Infofinanciar > Lumea la zi > Moldova, pe urmele Ucrainei! Limba rusă va fi interzisă în comunicarea de masă
Lumea la zi

Moldova, pe urmele Ucrainei! Limba rusă va fi interzisă în comunicarea de masă

moldova rusia
Credit imagine: infofinanciar.ro

Este oficial! Parlamentul Republicii Moldova au luat o decizie care îi scoate pe ruși de pe listă. Legea adoptată constă în interzicerea difuzării de emisiuni de știri rusești sau radio pe tot teritoriul țării.

Practic, moldovenii vor să stopeze orice fel de comunicare rusească în masă.

Potrivit acestei legi asupra „securităţii informaţiei”, este interzisă „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”.

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.

În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri – care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 – este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

În faţa acestei ofensive, Republica Moldova – ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP – afişează un sprijin hotărât pentru Kiev. Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.

Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina.

Autorităţile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chişinăului.

Moldova, sub amenințarea norului rusesc

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca Republica Moldova să se simtă vulnerabilă și amenințată. Cu o armată proprie de mici dimensiuni, Moldova este îngrijorată că ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului.

Statele Unite și Marea Britanie, precum și Uniunea Europeană, au prezentat recent propuneri de întărire a armatei modeste a Moldovei.

Neutralitatea Republicii Moldova este stipulată prin constituția post-sovietică, adoptată după 1990. Însă, renunțarea la neutralitatea militară a stârnit o dezbatere în republica de peste Prut care are o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori și o armată de doar 3.250 de soldați.