Infofinanciar > Lumea la zi > Trădare pe timp de război! Volodimir Zelensky vrea să demită șeful Serviciilor Secrete
Lumea la zi

Trădare pe timp de război! Volodimir Zelensky vrea să demită șeful Serviciilor Secrete

Trădare pe timp de război! Volodimir Zelensky vrea să demită șeful Serviciilor Secrete
dcnews.ro

Crezi că cunoști pe cineva, apoi Rusia îți invadează țara, iar prietenul tău din copilărie, devenit înalt funcționar al serviciilor secrete, o dă în bară, iar unii dintre spionii săi de rang înalt își părăsesc posturile, ajutând, se pare, forțele Kremlinului să evite minele și să direcționeze avioanele de atac pentru a vă distruge orașele.

Președintele Volodimir Zelensky nu prea doarme în aceste zile, iar omul pe care l-a numit la conducerea agenției ucrainene de informații și securitate internă nu poate fi de ajutor. Ivan Bakanov – prietenul său de demult, care a condus cândva compania sa de divertisment și apoi campania sa prezidențială – este pe gheață subțire la Kiev, conform YahooEntertainmen.

Zelensky caută să îl înlocuiască pe Bakanov, care conduce acum agenția de spionaj a Ucrainei, cu cineva mai potrivit pentru a servi ca șef de război al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit a patru oficiali apropiați președintelui și unui diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru a moderniza SBU.

Unii au spus că vechii prieteni vorbesc rar în aceste zile, cu excepția afacerilor guvernamentale. Asigurarea unei tranziții ușoare ar putea fi dificilă în condițiile în care războiul încă face ravagii, un oficial declarând pentru POLITICO că Zelenskyy este îngrijorat de aspectul optic al demiterii unei persoane din cercul său intim. Deocamdată, o mare parte din operațiunile zilnice ale SBU sunt conduse de la biroul prezidențial și de persoane aflate încă în grațiile lui Zelenskyy și ale șefului său de cabinet, Andriy Yermak.

Comediant la serviciile secrete

Bakanov este un om de 47 de ani, care a fost alături de Zelenskyy de când acesta din urmă a trecut de la un comediant în din orașul industrial Kryvyi Rih, situat în centrul-sud, la un lider în război. Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce cea mai importantă agenție de colectare de informații. Dar, fiind unul dintre cei mai de încredere confidenți și parteneri de afaceri ai președintelui, oponenții nu prea au putut face mare lucru pentru a opri mișcarea.

Acum, unii se simt îndreptățiți, în timp ce criticile la adresa lui Bakanov răsună în sălile guvernului și ale parlamentului. Mulți la Kiev susțin că acesta nu a reușit să răspundă la invazia Rusiei din 24 februarie și nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său departament de peste 30.000 de agenți din serviciile secrete.

„Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el”, a declarat pentru POLITICO un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenskyy, sub rezerva anonimatului pentru a vorbi despre chestiuni sensibile legate de personal. „Nu suntem mulțumiți de [abilitățile] sale manageriale, știți, [abilitățile], pentru că acum ai nevoie de … abilități de management anticriză pe care nu credem că le are”.

Împotriva ordinelor lui Zelensky

Biroul lui Zelensky, Bakanov și SBU nu au răspuns la solicitările POLITICO pentru comentarii.

Oficialii și diplomatul occidental au spus cu toții că îngrijorarea este mai mare decât Bakanov – este vorba, de asemenea, despre deciziile luate de mai mulți funcționari de rang înalt ai agenției în primele ore și zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar fi putut costa țara un teritoriu prețios, inclusiv orașul strategic Kherson.

Generalul Serhiy Kryvoruchko, șeful direcției SBU din Kherson, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelensky, susțin autoritățile. Între timp, col. Ihor Sadokhin, asistentul său și șeful Centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că a informat forțele rusești care se îndreptau spre nord din Crimeea despre locația minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei traiectorii de zbor pentru avioanele inamice în timp ce el a fugit într-un convoi de agenți SBU care se îndreptau spre vest.

Kherson a fost primul și, până în prezent, singurul mare oraș ucrainean capturat de forțele rusești de la începutul invaziei generalizate. Acesta a fost ocupat de armata rusă la 3 martie, la șapte zile după ce președintele Vladimir Putin a lansat noua sa ofensivă