Infofinanciar > Lumea la zi > Lovitură! Egiptul nu mai cumpără grâu românesc! Cairo a decis să nu mai importe cereale din UE și Rusia
Lumea la zi

Lovitură! Egiptul nu mai cumpără grâu românesc! Cairo a decis să nu mai importe cereale din UE și Rusia

Grâu Sursa foto: Agrointeligența
sursa foto Agrointeligența

Pe fondul unei scăderi semnificative a prețului grâului din SUA, operatorul de stat egiptean GASC a anunțat o licitație pentru cumpărarea de grâu alimentar din SUA, Canada, America de Sud și Australia pentru livrare în perioada septembrie-noiembrie, în speranța unui preț de achiziție scăzut. Pentru a atrage cât mai mult volum și oferte ieftine, GASC a redus chiar și cerința minimă de proteine pentru grâul american de la 11% la 10,5%.

Cu toate acestea, această licitație a fost anulată deoarece s-a licitat doar pentru ofertele din SUA, dintre care cea mai ieftină a fost cotată la 443 USD/t C&F, cu mult peste prețul de achiziție de la licitația de la începutul lunii iulie (416-420 USD/t C&F) și de la licitația din 29 iunie (435 USD/t C&F).

Pe 4-5 iulie, GASC egiptean a cumpărat 500.000 de tone de grâu francez, german, românesc și rusesc din recolta veche cu livrare rapidă la un preț de 416-420 dolari/tonă C&F, fără a anunța o licitație internațională, ci cumpărând grâul direct de la companii comerciale internaționale.

Următoarea licitație a companiei egiptene GASC (compania de stat pentru achiziții de alimente) va avea loc fără participarea grâului rusesc și european, au declarat experții pieței cerealelor pe canalele lor de Telegram.

Europa nu participă la licitație

Organizatorii licitației așteaptă participarea grâului din SUA, Canada, Australia, Argentina, Brazilia pe baza C&F cu plata în 180 de zile. Livrările de cereale sunt programate între 16 și 30 septembrie, între 1 și 15 octombrie, între 16 și 31 octombrie, între 1 și 15 noiembrie. Cerealele provenite din Rusia și Uniunea Europeană nu sunt admise la licitație. Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam, potrivit Timpul.

„Această licitație este foarte asemănătoare cu un experiment. Cel mai mare cumpărător de cereale a decis să testeze canalele alternative de aprovizionare, atât în ceea ce privește volumele de aprovizionare, cât și prețurile. Conform estimărilor noastre, țările UE, care au participat agresiv la primele licitații din acest sezon și și-au selectat semnificativ potențialul de export, vor reduce semnificativ oferta până în octombrie-noiembrie, astfel că GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră”, a declarat Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii exportatorilor de cereale, pentru Interfax.

Comisia Europeană se teme de secetă pe aproape jumătate din teritoriul său în această vară. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativă a randamentului.

„Semnificația evenimentului nu este foarte clară, cu excepția faptului că le reamintește europenilor și Rusiei că lumea nu se învârte în jurul lor. Grâul american SRW va merge liniștit la un preț, dar de obicei egiptenii nu-l iau”, a scris șeful SovEcon, Andrey Sizov, pe canalul său de Telegram.