Infofinanciar > Lumea la zi > Fostul cancelar german Schroeder afirmă că Rusia dorește negocieri Ucraina! ”Acordul cerealelor poate duce la armistițiu”
Lumea la zi

Fostul cancelar german Schroeder afirmă că Rusia dorește negocieri Ucraina! ”Acordul cerealelor poate duce la armistițiu”

Fostul cancelar german Schroeder afirmă că Rusia dorește negocieri Ucraina! ”Acordul cerealelor poate duce la armistițiu”
Foto: stirilekanald.ro

Rusia dorește o soluție negociată la războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea oferi o cale de urmat, a declarat miercuri fostul cancelar german Gerhard Schroeder și prieten al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„Vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată”, a declarat Schroeder pentru săptămânalul Stern și televiziunea RTL/ntv, adăugând că s-a întâlnit cu Putin la Moscova săptămâna trecută.

„Un prim succes este acordul privind cerealele, poate că acesta poate fi extins încet-încet la o încetare a focului”, a spus el.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord luna trecută pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de la invazia Moscovei de acum cinci luni este în drum spre Liban. 

Probleme cruciale

Cancelarul german a declarat că soluțiile la probleme cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp, „poate nu în 99 de ani, ca în cazul Hong Kong, ci în următoarea generație”. El a spus că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, precum Austria.

Viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte crâncene, a fost însă mai complicat. „Va trebui găsită o soluție bazată pe modelul cantonal elvețian”, a spus el, adăugând că va trebui văzut dacă Putin va reveni la „linia de contact” de dinainte de război în cadrul unei încetări a focului.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Putin, pe care îl consideră în continuare un prieten personal apropiat. Distanțarea de Putin acum nu ar ajuta situația, a spus el.

Din ce în ce mai ironizat în Germania pentru poziția sa pro-Rusia, Schroeder a fost privat de dreptul de a ocupa o funcție finanțată din fonduri publice. Un susținător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică, Schroeder este președintele comitetului acționarilor de la Nord Stream AG, operatorul gazoductului deținut majoritar de compania rusă Gazprom, potrivit LinkedIn.

În urma unor critici intense, Schroeder s-a retras în luna mai din consiliul de administrație al companiei petroliere rusești de stat Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru un post în consiliul de administrație al Gazprom.