Infofinanciar > Lumea la zi > Orban și Johnson- discuție despre Ucraina. Ungaria nu își riscă securitatea energetică
Lumea la zi

Orban și Johnson- discuție despre Ucraina. Ungaria nu își riscă securitatea energetică

Orban și Johnson sursa foto Black News
Sursa foto: Black News

Premierul ungar, Viktor Orban și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson au avut o discuție telefonică despre situația alarmantă din Ucraina, conform șefului biroului de presă din Ungaria, transmite MTI.

De-a lungul convorbirii, Orban a spus că este de acord să se implice în mișcările anti-război ale Uniunii Europene. Acesta a susținut, totuși, că nu va risca securitatea energetică a țării, a notat Bertalan Havasi.

„Înainte de a discuta despre sancţiuni de orice fel, trebuie luate în considerare preocupările statelor membre ale UE”, a adăugat premierul ungur.

Cât afectează sancțiunile europene Ungaria?

Șeful de presă al lui Orban a mai precizat că cei doi oficiali vor rămâne în contact pentru o mai bună desfășurare a conversației. Conform unui comunicat al Guvernului de la Londra citat de EFE, Johnson a spus că trebuie continuate „presiunile economice maxime ale comunităţii internaţionale pentru a opri maşina de război”. El și-a arătat încrederea că Uniunea Europeană va putea înainte cu sancțiunile, cu toate că efectele acestora se resimte la nivel mondial. Scopul acestora este acela „de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil”.

Prim-ministrul englez a abordat și problema „circumstanţelor dificile cu care se confruntă unele ţări pentru a-şi asigura furnizarea de energie”, potrivit comunicatului de la Guvernul din Londra.

Cum privește premierul Viktor Orban războiul din Ucraina?

Premierul ungar condamnă doar de ochii lumii războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Viktor Orban şi-a izolat ţara la nivel internaţional. El este singurul dintre șefii de guvern din țările Uniunii Europene care nu întreține relații atât de strânse și d e statornice cu președintele Rusiei. Fără a ține cont de criza din Ucraina, în februarie,  Orban s-a deplasat la Moscova, pentru a-i face o vizită lui Putin. „Misiune de pace” a calificat-o el ulterior.

În cadrul unei conferinţe de presă cu Vladimir Putin, Orban a evidenţiat cât sunt de inutile sancţiunile UE împotriva Rusiei. El a elogiat modelul de cooperare ungaro-rus, recomandându-l şi celorlalte ţări ale UE. Anterior, Putin a oferit Ungariei livrări de gaz la un preţ preferenţial.

Orban s-a izolat prin această poziţie în rândul UE şi al aliaţilor de până acum din Europa Centrală şi de Sud-Est. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, pro-Putin de foarte mulţi ani, şi-a schimbat radical poziţia la câteva ore după ce trupele ruse au invadat Ucraina. El a recunoscut că s-a înşelat când a crezut că armata rusă nu va ataca Ucraina. El a declarat textual că „nebunul trebuie izolat”, fiind denumirea atribuită liderului de la Kremlin.

La momentul actual, Ungaria a blocat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Oprirea importurilor de petrol rusesc ar fi o puternică lovitură pentru economia țării, întrucât nu are ieșire la mare și obține cu greu petrol din altă parte.