Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu, despre vizita lui XI Jinping în Rusia și noua ordine mondială: „America unde e?”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu, despre vizita lui XI Jinping în Rusia și noua ordine mondială: „America unde e?”

Captură ecran podcast Hai România; sursă foto: EVZ-Capital
FOTO: EVZ-CAPITAL

Luni, 20 martie, liderul chinez Xi Jinping a ajuns în Rusia pentru trei zile, prilej pentru a se întâlni cu liderul de la Moscova cu care a discutat despre noile strategii de colaborare. Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat în exclusivitate în cadrul podcastului „Hai România” că această vizită ar afirma încă o dată că dominația influenței americane ar fi spre final.

Potrivit jurnalistului Ion Cristoiu, întâlnirea oficială dintre cei doi lideri ai lumii confirmă încă odată faptul că hegemonia Statelor Unite asupra relațiilor internaționale se va sfârși. Totodată, Ion Cristoiu plasează întâlnirea dintre cei doi ca fiind un „eveniment straniu”, care se adăugă deja celor existente.

Hegemonia Statelor Unite se va sfârși

Jurnalistul a amintit de înțelegerea dintre Iran și Arabia Saudită mediată de Republica Populară China. De altfel, punctează Cristoiu, cele două state deși, sunt inamici tradiționali, au încheiat o serie de acorduri. Un alt eveniment care i-a atras atenția lui Cristoiu are legătură cu vizita președintelui Belarus în Siria și Iran. În urma acestor vizite diplomatice care s-au petrecut în Orient, jurnalistul Cristoiu se întreabă retoric care este rolul Statelor Unite în aceste ecuații.

În aceste condiții, gazetarul Cristoiu susține că statele din lume a treia vor ieși de sub „jugul neo-coloniasmului”. Capcană în care au intrat imediat după ridicarea Cortinei de Fier. „Nu întâmplător am început cu asta, prin a atrage atenția că această vizită nu vizează Occidentul, este mai mult un spectacol mediatico-politic. Acordurile se discută în culise. Se dă un semnal că lumea unipolară s-a încheiat. Vizita are loc într-un context foarte interesant, această vizită n-are nicio legătură cu  războiul din Ucraina.

Întrebarea este dacă îi va permite Biden lui Volodimir Zelenski să vorbească cu Xi Jinping. Vizita se înscrie într-o serie de evenimente planetare stranii, președintele Braziliei se duce în China, Iranul a ajuns la înțelegere cu Arabia Saudită, care sunt dușmani tradiționali, în urma unor negocieri arbitrate de China. Bashar al-Assad a fost primit de șeicul EAU. Siria a fost până acum ostracizată.

Faptul că pentru prima dată Basar a ieșit în afara țării din 2011 arată o schimbarea Orientului Apropiat. Bashar al Assad a fost recent la Moscova, iar Lukașenko a fost în Siria și Iran. Avem de-a face cu o serie de mișcări care ridică întrebarea America unde e”, întreabă retoric Cristoiu.

Importanța vizitei lui Xi Jinping în Federația Rusă

De asemenea, în timpul Războiului Rece, cu sprijinul URSS, lumea a treia a ieșit din colonialism pentru a intra în neocolonialism, lumea a treia se va elibera de sub Occident și SUA, din cauza aceasta. Astfel, vizita la Moscova a lui Xi reprezintă un semnal că puterile acestea, care contestă lumea unipolară, sunt în ascensiune.

Întrebat de moderatorul podcastului, Ionuț Cristache, dacă această uniune sino-rusă ar trebui considerată o amenințare la adresa occidentului. Gazetarul Ion Cristoiu a explicat faptul că „Acordurile puteau fi semnate și fără vizită, trebuie să fim foarte atenți și vom vedea o decizie de comun acord despre prietenia dintre China și Rusia.

Are foarte mare importanță vizita, faptul că Xi a decis în condițiile în care China a fost destul de prudentă cu războiul din Ucraina din moment ce are și probleme teritoriale, faptul că a acceptat să vină asta este primul mare semnal.

În al doilea rând, din aceste momente protocolare care țin de „exagerarea” prieteniei, adică una e să fii prieten și una este să te afișezi pe la toate evenimentele. Noi vorbim de semnale, acordurile au fost deja semnate. Faptul că se semnează diferite protocoale, pe mine mă interesează voința ambelor părți, mai ales a Chinei de a arăta că Moscova și Beijing sunt prieteni. Lumea nu este alcătuită doar din Olanda, Franța”, a conchis Ion Cristoiu.