Lumea la zi

Putin pare că pierde controlul asupra țării sale! The Economist: „Rusia se transformă într-un stat eșuat”

Putin sursa foto foreign policy
sursa foto foreign policy

După mai bine de opt luni de la declanșarea invaziei Ruse, Ucraina a ținut piept agresiunilor și războiului de uzură dus de Vladimir Putin, care pare că începe să piardă controlul asupra propriului stat. Deciziile din ultima vreme arată că Rusia se apropie de un moment critic, la limita resurselor, atât materiale cât și umane.

În ultimele luni, acțiunile președintelui Vladimir Putin au provocat dezechilibre masive în cadrul Federației Ruse, de la exodul populației ca urmare a mobilizării obligatorii și până la persoane din interiorul conducerii care s-au întors împotriva liderului lor.

Războiul lui Putin transformă Rusia într-un stat eșuat cu granițe necontrolate, armate private, o populație care fuge din țară, decădere morală și care s-ar putea confrunta cu o răscoală populară, relatează The Economist.

Acțiunile lui Putin s-au întors împotriva Rusiei

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, președintele Vladimir Putin a dorit să cucerească teritorii, să distrugă suveranitatea țării atacate, să îi șteargă identitatea națională și să transforme ceea ce mai rămânea din ea într-un stat eșuat. Se pare că acțiunile sale au avut un efect invers, identitatea Ucrainei fiind mai puternică și conturată ca niciodată.

Anexarea celor patru regiuni ucrainene, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, nu a fost recunoscută de comunitatea internațională, ceea ce transformă Rusia într-un stat cu teritorii ilegitime și frontiere fluide.

„Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat”, a spus politologul Ekaterina Schulman, care a specificat că administrația rusă nu mai este capabilă să își îndeplinească funcțiile de bază, potrivit HotNews.

Ucraina a creat acum un precedent pentru alte regiuni tensionate din Rusia, cum ar fi republicile din Caucazul de Nord, care doresc să iasă de sub controlul Moscovei și ar putea folosi această perioadă de vulnerabilitate a conducerii ruse ca o oportunitate.

Rusia pierde teren

Totodată, forța armată a Rusiei este formată în cea mai mare parte din grupările mercenare, care nu sunt oficiale sau legale, conduse de personaje cu un trecut sângeros, precum Evgheni Progojin și Ramzan Kadîrov. Aceștia au recrutat deținuți din închisorile ruse pentru a lupta pe frontul din Ucraina, alături de armata oficială a Rusiei, care riscă să piardă controlul în fața armatelor de mercenari ceceni și Grupul Wagner.

Mai mult, Rusia și-a folosit proprii cetățeni pe post de carne de tun, a trimis pe front soldați slab antrenați și prost echipați, singurul lor obiectiv fiind de a sta în calea forțelor ucrainene care avansează.  Inclusiv persoane din interiorul Kremlinului au critic modalitatea de gestionare a armatei și situația de pe front.

De asemenea, anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare și conscripție obligatorie a civililor a provocat un șoc profund în societatea rusă, iar sute de mii de oameni au fugit din țară pentru a nu fi trimiși pe front. Peste 300 de mii de oameni au trecut granițele în primele zile după anunțul mobilizării, pe lângă cei care au plecat încă de la începutul războiului, ceea ce ar duce la un număr cel puțin dublu.

Putin nu poate câștiga războiul, dar nici nu își permite să pună capăt conflictului prea curând. Pare că strategia acestuia, cunoscută în istoria Rusiei, este de a duce un război de uzură, să încerce să izoleze Ucraina pe cât de mult posibil, acesta fiind și scopul bombardamentelor din ultima perioadă, care vizează infrastructura critică a țării. Putin se bazează pe mijloacele sale de propagandă, încercând să depărteze aliații occidentali de Ucraina, cu speranța că alocarea mai multor oameni și resurse va amâna dezastrul campaniei sale militare.