Lumea la zi

The Washington Post: În orașul Kherson, simpatiile pentru Rusia complică reintegrarea în Ucraina

The Washington Post: În orașul Kherson, simpatiile pentru Rusia complică reintegrarea în Ucraina
Sursa foto - CNN

Când rușii care ocupau orașul ei au venit la colegiul maritim unde lucra, Maryna Ivanovka a refuzat să se alinieze celor care ascultă ordine. Administratora în vârstă de 60 de ani a fost concediată și i s-a interzis accesul în campus. Casa ei a fost percheziționată, iar telefonul, calculatoarele și pașaportul i-au fost confiscate. În locul ei a fost instalată o subalternă pro-rusă.

Aceasta a fost de acord să participe la un reportaj pentru publicația The Washington Post, care a oferit o privire de ansamblu pentru urmele rușilor din Kherson.

De îndată ce autoritățile ucrainene au căutat capcane în colegiu, Ivanovka s-a întors la biroul ei, examinând dovezile pe care înlocuitoarea ei, susținută de ruși, le lăsase în urmă: un registru al angajaților care au lucrat pentru ruși, o listă a studenților care au plecat voluntar în Crimeea și, privind de lângă o plantă în ghiveci, un portret al președintelui rus Vladimir Putin.

„O să-l punem în baie, deasupra toaletei”, a spus Ivanovka, în timp ce un coleg trântea portretul cu fața în jos, „pentru ca toată lumea să-i arate posteriorul”, subliniază publicația The Washington Post.

La aproximativ o săptămână după ce ultimul soldat rus a fugit peste râul Nipru, starea de spirit din Kherson a rămas în mare parte sub o atmosferă de sărbătoare. Sute de persoane încă se adunau în fiecare zi în piața centrală pentru a îmbrățișa soldații. În mare parte, curentul electric era încă întrerupt, dar afacerile reveneau la viață. Panourile de propagandă rusească erau demolate, iar cele ucrainene erau ridicate. Dar în instituțiile din această capitală regională, de la consiliul municipal la spitale și școli, liderii recent restabiliți, precum Ivanovka, se confruntă cu o dublă enigmă.

Cum să reconstruiască fără miile de simpatizanți ai Rusiei care au fugit? Și chiar mai supărător, ce să facem cu cei care au rămas? Mii de oameni din oraș au avut o ambivalență față de ruși, sau chiar o afinitate.

Kherson, eliberat de ocupația rusă

Khersonul a fost scutit de strategia pământului pârjolit pe care Rusia a folosit-o în alte părți ale Ucrainei. În ciuda detenției și a torturii pe scară largă în oraș, puține dintre clădirile sale au fost bombardate. Până la sabotarea utilităților la ieșire, rușii au ținut luminile aprinse și robinetele deschise. Kherson, un port la Marea Neagră fondat de Ecaterina cea Mare, era un loc pe care Putin urmărea să-l asimileze, nu să-l anihileze.

Succesul trecător al Rusiei în Kherson reflectă nu doar forța sa brută, ci și legătura pe care mulți dintre cei de aici o simțeau cu Moscova. Sute, poate mii de oameni din Kherson au acceptat pașapoarte rusești în speranța de a primi beneficii. Mulți alții au acceptat plicuri groase de ruble rusești pe lângă salariul lor, ca un stimulent pentru a rămâne la locul lor de muncă.

În timp ce Ivanovka scotocea prin documente, un agent al serviciilor secrete ucrainene și-a băgat capul înăuntru pentru a cere informații despre femeia care o înlocuise. Ivanovka i-a sugerat să îl interogheze pe un agent de securitate pe nume Vyacheslav Maksymov, care era un apropiat al femeii și care, de asemenea, a continuat să lucreze. „Și luați-i cheile”, a spus ea.

Agentul a respins cererea unui reporter al publicației antemenționate de a observa interogatoriul. „Mai bine nu o faceți”, a spus el. „Nu am mai fost acasă de mult timp și când ne confruntăm cu acești oameni, uneori cedăm”.

Propaganda Rusiei

Cea mai clară imagine a campaniei de persuasiune a Rusiei se afla într-un birou dezordonat. Acolo, teancuri de documente catalogau locuitorii din Kherson care solicitau ajutoare, pensii, pașapoarte și locuri de muncă. Unul dintre acestea enumera copiii trimiși într-o tabără de vară din Crimeea. Cererile de voluntariat la centrul de ajutorare umpleau dosare după dosare.

The Washington Post a vizitat adresele a aproape trei duzini de candidați. Câteva adrese păreau a fi false, poate un semn că oamenii s-au simțit forțați să aplice. Cele mai multe erau reale, dar casele erau goale. Vecinii sau rudele au spus că solicitanții au fugit cu câteva zile sau săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat, adesea în Crimeea.

„Aș fi de acord cu orice fel de guvern, atâta timp cât are grijă de oamenii săi”, a spus o femeie pe nume Marharyta în timp ce scotocea prin centrul de ajutor abandonat.

Unii locuitori au declarat că au fost influențați de panourile publicitare și postările de pe rețelele de socializare care promiteau că un pașaport rusesc le va permite să obțină asistență medicală sau o pensie rusă de patru ori mai mare decât cea ucraineană.

Sasha, în vârstă de 60 de ani, pe care publicația îl identifică, de asemenea, doar cu prenumele, a declarat că a stat la coadă timp de șase ore pentru a primi prima din cele patru plăți de 10.000 de ruble la ceea ce a fost odată oficiul poștal ucrainean. Fără să-i spună soției sale, Sasha a solicitat și un pașaport rusesc pentru a putea primi o pensie rusă permanentă. „Am o pensie ucraineană, dar nu este suficientă pentru a trăi sau pentru a primi medicamente”, a spus el. De îndată ce rușii au fugit, însă, rublele aproape că nu mai aveau nicio valoare, iar el a rămas doar cu rușinea de a fi luat plățile și pașaportul.

„Nu știu ce se va întâmpla”, a spus el, în timp ce soția sa se strâmbă inconfortabil și un vecin trage cu urechea. „Ucrainenii ar putea să mă împuște mâine”.

Sașa a spus că și-a acceptat responsabilitatea pentru greșeala sa, dar s-a simțit, de asemenea, trădat de Rusia, pe care a considerat-o întotdeauna o țară „frățească”. „Mi-au jefuit locul meu de naștere”, a spus el despre retragerea Rusiei din Kherson. „Dacă înainte aveam o oarecare loialitate față de Rusia, acum am doar dezgust”.

Urmele Rusiei în Kherson

Inițial, rușii au păstrat distanța față de Colegiul Maritim din Kherson, o instituție impunătoare din epoca sovietică, unde tinerii, bărbați și femei, învață să devină căpitani de nave comerciale. Dar, într-o zi, au dat buzna în sediul central și au amenințat oficialii cu arma.

În luna mai, oficiali numiți de ruși au vizitat colegiul și au declarat că acesta, ca și Kherson, este „rusesc acum”. Când Ivanovka și alții au obiectat, au fost concediați și li s-a interzis accesul în campus. La 21 iulie, agenți de securitate ruși au vizitat-o acasă și i-au confiscat pașaportul, telefonul și calculatoarele. În locul ei, rușii au instalat o profesoară de nivel inferior, a cărei dorință de a lucra sub ocupație a ridicat-o la rangul de director adjunct.

„Nu m-am gândit niciodată că o profesoară de istorie ucraineană și educație patriotică va colabora cu ocupanții”, a declarat Ivanovka despre înlocuitoarea ei, care nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Înlocuitorul s-a mutat în biroul lui Ivanovka și a pus portretul lui Putin. Apoi a început să încerce să-i constrângă pe ceilalți angajați să continue să lucreze, a declarat Oleksiy Kucher, 36 de ani, un avocat care lucrează la școală. Uneori, ea spunea că rămânerea în funcție era lucrul cel mai bun de făcut, a spus Kucher. Alteori, însă, ea a dat de înțeles că ar putea exista consecințe dacă spui nu.

„Ea trimitea mesaje în care spunea: Nu ți-e teamă că vei porni mașina și va exploda?”. a spus Kucher, adăugând că a ignorat amenințarea.

Personalul s-a micșorat de la 178 la 51, iar numărul cadeților de la 1.200 la 71. Cu toate acestea, salariile aproape că s-au dublat. Cei care au continuat să lucreze au fost recompensați cu salarii în ruble aproape triple față de salariul lor ucrainean.