Infofinanciar > Lumea la zi > Pacea din Gaza atârnă de un fir de ață! Israelul și Egiptul nu găsesc un punct comun
Lumea la zi

Pacea din Gaza atârnă de un fir de ață! Israelul și Egiptul nu găsesc un punct comun

Israel Sursa foto TRT
Sursa foto: TRT

Israelul și Egiptul nu sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește armistițiul care a dus la încetarea violențelor din Gaza.

Acest document este unul plin de incertitudine și încheiat în grabă, lucru care ar putea duce ulterior la  noi conflicte în regiunea la sud de Israel. Acesta s-ar putea distruge la fel de rapid cum a fost format.

Egipt s-a aflat sub presiunea Jihadului Islamic Palestinian pentru a livra ceea ce a promis”, iar Cairo face acum presiuni asupra Israelului în această privință, a declarat conferențiarul Ofir Winter. Acesta a susținut faptul că egiptenii se simte stânjeniți de mai multe rapoarte care au apărut în presa din Israel înainte de izbucnirea conflictelor de la începutul lunii curente.

Acest lucru apare pe fondul în care Investițiile străine directe (FDI) se concentrează în principal pe zona Libanului și a Iranului.

Israelul și Egiptul

La începutul săptămânii curente, șeful Shin Bet s-a întâlnit cu Abbas Kamel, liderul serviciilor de informații egiptene la Cairo. Cei doi au avut în vedere clarificarea termenilor armistițiu, care poate lua forma unui „tratat de pace”.

„Egiptenii se simt răniți. Ei se simt ca și cum ar fi pierdut fața. Acesta este un lucru pe care nu vrei să îl faci în Orientul Mijlociu. Au promis ceva ce nu au putut respecta și Israelul ar face bine să corecteze curând”, a transmis Ksenia Svetlova, fostă deputată a Uniunii Sovietice.

„În Gaza, ne putem baza doar pe egipteni pentru negocieri și intermedierea acordurilor de pace”, a continuat aceasta.

Relațiile dintre cele două state s-au îmbunătățit în ultimul an având în vedere legăturile economice, de securitate și turistice. Chiar și în aceste condiții, conflicte au fost prezente înainte de evenimentele neplăcute din Gaza care au început în luna august.

În mass-media israeliană, un raport din luna iunie, avioanele de luptă ale FDI ar fi doborât o dronă egipteană neînarmată care a intrat în spațiul aerian israelian. Egiptul era de părere că acest incident nu ar fi trebuie să fie făcut public.

Complicații pentru armistițiul de pace 

De asemenea, Israelul nu a coordonat alături de Egipt uciderea unor comandanți palestinieni ai Jihadului Islamic Tayseer al-Jabari și Khaled Mansour din Gaza, conform jpost.com.

Uciderea celui din urmă a dus la complicare situației cu armistițiul deoarece statul israelian a susținut că aceste asasinate au fost vitale pentru prevenirea unor viitoare acțiuni teroriste.

Totuși, eforturile Egiptului pentru elaborarea acestui armistițiu nu au rămas fără răspuns. Oficialii au transmis că Jihadul Islamic Palestinian „va lucra pentru eliberarea celor doi prizonieri”

„A fost dată fără consimțământul Israelului. A provocat o ambiguitate în ceea ce privește soarta acestor prizonieri. Egiptul s-a aflat sub presiunea PIJ pentru a livra ceea ce a promis”, a transmis Winter. El a continuat spunând că guvernul de la Cairo face acum presiuni asupra Israelului în această privință,