Infofinanciar > Lumea la zi > Noi amenințări din partea Hezbollah sperie Israelul! Unde se poate ajunge cu acest conflict
Lumea la zi

Noi amenințări din partea Hezbollah sperie Israelul! Unde se poate ajunge cu acest conflict

israel-iran sursa foto activistpost.com
sursa foto activistpost.com

Experții spun că orice operațiune de amploare împotriva Israelului ar avea nevoie de undă verde din partea Teheranului, care este puțin probabil să fie dată deocamdată. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a amenințat cu o escaladare a ostilităților cu Israelul dacă negocierile privind frontiera maritimă dintre Israel și Liban nu vor satisface cererile libanezilor.

„Indiferent dacă se semnează sau nu un acord nuclear cu Iranul, dacă mediatorul american nu oferă Libanului ceea ce a cerut în ceea ce privește drepturile sale, ne îndreptăm spre o escaladare – ne îndreptăm spre o problemă”, a declarat Nasrallah într-o alocuțiune televizată vineri, adăugând că echipa de mediere a Departamentului de Stat al SUA condusă de Amos Hochstein „continuă să piardă timp”, care „se termină”, potrivit The Jerusalem post.

„Indiferent dacă se semnează sau nu un acord nuclear cu Iranul, dacă mediatorul american nu oferă Libanului ceea ce a cerut în ceea ce privește drepturile sale, ne îndreptăm spre o escaladare – ne îndreptăm spre o problemă”  declară Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah

Amenințări reale

Cu toate acestea, analiștii israelieni și libanezi nu sunt convinși că o escaladare din partea Hezbollah este o posibilitate reală în acest moment. Israelul și Libanul au un conflict continu de ani de zile cu privire la cine are drepturile asupra teritoriilor maritime care conțin câmpuri de gaze naturale, în care cele două părți nu au ajuns încă la un acord asupra unei frontiere. Ultima rundă de negocieri indirecte a avut loc cu medierea unei delegații americane conduse de trimisul special al SUA și coordonator pentru afaceri energetice internaționale, Amos Hochstein, fără niciun rezultat deocamdată.

Generalul de brigadă (rez.) Amir Avivi, fondator și director executiv al Forumului de Apărare și Securitate din Israel, a declarat pentru The Media Line că Israelul observă că Hezbollah adoptă o poziție mai agresivă și, prin aceasta, încearcă să constrângă Israelul să renunțe la interese economice cruciale în cadrul negocierilor, în special la câmpurile de gaze din teritoriul maritim. Cu toate acestea, el consideră că amenințările Hezbollah nu sunt făcute pentru a fi executate. 

„Ei amenință mult, dar nici nu sunt atât de dornici să se confrunte cu Israelul”, a spus el, adăugând că o operațiune de amploare împotriva Israelului ar putea însemna distrugerea organizației teroriste. Decizia Hezbollah de a efectua un atac este mult mai complicată decât cea a Hamas, de exemplu, spune el. Hezbollah face parte din guvernul libanez și îl controlează în mare măsură; dar are și o opoziție foarte puternică în multe facțiuni din Liban care consideră că proxy-ul iranian este responsabil pentru criza economică și prăbușirea țării, a spus Avivi.

Prin urmare, atunci când Hezbollah se gândește la confruntarea cu Israelul, „înțelege că s-ar putea confrunta cu o amenințare existențială”, a spus el. „Nu este întâmplător faptul că timp de atâția ani Hezbollah nu a avansat cu o operațiune de amploare împotriva Israelului. Acest lucru ar avea implicații devastatoare pentru această organizație și cred că ei știu acest lucru”, a continuat el.

„Nu este întâmplător faptul că, de atâția ani, Hezbollah nu a avansat cu o operațiune de amploare împotriva Israelului. Acest lucru ar avea implicații devastatoare pentru această organizație și cred că ei știu acest lucru.”

Perspectiva libaneză

Imad Salamey, profesor asociat de științe politice și afaceri internaționale la Lebanese American University din Beirut, adaugă că decizia de a intensifica ostilitățile dintre Hezbollah și Israel nu îi aparține lui Nasrallah. „Nasrallah nu poate escalada de unul singur, fără o undă verde venită de la Teheran”, a declarat el pentru The Media Line.

Avivi explică faptul că, pe cât de mult doresc iranienii să amenințe Israelul prin intermediul Hezbollah, pe atât de mult vor să îi păstreze puterea intactă pentru un posibil scenariu viitor al unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene.

Puterea actuală a Hezbollah, de peste 100.000 de rachete și mortiere, potrivit lui Avivi, este una dintre principalele modalități pe care Iranul le are pentru a încerca să descurajeze Israelul. „Să irosim acest lucru acum nu va fi neapărat înțelept din perspectiva lor [a Iranului]”. Dr. Omer Dostri, expert în strategie militară și securitate națională și cercetător la Institutul pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, consideră că un scenariu în care Hezbollah ar putea lansa un atac este dacă Israelul începe să foreze gaz de pe platforma Karish, așa cum este planificat pentru luna septembrie, fără ca un acord să fie încă semnat cu Libanul. 

Platforma de forare a gazului de la Karish se află în apele teritoriale disputate între Israel și Liban. Israelul susține că zăcământul de gaz se află în interiorul zonei sale economice exclusive recunoscute de Națiunile Unite, în timp ce Libanul revendică drepturile asupra acestor ape teritoriale pe cea de-a doua hartă propusă în timpul negocierilor privind frontiera maritimă. Dostri consideră că, dacă Hezbollah își va intensifica violențele împotriva Israelului, va fi cu un atac limitat.

Avivi spune că Israelul nu trebuie să se predea în fața amenințărilor și trebuie să continue discuțiile prin intermediul mediatorului american pentru a găsi o soluție acceptabilă. El spune că Israelul ar trebui „să fie pregătit să se ocupe de Hezbollah dacă este nevoie, ignorând complet amenințările și fără a le lăsa să ne afecteze judecata”, a declarat Avivi.