Infofinanciar > Lumea la zi > După o săptămână nebună, republicanii au câștigat conducerea Camerei Reprezentanților. Ce concesii a făcut Kevin McCarthy
Lumea la zi

După o săptămână nebună, republicanii au câștigat conducerea Camerei Reprezentanților. Ce concesii a făcut Kevin McCarthy

Kevin McCarthy a castigat conducerea Camerei Reprezentantilor
Foto: skynews

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite sâmbătă dimineața, după ce a făcut concesii extinse grupului de parlamentari din propriul partid care refuzau să îl voteze. Întâmplările din ultima săptămână, când republicanii au eșuat în mai multe tentative de a-l impune pe McCarthy la șefia Camerei Reprezentanților din cauza diviziunilor interne, ridică serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea conservatorilor de a guverna în Statele Unite.

Kevin McCarthy, în vârstă de 57, de ani a suferit o ultimă umilință când reprezentantul Matt Gaetz s-a abținut la cel de-al 14-lea scrutin, când se apropia de miezul nopții, determinând o încăierare după care colegul republican Mike Rogers a trebuit scos din sală.

Victoria lui McCarthy la cel de-al 15-lea scrutin a pus capăt celei mai profunde disfuncții ale Congresului din ultimii 160 de ani. Dar a ilustrat clar dificultățile cu care se va confrunta în a conduce o majoritate îngustă și profund polarizată.

Șase republicani s-au abținut

A câștigat în cele din urmă la o marjă de 216-212. El a putut fi ales cu voturile a mai puțin de jumătate din membrii Camerei Reprezentanților doar pentru că șase parlamentari din propriul său partid s-au abținut la vot – nu l-au susținut pe McCarthy în calitate de lider, dar nici nu l-au votat pentru un alt candidat.

Când a luat ciocanul pentru prima dată, McCarthy a reprezentat sfârșitul stăpânirii democraților președintelui Joe Biden asupra ambelor camere ale Congresului.

„Sistemul nostru este construit pe control reciproc și echilibru. Este timpul ca noi să fim în control și să oferim un anumit echilibru politicilor președintelui”, a spus McCarthy în discursul său inaugural, care a prezentat o gamă largă de priorități, de la reducerea cheltuielilor la imigrație, la bătălii de război cultural.

McCarthy și-a asigurat conducerea Camerei Reprezentaților numai după ce a fost de acord cu o cerere a celor de la linia dură a republicanilor ca orice parlamentar să poată cere înlăturarea sa în orice moment. Acest lucru va reduce drastic puterea pe care o va deține atunci când încearcă să adopte o legislație cu privire la aspecte critice, inclusiv finanțarea guvernului, abordarea plafonului datoriei națiunii care se profilează și alte crize care pot apărea.

Performanța mai slabă decât se aștepta a republicanilor la alegerile intermediare din noiembrie le-a lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, ceea ce le-a dat o putere uriașă republicanilor care s-au opus conducerii lui McCarthy.

Se anunță tensiuni

Aceste concesii, inclusiv reduceri drastice ale cheltuielilor și alte restricții asupra conducerii lui McCarthy, ar putea indica turbulențe suplimentare în lunile următoare, mai ales când Congresul va trebui să aprobe o creștere suplimentară a capacității de împrumut de 31,4 trilioane de dolari a Statelor Unite.

În ultimul deceniu, republicanii au blocat în mod repetat o mare parte a politicilor guvernului și l-au împins în pragul incapacității de plată în eforturile de a obține reduceri ale cheltuielilor. Câțiva dintre cei din linia dură au pus la îndoială disponibilitatea lui McCarthy de a se angaja într-o astfel de perspectivă atunci când negociază cu președintele Joe Biden, ai cărui democrați controlează Senatul.

Liderul democrat al majorității din Senat, Chuck Schumer, a avertizat că concesiile făcute de McCarthy pentru a câștiga postul i-ar putea afecta capacitatea de a conduce Camera Reprezentanților.

„Concesiile lui Kevin McCarthy față de extremiștii din partidul său fac mult mai probabil ca Casa controlată de republicanii MAGA să provoace un blocaj guvernamental sau o incapacitate de plată cu consecințe devastatoare pentru țara noastră”, a spus Schumer într-un comunicat.

McCarthy deține acum autoritatea de a bloca agenda legislativă a lui Biden, de a forța voturile pentru prioritățile republicane în materie de economie, energie și imigrație și de a merge mai departe cu investigațiile asupra lui Biden, a administrației sale și a familiei sale.

Efectul concesiilor

Dar McCarthy a fost de acord cu concesii care înseamnă că va deține mult mai puțină putere decât predecesorul său, democratul Nancy Pelosi. Asta îi îngreuna acceptare de înțelegeri cu democrații într-un Washington divizat.

Posibilitatea ca un singur membru să poată solicita un vot pentru a elimina liderul Camerei Reprezentanților va oferi celor din linia dură a Partidului Republican o pârghie extraordinară. Acordul ar limita cheltuielile pentru anul fiscal următor la nivelurile de anul trecut – echivalentul unei reduceri semnificative atunci când se iau în considerare inflația și creșterea populației.

Acest lucru ar putea întâmpina rezistența republicanilor mai centriști sau a celor care au făcut eforturi pentru o finanțare militară mai mare, mai ales că Statele Unite cheltuiesc bani pentru a ajuta Ucraina să evite un atac rusesc.

Republicanul moderat Brian Fitzpatrick a spus că nu este îngrijorat de faptul că Camera va fi condusă efectiv de persoanele dure. „Este o aspirație”, a spus el reporterilor.