Lumea la zi

POLITICO: Comitetul de la 6 ianuarie a dezvăluit lista invitaților lui Donald Trump la Casa Albă în timpul mandatului său

Donald Trump, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Donald Trump și-a petrecut timpul în funcția de președinte al Statelor Unite luptând împotriva publicării jurnalelor de vizită de la Casa Albă. Apoi a venit comitetul select din 6 ianuarie și a schimbat demersul lucrurilor, scrie POLITICO. 

La sfârșitul lunii decembrie, comitetul a încărcat sute de documente în timp ce își încheia ancheta amănunțită privind atacurile de la Capitoliu. Ascunsă în acel comunicat era o foaie de calcul Excel care detalia șapte zile întregi de manifeste ale vizitatorilor lui Donald Trump la Casa Albă. 

Ce conțin jurnalele publicate de Comitetul de la 6 ianuarie 

Aceste jurnale surprind momente-cheie ale anchetei din 6 ianuarie, cum ar fi întâlnirea din Biroul Oval din data de 18 decembrie, în care consilieri externi, inclusiv Sidney Powell și Patrick Byrne, au discutat despre perspectiva confiscării mașinilor de vot. De asemenea, acestea conturează o imagine asupra zecilor de alți invitați pe care Trump îi găzduia în ultima porțiune haotică a președinției sale, de la o recepție de sărbători din data de 14 decembrie la care au participat guvernatori, personalități Fox News și donatori, până la o vizită în Biroul Oval din 18 decembrie a cântărețului și compozitorului de muzică country Lee Greenwood, a cărui muzică reprezenta un element de bază la mitingurile lui Trump, și a familiei sale. 

Jurnalele nu conțin decât informațiile din ultima perioadă a mandatului lui Trump

Jurnalele nu sunt însă complete. Ele se referă doar la o perioadă restrânsă a președinției Trump și nu includ scopurile specifice ale vizitei sau detalii care să identifice vizitatorul în afara numelui său. De exemplu, multe persoane sunt listate ca fiind cele care s-au întâlnit cu Trump pe 14 decembrie în reședința de la Casa Albă, deși este posibil că acestea au participat la o petrecere de sărbători mai mare. 

Unele dintre înregistrările conținute în documentul făcut public de comitetul select din 6 ianuarie au fost eliminate pentru a răspunde unor potențiale preocupări legate de confidențialitate. În plus, POLITICO a eliminat, de asemenea, înregistrările referitoare la tururile Casei Albe, care reprezentau o parte semnificativă a datelor, dar rareori implicau un vizitator de interes public, cu excepția unor cazuri foarte specifice, cum ar fi turul efectuat de președintele Proud Boys, Enrique Tarrio, la 12 decembrie. 

Registrele vizitatorilor includ următoarele date: 12 decembrie 2020; 14 decembrie 2020; 18 decembrie 2020; 21 decembrie 2020; 21 decembrie 2020; 3 ianuarie 2021; 4 ianuarie 2021; și 5 ianuarie 2021. 

Unele vizite au fost cunoscute publicului la momentul respectiv. Altele pot fi înțelese prin prisma contextului în care au avut loc, venind în mijlocul pandemiei Covid, în timp ce Casa Albă renunța la personal în așteptarea transferului de putere, cel puțin în rândul celor din afara cercului intim al lui Trump. 

Dar chiar și aceste instantanee limitate oferă o perspectivă către modul în care a funcționat de fapt Casa Albă a lui Trump: cu un amestec eclectic de invitați, politici și apolitici, care se strecurau înăuntru și apoi afară. De exemplu, în timp ce cinci membri ai echipei de atunci a deputatului Devin Nunes (Republican al statului California) din cadrul Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților au fost conduși în Aripa de Vest pentru a examina documentele pe care Trump intenționa să le declasifice, un set complet diferit de invitați erau aduși în Aripa de Est a clădirii. Pe măsură ce se apropia ziua de 6 ianuarie, o serie de artiști și fotografi s-au oprit la reședința personală a președintelui, însă scopul acestora rămâne neclar.