făcut asta încă”.

Există semne că acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe. Trump urmează să facă prima apariție publică a campaniei sale pentru alegerile din 2024 săptămâna viitoare în Carolina de Sud, unde este de așteptat să își prezinte echipa de conducere din acest stat. Trump va fi însoțit acolo de doi dintre cei mai proeminenți republicani din stat, senatorul Lindsey Graham (S.C.) și guvernatorul Henry McMaster.

Trump încearcă să revină în mediul online

Trump încearcă, de asemenea, să recupereze controlul asupra conturilor sale de socializare, la doi ani după ce a fost dat afară de pe Twitter și Facebook în urma revoltei din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Marți, campania sa a trimis o scrisoare către compania mamă a Facebook, Meta, argumentând că interzicerea lui Trump de pe site „a distrus și inhibat dramatic discursul public” și a cerut ca contul său să fie restabilit.

Contul de Twitter al lui Trump, cândva foarte puternic, a revenit sub controlul său în noiembrie, după ce Elon Musk, directorul general al Tesla, a cumpărat compania, deși Trump încă nu a reluat utilizarea acestuia.

În plus, în ciuda discuțiilor despre DeSantis, guvernatorul dur al Floridei, care a apărut ca o alegere de top pentru candidatura republicană la președinția din 2024, există încă semne că Trump rămâne favorit.

Donald Trump vs. Ron DeSantis

Un sondaj Morning Consult publicat miercuri a arătat că fostul președinte îl devansează pe DeSantis cu o marjă de 17 puncte într-un câmp ipotetic de primare care include, de asemenea, fostul vicepreședinte Mike Pence, fosta reprezentantă Liz Cheney (Republican din Wyoming) și fostul ambasador al Națiunilor Unite Nikki Haley.

Alte câteva sondaje timpurii nu sunt la fel de bune pentru Trump. Un sondaj realizat de USA Today și Suffolk University, publicat luna trecută, a constatat că DeSantis îl devansează pe Trump cu 23 de puncte într-o ipotetică confruntare primară unu la unu.

Bineînțeles, DeSantis nu a luat o decizie finală privind o candidatură la președinția din 2024, iar un potențial anunț de campanie este încă probabil la câteva luni distanță. Cu toate acestea, există încă semne că Trump ia în serios rivalitatea în devenire. Într-un interviu acordat luni la podcastul conservator „The Water Cooler”, Trump a sugerat că nu are nicio intenție de a fi mai blând cu DeSantis dacă cei doi se vor afla față în față într-un scrutin primar republican.

„Știți, acum am auzit că ar putea să vrea să candideze împotriva mea”, a spus Donald Trump. „Așa că ne vom ocupa de asta așa cum mă ocup eu de lucruri”, l-a citat The Hill.