Lumea la zi

Rusia nu recunoaște acuzațiile asupra crimelor de război! Ba chiar acuză Ucraina de aceleași acțiuni

Dimitri Peskov Si Putin sursa: gandul.ro
sursa: gandul.ro

Kremlinul a negat joi acuzațiile cum că atacurile Rusiei asupra rețelei de electricitate a Ucrainei ar fi vizat civilii, adăugând că Zelenski ar putea „pune capăt suferinței” populației sale dacă ar cădea de acord asupra cererilor Moscovei de rezolvare a conflictului.

Atacurile repetate cu rachete împotriva infrastructurii electrice din Ucraina din ultimele săptămâni au forțat milioane de oameni să rămână fără lumină, apă și căldură timp de ore sau chiar și zile întregi, în timp ce temperaturile exterioare scad din ce în ce mai mult, ajungând chiar la sub zero grade Celsius în zonele nordice ale țării.

Purtătprul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „nu au existat și nu există lovituri asupra unor ținte „sociale” – se acordă o atenție deosebită în privința acestui aspect”, citează Reuters.

„În ceea ce privește țintele care au legătură directă sau indirectă cu armata, acestea sunt supuse loviturilor drept consecință”, a adăugat Peskov.

Soluția Rusiei pentru suferința suportată de ucraineni

Peskov a fost întrebat cum poate fi conciliată suferința populației civile din Ucraina, ținând cont de poziția președintelui Vladimir Putin. Președintele rus a declarat că Moscova nu dorește să distrugă Ucraina sau populația sa.

„Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva conflictul în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, ca urmare, să pună capăt tuturor suferințelor posibile din rândul populației.”

Rusia vrea ca Ucraina să fie trasă la răspundere pentru crime de război

Luni, Dimitri Peskov a declarat că la sfârșitul războiului îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de presupusa execuție a prizonierilor de război ruși în Ucraina, urmând să facă tot posibilul pentru a atrage atenția asupra a ceea ce numește acesta  crimă de război împotriva Rusiei.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat soldații ucraineni că au executat peste 10 prizonieri de război ruși, citând un videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești. „Nu există nicio îndoială că Rusia însăși va căuta autorii acestei crime. Aceștia trebuie să fie găsiți și pedepsiți”, a declarat reporterilor Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vicepremierul ucrainean pentru Integrare Europeană a fost citat de Associated Press, care a declarat că Ucraina va investiga înregistrarea video menționată, dar că este „foarte puțin probabil” ca aceasta să arate cu adevărat  susținerile Moscovei.

Un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului a declarat că biroul analizează înregistrarea după ce a cerut ca acuzațiile să fie investigate prompt și în totalitate.