Infofinanciar > Lumea la zi > Boris Johnson face dezvăluiri despre situația din Donbas: „Mi-e teamă că Putin…”
Lumea la zi

Boris Johnson face dezvăluiri despre situația din Donbas: „Mi-e teamă că Putin…”

Johnson sursa foto Playtech ro
Sursa foto: Playtech.ro

Boris Johnson, premierul Marii Britanii a declarat că armata rusească avansează lent, însă sigur, în lupta declanșată pentru ocuparea totală a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

„Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă își croiască drum prin Donbas”, a declarat Boris Johnson într-un interviu vineri dimineață.

„El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni”, a continuat prim-ministrul britanic.

De asemenea, premierul englez a făcut trimiteri și la numărul armelor de atac din Ucraina. Acestea nu sunt suficient pentru a învinge armata rusească, și cu atât mai puțin numărul sistemelor lansatoare  de rachete multiple pe rază lungă. Johnson este de părere că Occidentul trebuie să se mențină în continuare imun, nu să se lase victima unui sentiment de falsă siguranța, în contextul în care Kievul i-a respins pe ruși din împrejurimi „cu un eroism incredibil”.

La Dnipro au fost lansate tiruri de la Moscova

După atacul cu rachet de joi de la Harkov, au apărut noi informații conform cărora au fost lansate tiruri la Dnipro.

Șeful centrului de apărare teritorială, Ghennadi Korban a anunțat că zece oameni au murit și alți 5 au fost răniți în urma loviturilor de  rachete a forțelor rusești. Atacul a fost efectuat împotriva unei baze a Gărzii Naționale din district, confrom Antena 3.

Situația din Donbas

Corespondentul BBC la Kiev, Joe Inwood a spus că mesajele oficiale ucrainene s-au schimbat în ultimul timp. Aceștia nu mai văd cu ochi buni situația din Donbas, ci sunt tot mai pesimiști și realiști în ceea ce privește ocuparea regiunii. Acesta se bazează pe fondul atacurilor intense ale rușilor, în special asupra orașelor Severodonețk și Lîsîceansk, unde trupele Moscovei încearcă să-i prindă în încercuire pe combatanții forțelor de apărare.

Conform corespondentului BBC,  în urma loviturilor cu rachete efectuate joi de armata rusească în Harkov, aceasta s-ar putea întoarce oricând aici după ce „termină” cu Donbasul.

Potrivit ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba se dau lupte grele în această regiune, iar  „situația este mai dificilă chiar și decât spun oamenii”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că zona va fi din ucraineană.

„Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a spus Zelenski.