Lumea la zi

Macron dorește să aibă „un contact direct” cu Vladimir Putin, cu privire la situația centralei nucleare Zaporojie

Macron dorește să aibă „un contact direct” cu Vladimir Putin, cu privire la situația centralei nucleare Zaporojie
sursa foto NPR

Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri că va avea „un contact direct” cu omologul rus, Vladimir Putin, „în zilele următoare”, cu privire la situația centralei nucleare Zaporojie, care a fost bombardată în repetate rânduri, fapt ce reprezintă un pericol de accident nuclear, care ar afecta întreaga Europă.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că nu a fost stabilită nicio convorbire telefonică între cei doi lideri și că oficialitățile ruse nu au fost înștiințate despre decizia lui Macron de a iniția un dialog cu privire la centrala Zaporojie.

Declarațiile președintelui francez vin ca urmare a unui nou val de bombardamente la Zaporojie, fiind avariate mai multe sisteme și echipamente din incinta clădirii, dar niciuna dintre ele nu a reprezentat o instalație critică. Cu toate acestea, șeful AIEA a atras atenția asupra pericolului nuclear și despre posibilitatea unui accident, cerând ambelor părți să oprească bombardamentele în zona centralei.

Macron dorește să inițieze dialogul

„Intenţionez să am un contact direct cu el (n.r. Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, după o conversație” cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat preşedintele francez pentru presă, în timpul vizitei sale la Salonul Primarilor din Parcul Expoziţional din Paris, potrivit Digi24.

O conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron nu a fost încă coordonată și nu au existat propuneri specifice în legătură cu aceasta, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează TASS.

„Până în prezent, nu au existat planuri pentru conversații telefonice cu președintele francez. De fapt, nu au existat propuneri specifice în ceea ce privește acest lucru”, a spus el.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunțat că trei centrale nucleare ale țării au fost „deconectate” miercuri de la rețeaua electrică după loviturile rusești care au vizat infrastructuri energetice și au provocat pene masive de curent.

Rusia duce un război de uzură energetică

„Strategia rusă este de a aduce la disperare populaţia”, a afirmat Emmanuel Macron. „Şi parlamentarii noştri au un rol de jucat”, a adăugat preşedintele francez, amintind că Franţa găzduieşte pe 13 decembrie „o conferinţă la Paris pentru rezistenţa şi rezilienţa ucraineană”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut marți primarilor francezi să ofere ajutor țării sale pentru a împiedica Rusia să utilizeze frigul din această iarnă „ca armă de distrugere în masă”, într-un mesaj difuzat la congresul AMF la Paris.

„Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, a afirmat președintele ucrainean într-un video subtitrat difuzat cu ocazia unui omagiu pentru Ucraina organizat de Asociația primarilor din Franța (AMF) cu ocazia congresului său la care a mers o delegație a aleșilor ucraineni.