Infofinanciar > Lumea la zi > Legătura dintre SUA și Ucraina se destramă încet-încet. Mici fisuri în alianța de război
Lumea la zi

Legătura dintre SUA și Ucraina se destramă încet-încet. Mici fisuri în alianța de război

volodimir-zelenski-joe-biden, sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

Statele Unite și Ucraina au fost în mare parte împreună pe front de când administrația președintelui Joe Biden a promis sprijin „atât timp cât va fi nevoie” pentru a rezista invaziei implacabile a Moscovei. Dar, după mai bine de un an de război, există diferențe tot mai mari în culisele războiului, între Washington și Kiev, în ceea ce privește obiectivele finale.

„Administrația nu are un obiectiv politic ci un scop clar. Este acela de a trage de timp, ceea ce este exact ce vrea Vladimir Putin?”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților. „Este acela de a le oferi doar suficient pentru a supraviețui și nu pentru a câștiga? Nu văd o politică pentru victorie în acest moment, iar dacă nu avem asta, atunci ce facem?”, a adăugat acesta.

Separarea dintre Joe Biden și Volodimir Zelensky, motiv surprinzător

În mod public, a existat o mică separare între Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelensky, o alianță care a fost afișată din plin luna trecută, când președintele american a făcut o vizită secretă și dramatică la Kiev. Dar, pe baza conversațiilor cu 10 oficiali, legislatori și experți, apar noi puncte de tensiune: sabotajul unei conducte de gaze naturale pe fundul Oceanului Atlantic, apărarea brutală și secătuitoare a unui oraș ucrainean lipsit de importanță strategică și un plan de luptă pentru o regiune în care forțele rusești sunt înrădăcinate de aproape un deceniu.

Înalți oficiali ai administrației susțin că unitatea dintre Washington și Kiev este strânsă. Dar fracturile care au apărut fac mai greu de susținut în mod credibil, că nu există divergențe între SUA și Ucraina.

Timp de nouă luni, Rusia a asediat Bakhmut, pentru capturarea orașului din sud-estul Ucrainei Acesta a devenit punctul central al luptei în ultimele săptămâni, cu trupe și prizonieri din grupul mercenar Wagner Group, conducând lupta împotriva forțelor ucrainene. Ambele părți au suferit pierderi grele și au redus orașul la ruine și flăcări.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și pentru a ne pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene. „În același timp, în luptele pentru această fortăreață, inamicul pierde cea mai pregătită și mai capabilă armă a armatei sale – trupele de asalt ale lui Wagner.”

Pierderi majore de armament și oameni în Bahmut

Mai mulți oficiali ai administrației au început să se îngrijoreze de faptul că Ucraina cheltuiește atât de mulți oameni și muniții în Bahmut, încât ar putea să le afecteze capacitatea de a organiza o contraofensivă majoră în primăvară.

„Cu siguranță nu vreau să nu iau în considerare munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o pentru a apăra Bahmut, dar cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat secretarul apărării, Lloyd Austin.

Între timp, o grupare a serviciilor de informații americane a sugerat că un „grup pro-Ucraina” a fost responsabil pentru distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream în toamna anului trecut. Noile informații, raportate pentru prima dată de The New York Times, nu conțineau prea multe detalii, dar păreau să dărâme teoria potrivit căreia Moscova ar fi fost responsabilă pentru sabotarea conductelor care au livrat gazul rusesc în Europa.

Analiștii serviciilor de informații nu cred că  Volodimir Zelensky sau consilierii săi au fost implicați în sabotaj, dar administrația lui Biden a semnalat Kievului, la fel cum a făcut-o anul trecut când o mașină capcană din Moscova a ucis-o pe fiica unui important naționalist rus, că anumite acte de violență în afara granițelor Ucrainei nu vor fi tolerate, conform Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.