Lumea la zi

Informații șocante! Rusia plănuia să atace Japonia în 2021, potrivit unor informații din interiorul serviciului secret rus

Informații șocante! Rusia plănuia să atace Japonia în 2021, potrivit unor informații din interiorul serviciului secret rus
sursa foto NHK Japan

În 2021, Rusia se pregătea să atace Japonia, cu doar câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze o invazie la scară largă în Ucraina, au dezvăluit noi scrisori scurse de la Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din Uniunea Sovietică, accesate de Newsweek.

Un e-mail trimis de un informator de la FSB, supranumit „Wind of Change”, la 17 martie, către activistul rus pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin se pregătea „destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia” în luna august. Acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia militară în Ucraina vecină.

„Încrederea că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar de război era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război în cele din urmă [scenariul nu a fost schimbat prea mult] este pentru alții să răspundă”, se arată în e-mail, citat de Newsweek.

Rusia se pregătea să atace Japonia

Informatorul din FSB a detaliat mișcările elicopterelor rusești care se pregăteau să țintească Japonia. Cam în aceeași perioadă a fost lansată mașina de propagandă cibernetică a Rusiei care îi eticheta pe japonezi drept „naziști” și „fasciști”. Legăturile dintre Rusia și Japonia s-au subțiat din cauza semnării tratatului de pace care a pus capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial și care nu a fost făcut de guvernele celor două părți. Cele două țări au, de asemenea, dispute bilaterale cu privire la un grup de insule ocupate de Rusia, pe care Japonia își revendică suveranitatea.

În martie, ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi s-a referit la Insulele Kurile ca fiind parte integrantă a Japoniei și nu a Rusiei. În timpul unei dezbateri în Dieta Națională (Parlamentul), el a calificat regiunea drept teritoriile originale ale Japoniei. Afirmând că poziția Japoniei cu privire la acest teritoriu îndelung disputat rămâne neschimbată, ministrul a declarat că insulele sunt „primordial japoneze”, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor.

Ministrul japonez a subliniat că ocupația Rusiei în aceste insule contravine ordinii internaționale bazate pe regulile stabilite și a criticat, de asemenea, invazia Ucrainei. Între timp, Moscova a răspuns spunând că va da un nume rusesc insulelor Kurile. În timp ce Moscova numește insulele parte a lanțului Kurile, Japonia le numește Teritoriile nordice.

Disputa dintre Japonia și Rusia privind Insulele Kurile

Japonia are pretenții teritoriale asupra a ceea ce Rusia numește insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai din lanțul insulelor Kurile. Rusia susține că, pe baza tratatului bilateral din 1855 privind comerțul și frontierele, Kremlinul deține drepturile și suveranitatea asupra arhipelagului. Atât Uniunea Sovietică, cât și Japonia au semnat în 1956 o declarație prin care Moscova a fost de acord să ia în considerare șansele de a transfera insulele Shikotan și Habomai către Japonia, în timp ce insulele Iturup, Kunashir nu au fost menționate în contractul executoriu.

„Pentru Japonia, există aici o piatră de temelie a geopoliticii sale moderne: statutul său de învins în cel de-al Doilea Război Mondial îi împiedică încă pe japonezi să aibă o forță militară oficială, un serviciu de informații externe și o serie de alte lucruri. Pentru Țara Soarelui Răsare, returnarea Insulelor Kurile ar însemna de fapt o revizuire [sau chiar o anulare] a statutului său postbelic”, susține informatorul, potrivit Știri pe Surse.

În timp ce Japonia a continuat să considere insulele fără nume ca parte a soluției la această problemă, nu și-a retras nici măcar pretențiile asupra tuturor insulelor. De asemenea, Japonia a ridicat în repetate rânduri obiecții puternice față de faptul că Rusia a efectuat exerciții militare în apropierea Insulelor Kurile de Sud, după ce a fost informată de exercițiile de tragere din apropierea Insulelor Kunashir.

Propaganda rusă împotriva Japoniei

În luna august a anului trecut, Rusia e declasificat mai multe documente care vorbeau despre modul în care prizonierii ruși au fost torturați de armata japoneză în timpul celui de al Doilea Război Mondial, car au fost intens folosite de mașina de propagandă pentru a trezi un asentiment împotriva Japoniei.

„Ei au cam schimbat Japonia cu Ucraina”, a adăugat el. „Și amândouă au dreptate, sunt pur și simplu nebune. Luați doar lucrurile pe care Rusia le avea în vedere [înainte] de a ataca Japonia, este o nebunie, la fel ca și faptul că Rusia a atacat Ucraina este o nebunie. Este o nebunie”.

„S-a mizat pe faptul că japonezii s-au specializat în experimente biologice brutale, au dat dovadă de inumanitate și au avut o înclinație spre nazism. Și ar fi trebuit să se demilitarizeze după război, dar ei încalcă aceste reglementări, creând riscuri pentru Rusia”, au scris ei.

Potrivit spuselor informatorului, Rusia a folosit, practic, același plan întocmit pentru atacul Japoniei, dar atenția s-a întors către vecina sa, Ucraina.

„Dar, în ansamblu, războiul era inevitabil pentru Rusia din cauza dorinței maniacale de război a conducerii… Iar acum, cea mai mare parte a unităților pregătite de luptă din această direcție au fost redistribuite în Ucraina”, a adăugat denunțătorul.