Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova, eforturi diplomatice pentru integrarea în UE! Maia Sandu, îngrijorată de problemele de securitate
Lumea la zi

Republica Moldova, eforturi diplomatice pentru integrarea în UE! Maia Sandu, îngrijorată de problemele de securitate

Maia Sandu - sursa foto - hotnews.ro
Sursa foto - hotnews.ro

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, s-a întâlnit pe data de 30 mai 2022 cu ambasadorii țărilor membre al Uniunii Europene care sunt acreditați în țara pe care ea o conduce, potrivit publicației MESAJ.md.

La această întâlnire, șefa de stat a ținut să mulțumească statelor din Uniunea Europeană pentru tot ajutorul de care Republica Moldova a avut parte pe parcursul ultimelor trei luni, dar și pentru sprijinul european care a fost anunțat pentru țara de peste Prut la conferința din 5 aprilie de la Berlin.

Maia Sandu a declarat că : „Am discutat cu ambasadorii UE despre situația curentă din Republica Moldova și din regiune, puternic influențată de problemele economice și de securitate pe care le-a adus războiul din Ucraina. Ne-am împărtășit îngrijorările ce țin de segmentul energetic și de creșterea prețurilor, care au efecte negative asupra populației și economiei.”.

Președintele a menționat și faptul că, în ciuda situației care este dificilă, Republica Moldova o să continue reformele în justiție și economie, să își construiască independența din punct de vedere energetic și să consolideze instituțiile de stat. De asemenea, parcursul european al acestei țări o să fie și el continuat.

Legat de aderarea țării sale la Uniunea Europeană, Maia Sandu spune că : „Integrarea europeană este scopul spre care ne sunt îndreptate toate eforturile. Vrem să convingem instituțiile europene de seriozitatea cu care abordăm acest proces și să ancorăm Republica Moldova în spațiul valoric, politic și economic al Uniunii Europene. Este cel mai important semnal de speranță, de care are astăzi nevoie țara și cetățenii noști.”.

Maia Sandu, întâlnire și cu reprezentanții comunității ucrainiene din Moldova

De asemenea, Maia Sandu a avut ă întâlnire și cu mai mulți reprezentanți ai unor organizații din comunitatea ucraineană din Republica Moldova. Discuțiile au avut drept subiect problemele pe care minoritatea din Ucraina le are țn țara Maiei Sandu, dar și noile provocări care au fost cauzate de invazia Rusiei.

Președintele a ținut să își manifeste aprecierea pentru comunitățile ucrainiene din Republica Moldova, pentru că, împreună cu toți cetățenii din această țară, s-au implicat în mod activ în ajutorul oferit oamenilor care au fugit de război.

În ceea ce privește pașii următori în sprijinul refugiaților, Maia Sandu a subliniat că școlarizarea celor peste 40.000 de mii de copii din Ucraina, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, este un lucru extrem de important.

Liderii comunității ucrainiene au ținut, la rândul lor, să mulțumească cetățenilor și autorităților din Republica Moldova, care au dat dovadă de solidaritate. Aceștia spun o soluție extrem de bună pentru refugiați o reprezintă posibilitatea ca ei să devină parte din câmpul muncii.