Infofinanciar > Lumea la zi > Statele din Uniunea Europeană caută soluții pentru Ungaria. Cum va fi aplicat embargoul asupra petrolului din Rusia
Lumea la zi

Statele din Uniunea Europeană caută soluții pentru Ungaria. Cum va fi aplicat embargoul asupra petrolului din Rusia

uniunea-europeana
sursa capital.ro

Țările din UE complotează un acord asupra celui mai drastic embargo. Sancțiunea pentru Rusia prevede excluderea petrolului livrat prin toate conductele către Occident. Măsura trebuie gândită în așa fel încât să fie acceptată şi de ţările membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate sever.

Acest acord ar putea fi aprobat în urma întâlnirii la nivel de ambasadori pe care statele UE o vor avea duminică la Bruxelles. Astfel încât, liderii europeni să poată anunţa înţelegerea la summitul lor din 30-31 mai. ”Ideea este de a separa în embargoul petrolier livrările pe cale maritimă de cele efectuate prin conducte”, iar acestea din urmă ”vor beneficia de o excepţie pentru o perioadă astfel încât să poată fi organizată o soluţie de înlocuire”, explică unul dintre oficialii citaţi. 

Ungaria a refuzat până acum sancțiunea

Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei a fost refuzat de Ungaria. Acest embargou în formula propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, dar şi rezervele exprimate de mai multe alte state membre, a fost refuzat de Guvernul de la Budapesta. Acesta a atras atenţia că Ungaria, neavând ieşire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia. Pentru toate acestea Budapesta a cerut finanţări europene, respectiv circa 750 de milioane de euro pe termen scurt şi 18 miliarde de euro pe termen lung.

Rusia reprezintă 4% și 8% din totalul importurilor de țiței ale UE

Aproximativ 70% până la 85% din țițeiul importat din Rusia este transportat din porturile sale vestice de la Marea Baltică și Marea Neagră. Iar în volume mai mici, din terminalele sale din Artica, în timp ce restul este livrat direct prin conducta Druzhba.

 În 2019, țițeiul care a venit prin conducte a reprezentat între 4% și 8% din totalul importurilor de țiței ale UE. Conducta Druzhba alimentează rafinării din Polonia, Germania, Ungaria, Slovacia și Cehia.  

Țările cu cele mai mari importuri de țiței rusesc sunt Olanda, Italia, Franța și Finlanda. Doar primele 10 porturi care importă țiței rusesc reprezintă 51% din totalul importurilor pe cale maritimă.