Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina se teme să critice China. Vladimir Zelenski acceptă chiar și planul de pace al Beijingului
Lumea la zi

Ucraina se teme să critice China. Vladimir Zelenski acceptă chiar și planul de pace al Beijingului

China Rusia Ucraina Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Ucraina s-a abținut să critice China în legătură cu legăturile sale strânse cu Rusia, în speranța de a atrage viitoare investiții de la Beijing. Această poziție vine în contrast puternic cu manifestările accentuate pe care Kievul le-a îndreptat împotriva unor țări precum Ungaria și Germania.

Pe lângă dorința de a obține investiții de la părțile chinezești, președintele ucrainean Vladimir Zelensky încearcă să mențină relații profitabile cu puterea economică asiatică și are în vedere Beijingul ca potențial mediator în conflictul cu Rusia.

Beijingul este un pion important în războiul ruso-ucrainean

Aleksandr Merejko, șeful comisiei de politică externă a parlamentului ucrainean a explicat: „Există teama ca, dacă începem să criticăm China mai aspru, Beijingul va folosi acest lucru ca scuză pentru a-și consolida ajutorul acordat Rusiei și chiar va începe să ofere ajutor militar”. Beijingul a respins în mod constant afirmațiile potrivit cărora ar intenționa să ofere ajutor militar Moscovei și a acuzat Washingtonul că „răspândește informații false”, prin afirmația conform căreia China ia în calcul livrarea de arme.

Luna trecută, China a înaintat propria propunere de pace la prima aniversare a conflictului din Ucraina. Guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să comunice și și-a declarat respingerea față de o eventuală recurgere la arme nucleare. China și-a expus principiile într-un document de 12 puncte, publicat la finalul lunii februarie, pentru a aduce pace în cadrul conflictului. Cele 12 puncte ale Chinei urmăresc respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității din timpul Războiului Rece, oprirea focurilor și încetarea războiului, începerea discuțiilor de pace, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor de război, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, garantarea exportului de cereale, oprirea sancțiunilor unilaterale, asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare, promovarea reconstrucției postbelice.

 Vladimir Zelensky a reacționat la planul în 12 puncte al Beijingului spunând că țara sa „poate lucra la el împreună cu China”. Acest răspuns a fost în contrast puternic cu modul în care susținătorii occidentali ai Ucrainei au respins din start propunerea, potrivit surselor media.

China și Rusia, țări „prietene”

Merejko a susținut că actuala strategie a lui Zelenski față de Beijing este prudentă, deși acesta cultivă „puține speranțe de ajutor real din partea Chinei”. În prezent, relațiile dintre Kiev și Beijing au ajuns la un punct de criză, a declarat oficialul ucrainean. Merezhko a citat refuzul constant al Chinei de a se distanța de Rusia, precum și faptul că Ucraina „a ales în mod clar calea integrării euro-atlantice”. Acest lucru pune efectiv Kievul împotriva Beijingului, a susținut Merezhko.

Luni, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova. Xi efectuează prima sa vizită în Rusia de când Kremlinul și-a lansat campania militară împotriva Ucrainei, în luna februarie a anului trecut. Cei doi lideri s-au descris reciproc ca fiind „prieteni” și au discutat despre o serie de probleme globale cheie și despre relațiile bilaterale, discuțiile urmând să continue..

Deși China nu a susținut în mod deschis acțiunile Rusiei în Ucraina, aceasta nu s-a alăturat Occidentului în condamnarea campaniei militare și în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei. Beijingul a criticat Rusia pentru trimiterea de trupe în Ucraina, dar a acuzat, de asemenea, SUA și expansiunea NATO în Europa pentru declanșarea crizei, conform Politico .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.