Infofinanciar > Lumea la zi > Când China vizitează Moscova, Japonia merge la Kiev: Premierul Fumio Kishida se întâlnește cu Volodimir Zelenski
Lumea la zi

Când China vizitează Moscova, Japonia merge la Kiev: Premierul Fumio Kishida se întâlnește cu Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski președintele Ucrainei și Fumio Kishida premierul Japoniei
sursă foto El Mundo

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida se îndreaptă cu trenul spre Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o călătorie care coincide cu o vizită de stat a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Fumio Kishida va „saluta curajul și răbdarea poporului ucrainean care se ridică pentru a-și apăra patria sub conducerea președintelui Zelenskyi și își va arăta solidaritatea și sprijinul neclintit pentru Ucraina, în calitate de șef al Japoniei și președinte al G-7”, în timpul vizitei sale în Ucraina, a declarat marți Ministerul japonez de Externe, care a anunțat această călătorie.

Radiodifuzorul japonez NHK a prezentat imagini cu Kishida urcând în trenul spre Kiev în orașul polonez de frontieră Przemisl.

Kishida își va demonstra „respingerea absolută față de schimbarea unilaterală a status quo-ului de către Rusia prin invazie și forță și pentru a-și afirma angajamentul de a apăra ordinea internațională bazată pe reguli”, a adăugat declarația ministerului.

Xi Jinping, în vizită la Moscova în aceeași perioadă

Între timp, liderul chinez Xi Jinping se află la Moscova, unde a fost întâmpinat călduros luni de președintele rus Vladimir Putin. Cei doi bărbați au avut patru ore și jumătate de discuții informale și urmează să se reunească marți pentru discuții oficiale.

Xi a prezentat propunerea Chinei în 12 puncte pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care este posibil să domine discuțiile. Există informații potrivit cărora Xi va avea o convorbire video cu Zelenski după întâlnirea de la Moscova.

Kishida, care va prezida summitul G7 din luna mai, este singurul lider al grupului care nu a vizitat Ucraina și a fost supus unor presiuni pentru a face acest lucru în Japonia. În ianuarie, Kishida a declarat că summitul G7, care va avea loc la Hiroshima, ar trebui să demonstreze o voință puternică de a susține ordinea internațională și statul de drept după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie.

Din cauza limitărilor constituției pacifiste a Japoniei, călătoria premierului a fost organizată în secret. Vizita are loc la doar câteva ore după ce Kishida s-a întâlnit cu premierul indian Narendra Modi la New Delhi, India.

Japonia s-a alăturat Statelor Unite și multor națiuni europene în sancționarea Rusiei pentru invazia acesteia și în acordarea de sprijin umanitar și economic Ucrainei, în parte din cauza preocupărilor sale legate de situația din Asia de Est, unde China a devenit din ce în ce mai asertivă în ultimii ani.

Sprijinul Japoniei către Ucraina se ridică la 7 miliarde de dolari

Japonia a contribuit cu peste 7 miliarde de dolari pentru Ucraina și a acceptat peste 2.000 de refugiați ucraineni, o acțiune rară pentru o țară cunoscută pentru politica sa strictă privind imigrația.

În septembrie, prim-ministrul a declarat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că invazia Rusiei în Ucraina nu ar trebui „niciodată tolerată”, deoarece a călcat în picioare principiile și filozofia Cartei ONU.

De asemenea, acesta și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de acțiune a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia și China sunt amândouă membri permanenți ai consiliului, cu drept de veto. Japonia nu este membră și a solicitat de mult timp reformarea acestuia, informează Al Jazeera.