Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia este gata să lupte cu rușii! În ce condiții va trimite Varșovia trupe în Ucraina
Lumea la zi

Polonia este gata să lupte cu rușii! În ce condiții va trimite Varșovia trupe în Ucraina

Polonia este gata să lupte cu rușii! În ce condiții va trimite Varșovia trupe în Ucraina
sursa foto: visioneTV.it

Polonia nu va avea „altă opțiune” decât să „intre în conflictul” din Ucraina dacă țara devastată de război nu reușește să se apere, a avertizat ambasadorul Varșoviei în Franța.

Jan Emerik Rościszewski, ambasadorul Varșoviei la Paris, a declarat că Polonia va trebui să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere împotriva Rusiei, deoarece bazele ‘civilizației și culturii’ sale vor fi amenințate.

Rościszewski a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat ieri postului de televiziune francez LCI. El a declarat: „Nu NATO, Polonia sau Slovacia sunt cele care pun tot mai multă presiune, ci Rusia, care a invadat Ucraina. Rusia, care își însușește teritoriile. Rusia, care își ucide poporul. Și Rusia, care răpește copii ucraineni. Prin urmare, fie Ucraina își va apăra independența astăzi, fie va trebui să intrăm în acest conflict.

Polonia este amenințată direct de agresiunea Rusiei

”Pentru că principalele noastre valori, care au stat la baza civilizației și culturii noastre, vor fi amenințate. Prin urmare, nu vom avea de ales decât să intrăm în conflict”, a completat ambasadorul polonez.

Însă Ambasada Poloniei în Franța a criticat unele instituții media ca fiind ‘senzaționaliste’ pentru că au afirmat că Rościszewski a anunțat implicarea directă a Poloniei în conflict.

Ambasada a emis o declarație în care se spune: „În timpul unei conversații de treizeci de minute cu editorul, ambasadorul Rościszewski a susținut necesitatea ca aliații să sprijine Ucraina. De asemenea, el a vorbit despre amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Europa și valorile europene.

Polonia nu a declarat că se va alătura războiului din Ucraina

”O ascultare atentă a întregii conversații arată clar că nu a existat niciun anunț de implicare directă a Poloniei în conflict, ci doar un avertisment cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea o înfrângere a Ucrainei: posibilitatea unui atac rusesc sau implicarea mai multor țări din Europa Centrală, statele baltice și Polonia”.

„Căutarea unui conținut senzațional care nu se potrivește cu eforturile consecvente ale Poloniei din ultimul an de a ajuta Ucraina să câștige acest conflict, astfel încât acesta să nu se extindă în Europa și în Polonia, ar trebui să fie considerată rea voință”, a adăugat ambasada.

Săptămâna trecută, Polonia a sugerat că va furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în termen de ”patru până la șase” săptămâni. Varșovia a trimis deja 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană și s-a oferit să trimită avioanele de luptă la doar câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, informează Daily Mail.

Deși Ministerul polonez de Externe nu a abordat în mod direct declarația ambasadorului într-un comunicat separat, acesta a redistribuit mesajul ambasadei pe Twitter.

Comentariile lui Rościszewski au venit în timp ce un politician francez, europarlamentarul Raliului Național (RN) și fost ministru Thierry Mariani, a acuzat Polonia că „încearcă în mod clar să antreneze Uniunea Europeană într-o escaladare” a războiului din Ucraina.

Polonia va livra avioane de luptă în Ucraina

Comentariile sale au venit ca răspuns la faptul că președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat săptămâna trecută că țara sa va deveni prima care va transfera avioane de luptă Ucrainei.

„Mi se pare extrem de periculos ca Polonia să livreze avioane militare Kievului”, a declarat Mariani pentru agenția de presă de stat rusă TASS. „Până acum, Statele Unite nu au luat o astfel de decizie. Varșovia merge acum chiar mai departe decât Washingtonul în furnizarea de echipamente militare Ucrainei”.

Polonia susține de mult timp că a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești este vital pentru siguranța Europei și, în special, a statelor membre NATO din est, scrie NFP.