Lumea la zi

Întrebarea începutului de an în SUA! Se va înscrie sau nu Joe Biden în cursa alegerilor prezidențiale din 2024

Joe Biden, Sursă foto: Council on Foreign Relations
Sursă foto: Council on Foreign Relations

Joe Biden a prezidat acorduri legislative pe care președinții americani le-au căutat ani de zile. Acesta s-a luptat cu impopularitatea, dar a condus democrații la o performanță istorică în alegerile de la mijlocul mandatului de anul trecut, toate acestea înainte de a împlini 80 de ani.

Acum, în următoarele luni, Biden va răspunde probabil la o întrebare simplă: ar mai vrea să fie președinte la 86 de ani? Și, dacă da, este pregătit să îl învingă pe Donald Trump, sau poate pe un alt candidat republican, posibil mult mai tânăr, pentru a câștiga un al doilea mandat în 2024?

În cazul în care răspunsul va fi afirmativ, Joe Biden va arăta clar că, în ciuda reticenței multor americani și a faptului că este cel mai în vârstă președinte care a ocupat vreodată Casa Albă, este pregătit să continue să conducă democrații.

Dar dacă răspunsul va fi negativ, va urma o bătălie viguroasă pentru a-i moșteni coroana, la care se așteaptă să participe toată lumea, de la vicepreședintele său, Kamala Harris, până la secretarul său pentru transporturi, Pete Buttigieg.

Luând în calcul toate aparențele, Biden intenționează să candideze pentru un al doilea mandat, scriu cei de la The Guardian.

Împins de la spate de rezultatele alegerilor

„Uitați-vă la mine”, a răspuns el în noiembrie, când i s-a cerut să ofere o replică unuia dintre numeroasele sondaje care au evidențiat că majoritatea americanilor nu doresc ca el să candideze din nou. În aceeași lună, unul dintre cele mai mari argumente împotriva candidaturii sale, conform căruia impopularitatea sa ar dăuna democraților la nivel național, a fost subminat atunci când partidul a avut rezultate mult mai bune decât se aștepta în alegerile de la mijlocul mandatului.

„Cred că Biden candidează din nou”, a declarat David Brock, un veteran al operațiunilor politice liberale. „Dacă alegerile de la jumătatea mandatului ar fi decurs altfel, am fi fost în poziția de a stabili cine este cel mai bun pentru a-i înfrunta pe republicani, dar nu cred că suntem în acel moment acum. Cred că ne aflăm într-un moment Biden.”, a mai adăugat acesta.

Alegerile din noiembrie au fost, într-adevăr, o demonstrație de forță neașteptată. De obicei, partidul aflat la putere se descurcă prost la primul său mandat intermediar, dar democrații au câștigat un loc în Senat și au pierdut cu greu Camera Reprezentanților în favoarea republicanilor.

Încă nu și-a anunțat decizia

Biden nu și-a oficializat încă decizia și există încă motive să credem că ar putea decide că un mandat este suficient. „Economia este un semn de întrebare. Sănătatea lui este un semn de întrebare, afacerile internaționale sunt un semn de întrebare”, a declarat Larry Sabato, directorul Centrului pentru politică de la Universitatea din Virginia, care, de altfel, crede că Biden va candida din nou cu siguranță.

„Și-a petrecut întreaga viață de adult candidând la președinție și, la a treia încercare, a ajuns în sfârșit acolo. Cine ar fi renunțat în aceste condiții, cine? Aproape nimeni”, a spus Sabato.

Biden a câștigat nominalizarea democrată în 2020 după ce a depășit o suită de candidați, cel mai puternic dintre aceștia fiind senatorul de stânga Bernie Sanders.

Are parte de critici

„Îl vedem pe Biden ca pe o frână în calea lucrurilor bune care trebuie să se întâmple”, a declarat Jeff Cohen, un critic media și cofondator al grupului progresist RootsAction. În timp ce Biden a urmărit unele politici populare printre alegătorii lor, cum ar fi anularea parțială a datoriilor studenților și prevederi menite să reducă emisiile de carbon ale Americii, incluse în Legea privind reducerea inflației de anul trecut, Cohen consideră că acestea sunt jumătăți de măsură.

Grupul său a demarat o campanie, „Don’t Run Joe”, care distribuie o petiție și difuzează reclame televizate în statele Michigan, Georgia și Carolina de Sud, care îl încurajează pe Biden să se retragă.

„Avem nevoie de un lider îndrăzneț al partidului democrat, cu o agendă îndrăzneață”, a spus Cohen. „Sentimentul nostru este că (…) orice altceva mai puțin decât o agendă îndrăzneață, în care Joe Biden candidează din nou în 2024 și este văzut ca simbolul status quo-ului, ar putea fi învins de unul dintre acești falși populiști republicani” precum Trump sau Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, care este văzut ca o potențială alternativă în rândul republicanilor, deși nu a intrat încă în cursă. Cohen se așteaptă ca, chiar dacă Biden va candida din nou, să se confrunte cu cel puțin o provocare din partea stângii partidului.

La rândul său, este de așteptat ca Partidul Republican să facă tot ce poate în următorii doi ani pentru a-l frustra și submina pe Biden, inclusiv prin folosirea puterilor de investigație ale Camerei pentru a ridica întrebări cu privire la modul în care Casa Albă a gestionat retragerea din Afganistan în 2021 și cu privire la afacerile fiului președintelui, Hunter Biden.

Vârsta poate deveni un avantaj

De asemenea, ei vor continua să încerce să atragă atenția americanilor asupra gafelor lui Biden, mesajul fiind că este prea în vârstă pentru a conduce. Brock, însă, crede că Biden ar putea schimba situația dacă se prezintă sub identitatea unui bătrân înțelept.

„Dacă ar fi formulată corect, problema vârstei ar putea deveni un avantaj”, a declarat Brock, care a fondat recent Facts First USA, un grup care intenționează să contracareze campania de investigații a Partidului Republican. „Ceea ce aș face eu ar fi să elaborez o campanie în jurul ideii de încredere, iar vârsta face parte din încredere. Și că se poate avea încredere în Joe Biden… el a dovedit că a fost capabil să realizeze multe”.

Cine ar putea intra în cursă

Biden nu a spus când va lua o decizie, dar Sabato se așteaptă ca el să o facă în primăvara, pentru a împiedica orice democrați rivali să pună bazele propriei candidaturi.

În cazul în care se va retrage, ar putea apărea mai multe alternative, de la veteranii din 2020, precum Buttigieg, Sanders și Harris, până la noi candidați din rândurile guvernatorilor democrați de stat, precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan sau Jared Polis din Colorado.

„Partidul simte că lucrurile merg bine în acest moment… pur și simplu nu există niciun motiv evident pentru a-l provoca”, a declarat strategul politic democrat Simon Rosenberg despre Biden. „Și astfel, cred că nominalizarea este a lui dacă o dorește, iar dacă nu candidează, cred că democrații vor avea o campanie primară foarte viguroasă și vom avea în continuare mai multe șanse de a învinge în 2024 decât republicanii, indiferent cine va deveni candidatul”.