Infofinanciar > Lumea la zi > Combustibil mai ieftin în Ungaria. Cine poate alimenta de la pompe cu un preț redus
Lumea la zi

Combustibil mai ieftin în Ungaria. Cine poate alimenta de la pompe cu un preț redus

carburant sursa foto Economica net
Sursa foto: Economica.net

Începând de vineri, o nouă regulă va fi introdusă în Ungaria în ceea ce privește combustibilul la un preț redus. Doar mașinile cu numere de Ungaria vor putea alimenta la benzinăriile din această țară la preț redus, conform ministrului Cancelariei Prim-ministrului Gergely Gulyás, în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta, potrivit MTI.

Ministrul a susținut că în Ungaria va fi cel mai ieftin combustibil din Eruopa. Acest lucru a dus la o creștere a turismului carburanților, în special în zona de frontieră. Se face abuz de faptul că Ungaria poate menține un preț de 480 de forinți (6,13 lei). În Europa, prețurile la carburanți variază între 700-900 de forinți (8,95-11,52 lei).

Ministrul a continuat spunând că pentru a preveni abuzurile, începând de vineri, doar mașinile înmatriculate în Ungaria vor beneficia de prețul redus al combustibilului. Străinii vor putea să alimenteze, însă la prețul pieței.

În Ungaria, prețurile au stagnat la valoare de 480 de forinți, aproximativ 6 lei. Acest plafon a fost impus de guvernul Ungariei încă din toamna anului 2021 până pe 15 mai.

S-a înregistrat un trafic imens la frontiera de vest a țării. Foarte mulți români au fost să alimenteze în Ungaria, după ce prețul la carburant în România a explodat.

Creșterile prețurilor la carburanți

Din cauza războiului izbucnit de Rusia în Ucraina și sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, s-a înregistrat o majorare masivă a prețurilor la combustibili. Acestea au crescut în contextul creșterii prețurilor la petrol.

De la începutul acestui an, prețurile la carburanți în România au tot crescut, la fel ca în toată Europa. În data de 31 decembrie 2021, spre exemplu, benzinăria Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi, afișa un preț de 6,10 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,07 lei/litrul pentru motorină standard.

Companiile petroliere au încasat profituri în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro din vânzarea de motorină și benzină în Europa, arată un nou studiu comisionat de Greenpeace CEE.

Pe fondul creșterii exagerate a prețurilor, industria petrolieră a încasat suplimentar, în medie 107 milioane de euro în veniturile zilnice. Consumatorii din întreaga Europă au fost afectați considerabil de creșterea prețurilor la pompele de petrol.

“În timp ce milioane de europeni se confruntă cu prețuri uriașe la combustibili și energie, industria petrolieră majorează și mai mult aceste prețuri pentru a încasa profituri record de pe urma războiului și a crizei energetice actuale. Creșterea prețurilor la țiței nu justifică creșterea prețurilor din lanțul de aprovizionare și de la pompele de alimentare. Transmitem un apel guvernelor europene să oprească această goană cinică după un profit născut din suferința Ucrainei și să impoziteze aceste profituri extraordinare. Contravaloarea acestor impozite ar trebui folosită pentru a ajuta gospodăriile cu resurse limitate și pentru a accelera tranziția de la un sector al transporturilor puternic dependent de petrol la un sistem de mobilitate prietenos cu planeta și cu oamenii.”, a declarat Klara Maria Schenk, campaigner Climă & Transport, Greenpeace CEE.